Skoleelev med interesse for fiske eller jakt? Se til Sverige

Skal du begynne på videregående skole eller universitet til høsten? Hva med å reindyrke fiske- eller jaktinteressen din i Värmland i Sverige?

Av: Endre Hopland

På ForshagaAkademin og SportfiskeAkademin i Värmland er det både videregående skole og universitet innen sportsfiske og jakt, og her går det elever fra både Sverige, Norge, Danmark og flere andre land. I august er det dags for et nytt kull, og til og med 11. mai tar skolen imot søknader.

– Vi er veldig interessert i å høre fra unge norske sportsfiskere og jegere som vil ta sin interesse till neste nivå, og utdanne seg til guider, sier Fredrika Swenson ved ForshagaAkademin til Hooked.

Det kuttes i utdanningstilbud også i Sverige, men nylig fikk ForshagaAkademin de positive nyhetene at skolen får fortsette som utdanningsinstitusjon av fiske- og jaktguider. Dette har de holdt på med siden 1998, og opp gjennom årene har utdanningen blitt stadig fornyet og modernisert for å følge bransjens krav.

Annonse

En direkte konsekvens av skolens nære samarbeid med markedet de utdanner personell for, er at rundt 90 prosent av alle studentene får jobb etter avsluttet utdanning.

– Det at vi nå får fortsette er et tydelig bevis på at utdanningen er nødvendig, og at regjeringen ønsker å styrke naturturismen og de grønne jobbene i Sverige, sier skolesjef ved ForshagaAkademin, Per Johansson.

Han får støtte fra bransjen selv, som ikke levner noen tvil om at skolen og utdanningstilbudet både er- og vil fortsette å være viktig i fremtiden.

– ForshagaAkademin har en selvskrevet plass som utdanningssentrum for sportsfiske- og jaktbransjen i Sverige. Det er bra og viktigt at de får fortsette med sin yrkesutdanning, sier direktør for Svensk Sportfiskehandel og Jaktgrossisterna i Sverige, Joakim Stenberg.

GUIDE-UTDANNING: Ved ForshagaAkademin kan unge sportsfiskere og jegere videreutvikle interessen sin til å bli levebrød. (Foto: Privat)

Universitetsutdanningen Fiske- og Jaktguide er et toårig studie som avsluttes ved avlagt eksamen. Utdanningen har to ulike yrkesutganger, der en enten kan spesialisere seg innen fiske eller jakt. Utdanningen inkluderer kurs som sportfiskemetoder, fiskebiologi, vannverdier, entreprenørskap, turismekunnskap og økonomi.

I august starter altså nye elever på sin toårige utdanning, og søknadsfristen er satt til 11. mai. Dersom dette er noe du synes høres interessant ut, kontakter du skolen på e-post: [email protected].

SPENNENDE SAKER FRA VÅRE ANNONSØRER

Unikt julegavetips fra Abu Garcia – Ambassadeur Rum edition

Abu Garcia har i flere år lansert eksklusive og lekre julegavetips. Og om det har vært flott før, har de dratt frem alle trommer,...

Med Lawson NorthSea etter tung fisk på dypt vann

Det har blitt noen økter på dypt vann i løpet av 2018, og i år er det 15-40-punderen av Lawson NorthSea som har fått...