More

  Regjeringen vil åpne naturen for alt som ikke har motor

  Nordmenn er for lite flinke til å bruke naturen vår, ifølge de som sitter med makten her til lands. Nå vil regjeringen åpne fjell og utmark for alle typer fremkomstmidler uten motor.

  Av: Endre Hopland|

  Kitere, terrengsyklister og paraglidere skal nå få de samme rettighetene som folk som ferdes til fots i den norske naturen. Det kommer frem av regjeringens nye friluftsmelding som legges frem i dag.  – Vi skal modernisere friluftslivet. Flere må komme seg ut i friluft, ikke minst generasjonen som stort sett bare rører fingertuppene på mobilen. I avveiningen mellom forbud og friluftsliv, vil aktivitet i naturen i større grad få forrang, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) ifølge VG, som først omtalte saken.

  Friluftsloven har i alle år hatt bestemmelser som tillater at man kan ferdes i utmark hele året så lenge det skjer til fots og hensynsfullt, med tilbørlig varsomhet. Det samme gjelder ferdsel med ride- eller kløvhest, kjelke, tråsykkel eller lignende på vei eller sti i utmark og over alt i utmark på fjellet. Nå vil altså regjeringen snu helt om på denne bestemmelsen.

  – Vi vil åpne for mer aktivitet, og vi vil fjerne all tvil om at det skal være lov med aktiviteter som fatbiking, kiting, paragliding og speedriding. I verneområder vil terrengsykling normalt bli tillatt, sier klimaministeren, og legger til at det selvsagt fremdeles må tas hensyn til andre når en ferdes ute.

  – Gitt at det nå blir mer fart blant en del av dem som ferdes ute, er det også viktig at folk viser hensyn til hverandre. Det gjøres mye godt arbeid allerede med å dempe eventuelle konflikter. Terrengsyklistene har laget stivettregler i god dialog med blant annet Turistforeningen, og ellers må alle i fellesskap sørge for at konfliktnivået reduseres. Tanken vår er at mennesker som utfolder seg, får bedre helse, sier Helgesen.

  Ifølge VG stiller både Oslo og Omland friluftsråd og Den Norske Turistforening seg skeptisk og avventende til regjeringens nye planer.

  – Det er allerede en del utfordringer og konflikter knyttet til for eksempel terrengsykling. Å si fritt frem for alt, slik regjeringen gjør her, er ikke noe vi hilser velkommen. Vi vil studere innholdet i dette veldig nøye, og følge med hvordan dette skal settes ut i livet, sier generalsekretær Tom Fremstad i Oslo og Omland Friluftsråd ifølge norges største nettavis.

  Han får støtte av Marino J. Ask, leder i naturvernutvalget i Den Norske Turistforening, som mener friluftsfokuset til regjeringen blir lagt på feil grupper.

  – Å åpne opp for alt er å gå feil vei. Man får ikke nødvendigvis de stillesittende opp av sofaen av den grunn. Jeg hadde ventet at regjeringen la mer vekt på å introdusere barn og unge for friluftsliv ved å støtte jeger- og fisk-organisasjoner, Speideren og friluftsorganisasjoner, sier Ask.

  I meldingen fra regjeringen vil altså det meste bli tillatt i utmark, så lenge en opptrer varsomt og hensynsfullt. I tillegg varsler regjeringen at forskriftene for verneområder skal endres for å åpne for blant annet sykling langs veier og stier i nasjonalparkene, så lenge det skjer på en hensynsfull måte som ikke skader naturen.

  I meldingen peker også regjeringen på at de ønsker at det skal være maksimalt 500 meter fra der folk bor til et friluftsområde, dette for å gjøre uteaktiviteter mer attraktive, også i byene. Helgesen viser til at byer som Bodø, Stavanger og Drammen allerede langt på vei oppfyller dette.

  – Det er gode holdepunkter for at folk i byene har stor helseeffekt av å ha tilgang til friluftsområder i nærheten av der de bor, og gjerne turveier som tar deg til friluftsområder, sier han.

  Hvor stor praktisk betydning de nye reglene vil få for oss som liker å ferdes ute med fiskestengene er uvisst. Det blir neppe et stort problem med wakeboard-kitere på storrørretvannene på vidda, for å si det på den måten. Derimot blir det kanskje mer folksomt i fjell og skog. Uten at det nødvendigvis bør være et problem. Hva mener du?

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles