More

  Martin Falklind med magisk film fra fiskeparadiset Abborträsk

  Den svenske naturfotografen og fiskeeventyreren Martin Falklind er kjent for å levere kvalitet fra øverste hylle, og den siste filmen hans fra Abborträsk Natursafari i Norrland er ikke noe unntak.

  Av: Endre Hopland

  Det finnes mange fine fiskefilmer der ute, men det er definitivt enkelte filmskapere, både amatører og profesjonelle, som skiller seg ut i mengden av folk med kamera og Elements. Dette er gjerne de som klarer å fange selve essensen ved fisket, naturen og tilværelsen, og ikke bare storfisken. De som klarer å spre ro til en stakkar som sitter foran PC-en på kontoret i storbyen. Eller endeløs fortvilelse til den samme stakkaren, for den saks skyld. Fortvilelse over at vedkommende faktisk sitter der i skjorte og finbukse, og ikke er langt inne i skauen med fjellsko og fiskestang.

  Martin Falklind tilhører helt klart denne typen filmskapere. Hver eneste gang han lanserer noe nytt, begynner tankene å vandre, og lengselen etter sterk fisk i naturskjønne omgivelser kommer sigende. Dette er noe en etterhvert har blitt vant til, og nesten forventer. Likevel slutter ikke Falklind å levere imponerende vakre bilder med fin lydsetting. Hans siste film, «Et år i Abborträsk», ble publisert hos Fiskejournalen i går. Her tar han publikum med på en fire årstider lang reise i fiskeparadiset Norrland, nærmere bestemt Abborträsk Natursafari. Og for en reise det er.

  – Hvorfor Abborträsk? Her finnes massevis av ufiskede vann, bitevilligvillig røye, abbor og gjedde. Og bommer du på et hugg, da smeller det snart igjen, sier Martin Falklind om det fantastiske villmarksområdet der han har fisket både vår, sommer, høst og vinter.

  Det var Norrlands egen Crocodile Dundee, Sonny Holmberg, som lokket Falklind til Abborträsk, primært med fortellinger om svær røye fra isen. Disse trodde Falklind først bare var røverhistorier, men Holmberg snakket sant som dagen var lang. Slik blir det film av.

  «Et år i Abborträsk» er en nydelig film på alle måter. Den er lagt opp rundt vanlige dødelige sitt fiske, og enkel og spektakulær filming går hånd i hånd. De vakre oversiktsbildene får deg til å lengte til svensk villmark, og de fantastiske undervannsbildene forsterker disse følelsene. Det er likevel slow motion-shotsene av overflatejagende gjedde og abbor som får deg til å avbestille Mallorca-billettene, og legge sommerferien til Norrlands dype skoger og våtmarksområder i stedet.

  – Hele Norrlands innland er et fiskeparadis. Det finnes mye og stor fisk, og dessuten liker fiskene noe som jeg også liker, nemlig overflateagn, sier Falklind, som altså understreker denne fascinasjonen med massevis av filmmateriale om nettopp denne teknikken.

  «Et år i Abborträsk» ser du i spilleren øverst i denne saken, og du ser den, også. Ikke bare lat som. Denne er en must for alle som liker fiske, og da kanskje spesielt frosne nordmenn som kikket ut vinduet i dag tidlig og så nullføre og ti sekundmeters sidesludd…

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles