More

  Nå innføres maksmål på hummer og registreringsplikt for hummerfiskere

  Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt nye regler for hummerfiske for 2017-sesongen. Maksmål og registreringsplikt er de største endringene.

  Av: Endre Hopland

  Datoen 1. oktober er hellig for hundrevis av teinefiskere langs norskekysten. Hummersesongen er kort, og på lik linje med både laksefiske og hjortejakt er dette noe fangstfolk gleder seg til i månedsvis. I år blir reglene for hummerfisket innskjerpet, og med bare noen uker igjen til fiskestart gjelder det å sette seg inn i det nye regelverket.  Les også: Hummerfiske – høstens vakreste eventyr

  Nytt av året er at alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Dette gjelder også fiskere som er registrert i Fiskermanntallet.

  – De som registrerer seg for fiske vil bli tildelt et unikt deltakernummer. Alle hummerteiner skal ha minst ett vak som er tydelig merket med dette deltakernummeret. Påmeldingen gjelder kun for inneværende år, men det vil bli lagt opp til gjenbruk av deltakernummeret for de som også melder seg på fisket neste år, melder direktoratet.

  Registreringsskjema for å melde deg opp som hummerfisker i 2017 finner du her.

  På Skagerrakkysten innføres det også maksmål for hummer. Totallengden til hummeren må ikke overskride 32 centimeter. Gjør den dette skal den settes tilbake igjen. Nytt av året er også at hummerteiner skal røktes minst en gang per uke, og hummerfiskerne i det ganske land har også rapporteringsplikt for hummer som oppbevares i sjøen i desember, altså etter avsluttet hummersesong.

  Departementet opphever i samme slengen forbudet mot at fritidsfiskere kan sette krabbeteiner på grunnere vann en 25 meter på Skagerrakkysten, samt forbudet mot å setteTtrekke teiner på søndager, som frem til nå har vært gjeldende på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Vest-Agder.

  Les også: Slik fisker du hummer

  Fra og med neste år blir det innført påbud om bruk av nedbrytbar bomullstråd i hummerteiner, dette for å unngå at eventuelt mistet redskap skal bli stående og fiske i evigheter.

  – I 2018 vil det også innføres forbud mot fritidsfiske med garn på grunnere vann enn 25 meter i Skagerrak i perioden fra og med 1. juni til og med 15. august, melder direktoratet.

  De nye reglene som tiltrer i år og neste år, innføres for å bedre forholdene for hummeren langs kysten vår. Fra før er alle hunnhummere med synlig rogn fredet, og det har også i flere år blitt oppfordret til å la de største hummerne gå, rogn eller ikke.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles