More

  Knurren bringer artsfiskekonkurransen nærmere hovedstaden

  I nesten 30 år har det blitt arrangert en årlig artsfiskekonkurranse i Langesund. Om halvannen uke blir konseptet også testet ut i Drøbak, i regi av Knurren Sjøfiskeklubb.

  Av: Endre Hopland

  Raymarine Drøbak Fiskefestival er navnet på en helt ny fiskekonkurranse i regi av den ferske Knurren Sjøfiskeklubb. Helgen 27.-28. mai braker det hele løs, og dersom du liker å fiske i sjøen, gjelder det å kjenne sin besøkstid. Premiebordet er nemlig på over 100 000 kroner.

  – Festivalen er en artsfiskekonkurranse der det skal fiskes fra båt, og da fortrinnsvis småbåt. Konkurransen er poengbasert, og en scorer poeng på både størrelse og arter. Farvannene rundt Drøbak er Norges rikeste hva antall arter gjelder, noe som vil gi muligheter til å sanke mange artspoeng og forhåpentligvis også en overraskelse eller to, sier Carl Stiegler i arrangørklubben til Hooked.

  Fiskekonkurransen går av stabelen samtidig som Drøbak Internasjonale Matfestival, og under mottoet Fra Ufisk til fisk, vil den i samarbeid med profesjonelle kokker også vise de mulighetene som finnes ved å utnytte mangfoldet av kjente og mindre kjente fiskearter i området.

  – Drøbak er en den nordligste Sørlandsbyen, og byr denne helgen på både fiskefestival, matfestival og et yrende liv. Fiskefestivalen vil være sentrert rundt akvariet i Drøbak, der det også vil bli arrangert barnefiskekonkurranse på lørdagen. Knurren har ellers invitert ulike organisasjoner til å stille opp på kaien med informasjon som er relatert til fisket og livet i Oslofjorden, sier Stiegler til Hooked.

  Raymarine Drøbak Fiskefestival er altså en lagbasert småbåtkonkurranse der alt fiske skal foregå fra båt. Det gis rom for å stille med større båter brukt av to lag, men i utgangspunktet er altså en båt et lag, og alle deltakere må meldes på som et team. Hvert lag kan kan bestå av inntil tre voksne personer, men dersom to eller flere av fiskerne er 12 år eller yngre, kan laget ha inntil fire medlemmer. Laget kan ikke endres under konkurransen, men ett eller flere medlemmer kan utelates en fiskedag.

  Reglene er ellers nokså like de vi finner i tradisjonsrike Langesund Fiskefestival. Alle lag kan fiske med inntil fire stenger samtidig, det skal bare fiskes med sportsfiskeredskap (stang og snelle + agn, sluk, pilk og lignende) og det tillates inntil åtte kroker per stang. Det fiskes også etter så mange arter som mulig, der bare det største eksemplaret av hver art er tellende per lag.

  Hver art har en grunnvekt som er verdt 100 poeng. Det kan gis inntil 200 poeng per fisk, men for å oppnå en slik poengsum må en altså få en fisk som er dobbelt så tung eller mer som den oppgitte grunnvekten for arten.

  I tillegg til dette gis det artspoeng og bonuspoeng. Hvert lag får 20 poeng per art, inkludert de artene som ikke står på artslisten. For unike arter, altså dersom det bare blir fanget ett eksemplar av denne under konkurransen, gis det også 20 poeng. For eventuelle rekordfangster (ny norsk rekord) gis det 40 bonuspoeng.

  Poengene beregnes ellers utifra formelen vekt / grunnvekt x 100. I tillegg kommer altså de 20 artspoengene. Det laget som får flest poeng, vinner tidenes første Raymarine Drøbak Fiskefestival.

  Fiskeområdet for konkurransehelgen er begrenset til 30 nautiske mil sørover og nordover fra Drøbak. Det vil si at en må fiske innenfor sørpissen av Strømtangen, Hollenderbåen, sørspissen av Nøtterøy og Nallebergodden. Det er ikke tillatt å gå rundt Strømstangen eller gjennom sundet mellom Nøtterøy og Tjøme.

  Øvrige regler, påmeldingsinformasjon og alt annet du måtte lure på rundt den nye artsfiskefestivalen finner du på Knurren Sjøfiskeklubb sine egne nettsider eller på Facebook-arrangementet Raymarine Drøbak Fiskefestival.

  PS: Raymarine Drøbak Fiskefestival er ingen erstatning for Raymarine Langesund Fiskefestival, men en egen konkurranse innen samme sportsfiskegren. Langesundfestivalen går som vanlig av stabelen i august. Egen sak om årets konkurranse kommer på Hooked på et senere tidspunkt.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles