Har fått klarsignal for støroppdrettDel dette:

Selskapet Polarfisk har fått klarsignal til å drive oppdrett av russisk og sibirsk stør i Norge. Det er første gang myndighetene gir en slik tillatelse, og oppdrettet skal skje i landbaserte anlegg.

Av: Endre Hopland

Det er NRK som melder om nyheten denne uken. Daglig leder i Polarfisk, Anker Bergli, omtaler tillatelsen som fantastisk. Han startet arbeidet allerede i 2009, og planen var å bygge et lukket, landbasert anlegg i Bjærangsfjord i Meløy kommune i Nordland. Men før han kom så langt, måtte han overbevise myndighetene om at fisken ikke ville skade norsk natur.– Jeg fikk etter hvert tillatelse fra Fiskeridirektoratet, men Miljødirektoratet sa nei. Nå har Klima- og miljødepartementet sett på saken på nytt, og gitt medhold, sier han til NRK.

I utgangspunktet er det som kjent forbudt å importere fremmede fiskearter til Norge uten spesiell tillatelse. Dette understreker også jurist Sonja Elin Kleven Jakobsen i tilsynsseksjonen hos Fiskeridirektoratet, overfor NRK.

– I denne saken har vi vurdert skadepotensialet, og produksjonen skal foregå i et lukket, landbasert anlegg, noe som gjør at det er liten fare for rømming. Vi tror heller ikke at fisken vil klare seg ute i naturen hvis rømming skulle skje, sier Jakobsen.

Planen er å utnytte støren godt, og både kjøttet og både rognen skal bli mat. Polarfisk ser for seg en kilopris på kaviaren på mellom 8000 og 12 000 dollar, eller mellom 60 000 og 90 000 kroner.

Det nye anlegget vil ifølge Bergli kunne gi ti-tolv nye arbeidsplasser. Nå er han i gang med å skaffe investorer til prosjektet.

– Først må investorer på plass, så blir det å bygge anlegg og importere befruktet rogn fra Nederland. Jeg er allerede ett år forsinket på grunn av lang saksbehandlingstid, så jeg håper derfor at ting skjer fort nå, sier Bergli, som satser på at byggingen av anlegget er i gang før årsskiftet.

Del dette:
Prev Frykter ny rømming
Next Fluebinding 101 - Materiell

Comments are closed.