More

  Skoleelev med interesse for fiske eller jakt? Se til Sverige

  Skal du begynne på videregående skole eller universitet til høsten? Hva med å reindyrke fiske- eller jaktinteressen din i Värmland i Sverige?

  Av: Endre Hopland

  På ForshagaAkademin og SportfiskeAkademin i Värmland er det både videregående skole og universitet innen sportsfiske og jakt, og her går det elever fra både Sverige, Norge, Danmark og flere andre land. I august er det dags for et nytt kull, og til og med 11. mai tar skolen imot søknader.

  – Vi er veldig interessert i å høre fra unge norske sportsfiskere og jegere som vil ta sin interesse till neste nivå, og utdanne seg til guider, sier Fredrika Swenson ved ForshagaAkademin til Hooked.

  Det kuttes i utdanningstilbud også i Sverige, men nylig fikk ForshagaAkademin de positive nyhetene at skolen får fortsette som utdanningsinstitusjon av fiske- og jaktguider. Dette har de holdt på med siden 1998, og opp gjennom årene har utdanningen blitt stadig fornyet og modernisert for å følge bransjens krav.

  En direkte konsekvens av skolens nære samarbeid med markedet de utdanner personell for, er at rundt 90 prosent av alle studentene får jobb etter avsluttet utdanning.

  – Det at vi nå får fortsette er et tydelig bevis på at utdanningen er nødvendig, og at regjeringen ønsker å styrke naturturismen og de grønne jobbene i Sverige, sier skolesjef ved ForshagaAkademin, Per Johansson.

  Han får støtte fra bransjen selv, som ikke levner noen tvil om at skolen og utdanningstilbudet både er- og vil fortsette å være viktig i fremtiden.

  – ForshagaAkademin har en selvskrevet plass som utdanningssentrum for sportsfiske- og jaktbransjen i Sverige. Det er bra og viktigt at de får fortsette med sin yrkesutdanning, sier direktør for Svensk Sportfiskehandel og Jaktgrossisterna i Sverige, Joakim Stenberg.

  GUIDE-UTDANNING: Ved ForshagaAkademin kan unge sportsfiskere og jegere videreutvikle interessen sin til å bli levebrød. (Foto: Privat)

  Universitetsutdanningen Fiske- og Jaktguide er et toårig studie som avsluttes ved avlagt eksamen. Utdanningen har to ulike yrkesutganger, der en enten kan spesialisere seg innen fiske eller jakt. Utdanningen inkluderer kurs som sportfiskemetoder, fiskebiologi, vannverdier, entreprenørskap, turismekunnskap og økonomi.

  I august starter altså nye elever på sin toårige utdanning, og søknadsfristen er satt til 11. mai. Dersom dette er noe du synes høres interessant ut, kontakter du skolen på e-post: [email protected].

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles