More

  Hopplegende kjemper for villaksen

  Den sveitsiske hopplegenden Walter Steiner var blant de mange som fant veien til Stortinget for å vise sin misnøye mot oppdrettsindustriens metoder onsdag i forrige uke. 

  Av: Endre Hopland

  Steiner var en markant, internasjonal skihopper med mange store prestasjoner tilbake på 70-tallet. Sveitseren, som nå er bosatt i Falun Sverige, er mest kjent for sin innsats i større bakker, og kan blant annet vise til VM-titler i skiflyging fra 1972 og 1977.  Han vant også i Holmenkollen i 1974, mottok Holmenkollmedaljen i 1977 og tok OL-sølv i Sapporo i 1972. I tillegg har han to annenplasser sammenlagt i den tysk/østerrikske hoppuka (1973/74 og 76/77). Nå er det altså laksens velferd og oppdrettsindustriens herjinger som engasjerer den aldrende skihopperen.

  Bakgrunn for dette engasjementet er at hopplegenden har erfart og sett de metodene som brukes i næringen i Norge og av norske eiere i chilenske anlegg. Disse er han ikke videre imponert over.

  – Jeg ser at konsekvensene ved å la disse få drive videre på samme måte som i dag vil være svært skadelige. Bransjen styres av store pengeressurser som har mulighet til å manipulere opinionen med ensidig reklame og propaganda. Det er derfor viktig at alle som kan være med på å utgjøre en motvekt, gjør sitt for å få frem sannheter rundt hvordan oppdrettsnæringen drives, sier han til Hooked via sin norske kamerat Tom Kristiansen.

  Selve demonstrasjonen denne onsdagen gikk fint for seg, og etter hvert var det også bra med folk foran Stortinget. Timingen kunne likevel vært bedre, for det sier seg nesten selv at oppmøtet ikke tar helt av når en demonstrasjon er lagt til vanlig arbeidstid en onsdag.

  Det som ble litt dumt oppi det hele var ellers at demonstrantene ikke helt klarte å samle seg rundt den samme saken, selv om budskapet for så vidt var det samme. Demonstrasjonen, som var i regi av Levendefjorder, skulle egentlig vise sin misnøye mot måten oppdrettsnæringen her til lands drives på, samt den nye havbruksmeldingen som legges frem for Stortinget før sommeren.

  Bildeserie fra demonstrasjonen:

  Dette ble dessverre bare en del av opplegget. Giftdumping, dyrelidelser, korrupsjon, landbaserte oppdrett, økt tradisjonsfiske for sjøsamer og en del andre agendaer fikk nemlig også fokus, og dermed ble det veldig mye på en gang. Det var selvsagt viktige temaer som ble tatt opp, men å kverne alt inn i den samme deigen ble mer rotete enn fornuftig.

  Fra et sportsfiskeståsted manglet også en del av organisasjonene vi kanskje ville ventet å se på et slikt arrangement, men dette kan også fort henge sammen med de overnevnte momentene. Dessverre.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles