More

    La på seg tre kilo i løpet av fem år

    For en gjennomsnittlig kontorsliter er ikke en vektøkning på 2980 gram i løpet av en femårsperiode mer enn en kan forvente. For en spisskate med en krok i svelget derimot…

    Om noen skulle være i tvil om catch and release fungerer, bør de ta en kikk på spisskaten Vilhelm Skilhagen fikk på sjøisen på Lygnin (Løgnin om du er innfødd) i Nord-Trøndelag i helgen. Sammen med fiskekompis Vetle Westli og tre av hans klassekamerater var han på plass på sjøisen rundt lunsjtider søndag, og i nydelig, nordtrøndersk vintervær trakket de to fiskerne ut til et område de ikke har fisket i tidligere. Det skulle vise seg å være en smart taktikk.

    Etter å ha boret solide skatehull i stålisen, ble stenger rigget og kroker egnet med sild og strømsild firt ned på bunnen. Lygninfjorden er kjent for sine mange piggskater, men innimellom disse ligger det også en og annen spisskate, en skateart som vanligvis trives på langt dypere vann enn de 15-50 meterne det normalt sett blir fisket på i dette fjordsystemet.

    Les også: Løgnin leverer

    Vanligvis er slimålen kjapt frempå når agnet treffer bunnen av Lygninfjorden, men akkurat denne dagen fant gutta en tilnærmet slimålfri flekk. Dette er en klar fordel under statisk fiske, da mangel på slimål faktisk gjør at en har agn liggende på bunnen over en lengre periode. Slikt øker sjansen for å komme i kontakt med en skate betraktelig. Og skatekontaktene, de skulle komme.

    Det var hos Westli det dro av sted først, og da tilslaget ble satt var det fin tyngde i motsatt ende. Ikke lenge etter kom en spisskate, fisken alle Lygnin-fiskere drømmer om, til syne i hullet. Dessverre for fiskeren satt kroken utenfor kjeften. Feilkroking teller ikke i artsfiskemiljøet, så stemningen var ikke helt på topp. Trøsten får være at fisken fikk svømme uskadet tilbake, med en rød tag fra merkepistolen til Skilhagen i stjerten.

    Vetle Westli med feilkroket spisskate. (Foto: Privat)

    Westli sin fisk var på isen klokken 12.42. Klokken 13.10 kunne en lykkelig Skilhagen posere med dagens andre spisskate. Denne satt klokkereint i kjeften, og ble veid inn til pene 8580 gram. To isfiskede spisskater fra samme sted på under en time er meget spesielt, men det var altså mer ved historien enn som så. Fisken til Skilhagen hadde nemlig en gammel tag i seg fra før, og nummeret på denne ble notert før fisken fikk svømme tilbake der den kom fra. Dataene knyttet til dette nummeret var svært oppløftende.

    Vilhelm med spisskate
    Vilhelm Skilhagen med gjenfangst av spisskate, over fem år senere. (Foto: Privat)

    Det viser seg nemlig at fisken var på isen for første gang for over fem år siden. Den gangen var det Christer Gjøvåg som var fangstmann, og fisken veide 5600 gram. I følge notatene til Arve Lynghammar, som tilbake i mars 2008 startet et skatemerkingsprosjekt i Lygninfjorden, ble fisken den gang satt tilbake med kuttet krokfortom, da krokingen var dyp. Dette har tydeligvis ikke vært noe stort problem for den majestetiske spisskaten.

    Skilhagen, som har vært aktiv i skatemerkingsprosjektet siden oppstarten og de siste årene har overtatt hele ansvaret i felten, er utrolig glad for en slik gjenfangst.

    Se også: Video fra NM i sjøisfiske på Lygnin 2013

    – Det er jo ekstremt morsomt med slike tilbakemeldinger fra fisken selv, om en kan si det slik. Og det er veldig gøy å se den tåler mer enn en skulle tro. En krok i svelget har tydeligvis ikke vært i veien for denne, sier Skilhagen til Hooked.

    Vilhelm med spisskate 2
    Cath and release fungerer. Kanskje blir spisskaten tatt på ny under NM i sjøisfiske til helgen igjen. (Foto: Privat)

    Siden fisken først ble fanget tilbake i 2008 har den altså trolig kvittet seg med den gamle kroken (uten dissekering vet en selvsagt ikke dette 100 prosent), lagt på seg 2980 gram og strekt seg 13 centimeter. Om den har vært ute på dypere vann siden 2008 er det umulig å si noe om, men det er i alle fall på det reine at den tydeligvis holder seg grunt når isen ligger på Lygninfjorden.

    – Slike gjenfangster gir oss uvurderlige data, og beviser nok en gang at catch and release fungerer, også om fisken i utgangspunktet ikke har oddsene med seg, sier Skilhagen til Hooked.

    Det var altså i mars 2008 at biologen Arve Lynghammar begynte å merke skater i Lygninfjorden i forbindelse med sin egen masteroppgave. Tanken var å skaffe et inntrykk av hvor stor skatebestanden i Lygninfjorden er, om skatene vandrer og hvor mye de faktisk vokser. Frem til februar i fjor hadde Lyghammar og Skilhagen merket over 170 skater, og veldig mange av disse har også blitt fanget flere ganger siden. 31 av fangstene og merkingene skjedde i forbindelse med NM i sjøisfiske på Lygninfjorden første helgen i februar i fjor.

    Vilhelm skatemerking
    Vilhelm Skilhagen merker piggskate under NM i sjøisfiske i 2013. Fiskens nummer finnes på den røde tagen i skatens bakparti. (Foto: Endre Hopland)

    Selv om isen bare har lagt på Lygnin i noen uker, har det blitt fisket hyppig i 2014. Så langt i år har Skilhagen merket 15 skater, og både piggskate, spisskate og kloskate er representert i rekkene. I tillegg har to av skatene blitt tatt to ganger bare i år.

    Les også: Potensiell ny Norgesrekord på piggskate

    Til helgen går årets NM i sjøisfiske av stabelen igjen, og alt ligger til rette for et fantastisk arrangement for de over 100 påmeldte deltakerne. Hooked er selvsagt på plass på Lygnin denne helgen, og kommer tilbake med fyldig dekning av arrangementet. Til stede på isen kommer også Skilhagen og Lynghammar til å være.

    – Vi vil i løpet av hele helgen prøve å få merket så mange skater som mulig. Mer info om dette vil bli gitt før konkurransestart, sier Skilhagen til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles