Flemming Wilberg (44) fra Oslo har fisket i mer enn 25 land, og på samtlige av klodens kontinenter. Her er hans fem anbefalinger for reiselystne sportsfiskere.

Av: Endre Hopland

Helt siden han kunne gå, har Flemming Wilberg fisket. I oppveksten hadde nemlig familien hytte to meter fra vannkanten, så vinteren igjennom gikk det i pilking, mens haspelutstyret var i bruk hele sommeren. Mot slutten av tenårene tok fluefisket overhånd, og slik har det stort sett vært siden, selv om Wilberg også var en del av det norske trollingmiljøet tidlig på 90-tallet.

Bortsett fra noen sporadiske turer etter sjøørret i Sverige og Danmark, var det stort sett hjemlig fiske Wilberg holdt på med til han var nokså voksen. På vanlige charter-ferier oppdaget han derimot hva utenlandsfiske kunne by på.

– Hvis vi for eksempel var i Thailand eller på Canariøyene, måtte jeg alltid legge inn noen dager med fiske for meg selv, til daværende samboers store fortvilelse. Rene fiskereiser til utlandet begynte jeg med for 17-18 år siden, men siden den gang har det til gjengjeld blitt mange av dem, sier han til Hooked.

Les også: Slik får du sjøørret på flue i vinter (Hooked+)

Wilberg har utvilsomt drømmejobben for en som trives best med fiskestang i hånden og verden for sine føtter. Han er nemlig daglig leder i reisebyrået XXL Adventure, som selger jakt-, fiske- og ride-reiser over hele verden. Han har jobbet i bransjen de siste ni årene, og jobben legges det mye ære i.

Unikt reisebyrå

– Vi er det eneste reisebyrået i Norge som jobber fulltid med slike reiser, med egne lokaler der våre kunder kan møte oss på dagtid. Vi legger ned veldig mye jobb i det å forberede våre kunder i forkant av en reise, og dette er en jobb vi er stolte av. Jobben inkluderer blant annet god informasjon om hvilke fluer, teknikker og utstyr den enkelte destinasjonen krever. Vi gjør alt vi kan for at kunden skal få en best mulig fiskeopplevelse, og selvsagt mest mulig ut av turen sin. Dette inkluderer utleie av utstyr som holder, dersom folk ikke har dette selv. Forberedelser er viktig, sier Wilberg.

Selv fisker han ørret, sjøørret, gjedde og harr her hjemme, men det er i varmere strøk han trives best, og det er de tropiske formel 1-fiskene han aller helst jakter på.

– Jeg liker utfordringer, og tilfredsstillelsen ved å lure en sær og vanskelig fisk er det som gir meg det største kicket. Å vade til fots på tailende permit på grunt vann, er derfor min desiderte favoritt for tiden. Dessverre finnes det få destinasjoner med slike optimale vadeforhold, menPlacencia i Belize holder mye permit på grunt vann, i komprimerte og smale områder. Her er det ikke uvanlig med 20-40 gode sjanser på permit hver dag. Dette er fiske på kort hold, og det er veldig visuelt. Her snakker vi også om en av de vanskeligste fiskeartene det er mulig å få på flue, en fisk med meget godt utviklede syns-, hørsel- og lukte-sanser, og hver gang den refuserer fluen din, vokser et nytt grått hår ut på hodet, forteller han.

karibien-4
PERMIT: Flemming Wilberg med den fisken han aller helst fisker etter, den råsterke permiten. (Foto: Privat)

Wilberg har ikke oversikt over hvor mange arter han har fått opp på sine mange fiskereiser rundt om i verden, men at det er noen fisker som sitter bedre i hukommelsen enn andre, det er det ingen som helst tvil om.

– Min første Rooster fish  fra Costa Rica, min første Permit fra Belize og min første GT fra India henger høyt. Det samme gjør min Napoleon wrasse fra India, samt en Blue marlin på over 300 kilo fra Azorene. Dette er minner for livet. Jeg kommer heller ikke utenom min første Bonefish fra Cuba. Dette var en stor fik, og utraset sjokkerte en gammel ørretfisker som meg såpass mye at det sitter klistret til minnet fremdeles, sier han til Hooked.

– Turen er viktigst

I løpet av mange år med fiskereiser, har det også blitt noen grand slams, men slike ting bryr han seg ikke veldig mye om. Heller ikke de potensielle rekordfiskene han har landet er han spesielt opptatt av.

– Fiske er for meg en avkobling og hobby, ikke en jakt på trofeer og oppmerksomhet. Det eneste jeg sliter med, er å kalle for eksempel permit- eller GT-fiske for avkobling. De ordene som beskriver dette fisket best er vel heller formel 1, adrenalin og action, gliser han.

Når det gjelder å sende andre mennesker på fiskeeventyr i utlandet, er Wilberg helt klar på hva som er viktigst. Ikke overraskende er det dørstokkmila som står i veien for mange. Med dette i bakhodet er det spesielt viktig at opplevelsen blir minneverdig når det første hinderet faktisk er passert.

Les også: Norgesmesteren drømmer om verdenstoppen (Hooked+)

– Det aller viktigste for meg er å få folk ut på tur. En billig og enkel reise kan ofte bli starten på en persons eventyrlyst, for har man først fått en smakebit av hva verden kan by på av fiske, så får man ofte lyst på mer. Jeg snakker alltid med mine kunder før de booker, slik at jeg kan anbefale en destinasjon som passer både sesong, fiskearter og lommebok. Jeg ser at altfor mange hopper på tilbud på nettet, tilbud som er billige fordi det er feil sesong med tanke på fiskearter, feil månefase eller bare dårlige guider tilgjengelig den uken. Det er synd å se at så mange blir lurt på denne måten, sier han.

Flemming Wilbergs fem anbefalte fiskereiser:

1) Belize (billig og bra)
Belize er en fantastisk destinasjon for de som ønsker å prøve seg på tropisk fiske, men ikke ønsker å bruke for mye penger. Reiser man på riktig årstid, så kan man ha et fiske i verdensklasse her. Det er sammenlignbart med destinasjoner som koster to-tre ganger mer. Vi har laget en pakke med nesten alt inkludert, men tatt bort absolutt alt av unødvendig luksus, som en fisker ikke trenger når man er på fiskereise. Vi har to destinasjoner i Belize, Placencia og San Pedro, og disse pakkene er så gode at man ikke kan ordne det billigere på egenhånd. Guidene er topp, og man kan fiske med hva slags utstyr man vil. Jeg sørger også for at alle er godt forberedt før de drar, både på utstyr og teknikker, da dette er en helt ny type fiskeform for de aller fleste nordmenn. Bonefish, permit og tarpon er hovedartene, men det finnes også godt med snook, baracuda, jacks, snappere og hai. Dette er en helårsdestinasjon, men den har f or eksempel bare stor tarpon deler av året. Det er derfor viktig å booke riktig årstid med tanke på hvilken art man ønsker.

2) Alaska (villmark)
Nordmenn har alltid vært glad i vill natur, og i Alaska får du en overdose av vill natur og ville dyr vi ikke har maken til i Europa. Jeg vil absolutt anbefale en tur til vår nye lodge, som er det villeste av det ville i Alaska, om man så bare skal gjøre det en gang i livet. Dette er en tur for både fluefiskere og haspelfiskere, og det liker jeg. Vi har to lodger, i to forskjellige prisklasser, så her finnes noe for alle. Her er det fem arter laks, i tillegg til ørret, harr og røye, så når på året man bør dra er helt avhengig av hvilken art man vil prioritere. Vi hjelper alle med råd her. Sesongen er fra midten av juni til midten av september. Ørretfisket er best i begynnelsen og slutten av sesongen. Utstyr kan leies på stedet.

alaska-1
LAKS: Flemming Wilberg nyter livet i Alaska. (Foto: Privat)

3) Costa Rica (billig – mye opplevelser)
Denne destinasjonen er helt fantastisk for haspel-, popping-, jigging-, meite- og trolling-fiskeren, men det er lov å ta med fluestangen, også. I tillegg er det en perfekt plass å ta med familie og venner, da omgivelsene, strendene og jungelen byr på så mange opplevelser ut over selve fisket. Man bor i jungelen, omgitt av aper og papegøyer, strender og palmer, og det er ca. 30 grader i snitt hele året. Det er så mange arter å få her, men Rooster fish, Dorado, Sailfish, Jacks, Tuna, Bluefin trevally, Groupers, Snappers og Marlin står nok øverst på listen hos mange. Lodgen drives av et norskt ektepar, så dette er også en fantastisk destinasjon for de som ikke er så gode i spansk eller engelsk. Alt av fiskeutstyr inngår i prisen. Dette er også en helårsdestinasjon, men snakk med oss om hvilke arter du ønsker før du bestemmer tidspunkt.

4) Mongolia (vill natur og stor fisk)
Mongolia er vakrere enn det går an å vise på bilder. Det er kaldt, men de hvite fjelltoppene og den vakre skogen i elvedalen gir en fantastisk ramme. Man fisker etter Taimen og Lenokørret, og fisket foregår ved at man går til fots eller drifter med gummibåt nedover elven, og rir på hest tilbake til campen. Det er vanlig å få ca. en stor Taimen per fisker per dag, og med stor Taimen snakker vi om over meteren. De fleste ligger på mellom 10 og 50 kilo. I tillegg er elvene fulle av harr, og Lenokørretten blir stor. Det er ikke uvanlig å lande 3-5 store Lenokørret per dag, med et snitt på over to kilo. Fisket foregår med haspel eller flue, og det er overflatefiske med store imitasjoner av jordekorn som er det mest effektive. Vi anbefaler sen høst, september, da fisken er mest aktiv og opptatt av overflaten på denne tiden.

5) Lakshadweep, India (tropisk eventyr i husbåt)
Dette er vår nye eventyrdestinasjon. Fortsatt i startgropen, så ikke alt er på skinner på det nåværende tidspunkt, men opplevelser og store fisker venter over alt. Her kan man fiske utsiden av atollene med haspel, og innsiden og laguner med flue. Eller begge deler om man ønsker det. GT, Bonefish, Triggerfish, Napoleon, Tuna, Sailfish, Marlin, Milkfish, Humpback parrotfish og Bluefin er blant artene en finner her. Men det er uendelig mange flere, også. Man bor på en husbåt, og fisker ut fra tre litt mindre båter hver dag. Hva du vil fiske etter er opp til deg. En fantastisk reise for en gjeng som ønsker å oppleve et eventyr sammen, eller man kan bli satt i en gruppe med andre fiskere om man reiser alene. Sesongen er fra oktober og ut april. Snakk med oss om når du bør dra med tanke på de artene du ønsker fokus på.