More

    Stamfiske etter ørret i Randselva

     

    Jeg småløper bort til bilen i håp om at den er varmere enn temperaturen utendørs. Det er den selvsagt ikke. Kalenderen viser 22. oktober og en lav sol skinner inn over den usle bunten med trær som er plantet ved parkeringsplassen.

    ”Ut av byen” tenker jeg. ”Se stor ørret” fortsetter mantraet, mens bilen har fått fart mot Hønefoss. Jeg er på vei til Randselva for å delta på stamfiske.

    Stamfiske
    Avhengig av hvor fiskegal man er, så varierer kjennskapet til både Randselva og såkalt ’stamfiske’. Men kort oppsummert skal Ringerike Sportsfiskere fange stor ørret i elva for å hente rogn og melke for å produsere småfisk. Denne småfisken (yngel) skal få kose seg og vokse seg stor i løpet av 2 år i et eget ”klekkeri” før den så settes ut i vann, bekker og tjern i nærheten.  Dette er noe som gjøres i stor og liten skala mange plasser i landet, men få steder har så mye stor fisk som nettopp Randselva.

    Drivgarn
    Det er flere måter å fange fisken på under et stamfiske. Garn, el-fiske, ruser, stang  og sikkert flere også. I Randselva er det drivgarn fra båt som gjelder.
    Én mann vader langs elvebredden og strekker garnet ut til båten og roer har i oppgave å manøvrere over de fine hølene hvor gytefisken står.

    Foto: HOOKED

    Samlingen av kunnskap
    Ved bålplassen ved Slee er praten allerede godt i gang når jeg omsider ankommer etter å dratt på ullundertøy og vindstoppere. Nevnte jeg at det var litt kjølig?
    Her er unge og gamle samlet for en årlig happening som mange vil delta på. Båten med drivgarn er allerede i elva, og det kommer tydelig frem at dette har gjengen gjort en del ganger før.

    Første runde gir et par skikkelige praktfisk.

    Foto: HOOKED

     

    Undersøkt

    Disse fiskene blir veid og målt – før de settes i store vente-kar i elva. Deretter blir de heldige utvalgte fraktet opp til klekkeriet for å strykes for rogn og melke.

     

    Foto: HOOKED

     

    Foto: HOOKED

     

     

    >> Se fullt bildegalleri med rekordfiskene i bunn <<

     

    Bålkos

    Mellom slagene sørger gutta for at litt bålkos, varmt drikke og et par feite pølser gir arbeidslyst og varme i kroppen før neste økt.

     

     

     

    Bra fangst
    I løpet av døgnet ble det fanget 3 fisk over 80 cm, 4 stk over 75 og noen på 60- tallet. Særdeles fin og stor ørret, både hunn og hannfisker. Disse står i ventekarene en liten stund, før de samles for stryking.

     

     

    Stryking er en prosess hvor man lett presser/stryker på buken på hunnfisken, og rognen spretter ut som små kuler. Det er disse dyrebare rognene som vil sikre fremtidige generasjoner Randselv-ørreter.

     

    Foto: Bjørn Smith

     

    Nytt klekkeri
    Ved hjelp av utallige timer dugnadsarbeid og krefter fra det lokale næringslivet – har et nytt klekkeri til 1.000.000 kroner sett dagens lys.
    Dette splitter nye klekkeriet regner med å produsere ca 18.000 yngel per år. Som igjen vil settes ut i Randselva og andre lokale tjern og bekker.

     

    Fettfinneklippes
    Rogna klekkes på vårparten, og en måneds tid senere vil plommesekken være oppbrukt og yngelen flyttes over i andre kar for foring. Den vil leve her i klekkeriet i to år før den skal fettfinneklippes og slippes ut i Randselva og andre lokale tjern og bekker.

     

    Sommeren 2012

    Når jeg endelig har fått varmen i kroppen, begynner tankene å surre. «Tenk å få en slik gigantørret på flue. Det er mulig her.» – Trua komemr smygende, farlig som alltid.

    Jeg må undersøke med frøkna hvordan sommeren 2012 ser ut…

     

    >> Se fullt bildegalleri med rekordfiskene i bunn <<

     

    Fakta om Randselva

    Hvor: Starter i Randsfjorden i Oppland, og renner ned mot Hønefoss i Buskerud, for så å møte Begna og sammen danne Storelva som renner ut i Tyrifjorden.

    Kjent for: Storørretstamme fra Tyrifjorden

    Største ørret:  13,5 kg sluk.  10,6 kg på flue (Bjørn Smith 2001). Største tatt under stamfiske er ei dame på 16kg!

    Største i 2011: 9,2 kg på flue.

    Sesong: 1.mai til 1.oktober. Høysesongen er fra 15.august og til 1.oktober.

    Strekning: Den mest populære strekningen er fra Viulfossen til Enga ved Kremmerhuset, en strekning på ca 1 mil. Men Randselva er både stor og lang, med mange ukjente og bortgjemte perler.

    Overnatting: Telting og gapahuker.  Du finner 2 stk gapahuker langs den mest besøkte strekningen. Slee og Jugar Huken, ellers ingen hytter i nærheten av elva.

    Priser: 100 kr døgnkort. 300 kr ukeskort. 600 kr sesongkort. Kjøpes på iNatur.

    Statistikk: I 2011 har det blitt tatt sted mellom 10-15 store ørret i Randselva.

    Vanskelighetsgrad:  Randselva kan beskrives som ”ytterst tregt laksefiske”. Det er ingen enkel elv å fiske i og mange gir opp etter et par sesonger. Men hvis du er på jakt etter din livs brunørret, er Randselva stedet å dra til.

    Forvaltes av: Ringerike Sportsfiskere. Norges eldste sportsfiskeforening, stiftet i 1935.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles