More

  Historisk oppdrettsdom

  Den føderale domstolen i Canada har bestemt at det canadiske fiskeridepartementet brøt loven da de tillot oppdrettsindustrien å transportere smittebærende oppdrettslaks i åpne sjømerder i British Columbia. Dommen kan potensielt få store konsekvenser for internasjonal oppdrettsnæring.

  Av: Endre Hopland

  Det er miljøkrigeren Alexandra Morton som har dradd Department of Fisheries and Ocean (DFO) og Marine Harvest Canada for retten. I den føderale domstolen i Canada slo dommer Donald J. Rennie fast at DFO hadde brutt loven da de gav Marine Harvest Canada tillatelse til å flytte oppdrettslaks i åpne merder i British Columbia. Dette ble underbygget med at tamlaksen er bærer av sykdommer med potensial for omfattende skade på villfiskstammen på et internasjonalt nivå.

  Dommer Rennie peker i dommen av 6. mai på at DFO fraskriver seg ansvaret for å ivareta villfisken i området ved å gi oppdrettsindustrien tillatelse til å forflytte syk- eller sykdomsbærende tamfisk på denne måten. Ifølge Alexandra Morton er mesteparten av oppdrettslaksen fra British Columbia infisert med viruset piscine reo (PR). En rekke norske forskere har som kjent publisert artikler om nettopp dette viruset, og i deres publikasjoner kommer det frem at viruset fører til utvikling av sykdommen HSMI, som igjen fører til alvorlig hjerteskade hos laksen.

  I rettshøringen pekte den canadiske fiskeriministeren på at hun hadde blitt rettledet av profesjonelle rådgivere da tillatelsen ble gitt, og at lisenskriteriene var basert på det hun refererte til som vitenskapelige beviser. Dommer Rennie var på sin side ikke nådig med ministeren, og uttalte blant annet at hun aldri hadde snakket om vitenskap tidligere. Han poengterte også at ministeren gjemte seg bak Marine Harvest Canada sine påståtte sannheter, uten skikkelig ryggdekning for disse. Rennie gjorde det også krystallklart at ministeren ikke kunne legge frem såkalte vitenskapelige beviser uten håndfaste beviser.

  I den 40 sider lange dommen blir Morton sin søknad om rettslig overprøving av fiskeridepartementet sin tillatelse innvilget, inkludert kostnader. Retten slår fast at departementet har brutt loven, og tillatelsen de har gitt Marine Harvest Canada blir erklært ugyldig

  Den norske, ideelle organisasjonen Redd Villaksen jubler over dommen fra Canada. Styreleder Jens Olav Flekke tror at denne kan få ringvirkninger over hele verden, og kanskje også gjøre veien til lukkede anlegg kortere.

  – Dette er en stor seier for både Alexandra Morton og alle som bryr seg om villaks. Jeg regner med at det blir en anke, og hva en faktisk ender opp med til slutt er det jo vanskelig å si sikkert, men det er likevel stort å vinne første rettsslag i en slik sak. Dersom dommen blir effektuert bør jo selvsagt ansvarlige myndigheter ta ansvar. Da har vi nemlig fått konstatert en gang for alle at dette faktisk er et problem, sier Flekke til Hooked.

  Han legger ikke skjul på at han mener oppdrettsindustrien garantert kjenner til problemstillingen med sykdomsbærende fisk, og han sier også rett ut at det nok er snakk om mye politisk styring når det kommer til industrien sin posisjon og fremtreden her til lands.

  – Det er pengene og utviklingen som styrer dette, og det viktigste er å tjene penger og få liv og arbeidsplasser i grisgrendte strøk. Det er jo i utgangspunktet en edel tanke, det synes jo jeg også det, men så er det disse konsekvensene da, sier han til Hooked.

  Om selve dommen sier Flekke at han som legmann har vanskelig for å sette seg inn i detaljene, men at det er utvilsomt er positivt at en nå har fått en dom knyttet til spredning av sykdommer mellom tam og vill laksefisk.

  – Som nevnt reiser dommen også en del problemsstillinger her hjemme, da det ikke er tvil om at oppdrettsnæringen sprer smitte, og at dette fører til død blant villfisk. Alexandras utrettelige og selvoppofrende arbeid som har ledet frem til denne dommen er imponerende, sier han.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Previous article
  Next article

  Related articles