More

  Johnny fikk kjempeørret

  Hele 10,43 kilo veide ørreten Johnny Høgli fra Eidsvoll dro opp under Mjøsa Ørretfestival i helgen. En så stor ørret er trolig ikke tatt i Norges største innsjø siden 2010.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg har fisket både tunfisk og marlin, og persen min er på over 500 kilo, men ørret på over ti i Norge blir noe helt eget. Dette er nok bortimot det råeste en norsk sportsfisker kan oppleve, sier Johnny Høgli til Hooked etter den fantastiske fiskenatten på Mjøsa.

  Sammen med nabo og kamerat, Oddvar Frank, hadde Høgli lagt en plan før årets ørretfestival, men det var først da de to fiskerne havnet litt ute av kurs at storfisken hugg.

  – Det var litt røffe forhold, så det tok lengre tid enn vanlig å få inn snørene og bytte agn. Derfor havnet vi litt lenger sør enn planlagt. Da vi tok en sakte bue og dreide mot land igjen, smalt det på den ytterste stangen, forteller Høgli.

  Ute av kurs

  Slagplanen for festivalen var å sjøsette båten på Viken 2, krysse fjorden til Gjøvika og så følge landet sørover med stengene ute. Agnbyttet og det påfølgende tunge hugget skjedde mellom Gjøvika og Tangenodden, og selv om Høgli ikke trodde det var skikkelig storfisk på med det samme, kom han kjapt på andre tanker da han fikk stangen opp av stangholderen.

  – Det var ingen ville utras, men det gikk tungt og fint på dypt vann. For oss virket det nesten ikke som om fisken brydde seg om at den var kroket, og vi så den faktisk ikke før den var helt inne ved båten. Vanligvis hopper ørreten under kampen, men denne oppførte seg helt annerledes. Jeg var en stund redd for at det var en kjempegjedde som hadde tatt agnet, så det var veldig godt å se at det ikke var gule prikker på fisken, sier Høgli til Hooked.

  Andreplass sammenlagt

  Minstemålet for ørret i Mjøsa er 50 centimeter, men under Mjøsa Ørretfestival blir dette oppjustert til 55 centimeter. Høgli og Frank fikk flere fisker i løpet av konkurransen, men det var bare denne ene som var over minstemålet. Den var til gjengjeld over med veldig god margin. Faktisk var fisken så stor at den holdt til en sammenlagt andreplass i konkurransen.

  Førsteplassen stakk derimot Atle Børke av med, da han veide inn ørret som til sammen veide 13,3 kilo. Den største fisken i konkurransen var det likevel ingen tvil om hvem som fikk, så det ble godt med premier på Høgli denne helgen.

  Fang og slipp er det mange meninger om, og storørret- og gjeddekonkurranser der det bare praktiseres innveiing av død fisk på land får stadig færre tilhengere. Reglene i Mjøsa Ørretfestival tilsier likevel at innveiingen skal skje på land, noe som i de aller fleste tilfeller medfører at fisken må bøte med livet.

  – Jeg tar vanligvis ikke med meg mer fisk enn jeg bruker selv, og siden jeg fisker i hver ledige stund blir det mye fang og slipp på meg. Om jeg hadde latt denne fisken gå igjen dersom jeg hadde fått den utenfor konkurranse tør jeg likevel ikke si helt sikkert. Den er virkelig spesiell, en skikkelig drømmefisk, sier Høgli til Hooked.

  Røyking eller utstopping

  Ørretkjempen ligger nå i frysen, og fangstmannen har ennå ikke bestemt seg for hva han skal gjøre med fangsten. Han regner likevel med at den blir mat.

  – Jeg vurderer å sende den til røyking, men etter konkurransen var det mange som var i meg og sa at jeg måtte få den stoppet ut. Det er jo en troféfisk, men 10 000 kroner for å få en fisk på veggen er mye penger. Jeg skal vurdere saken litt, men den blir fort røykefisk, sier han.

  At Mjøsa huser stor ørret er ingen hemmelighet, men fisk over ti kilo er likevel uvanlig. De siste 25 årene har det ifølge statistikkene bare blitt tatt fem fisker på stang som er større enn Høgli sin, og dette skal også være den første stangfangede ørreten over ti kilo som er tatt i Mjøsa siden 2010. Det er bare å gratulere med en helt fantastisk fangst.

  Mer om festivalen, resultatlister og flere bilder finner du ellers her.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles