More

  Fluefiskere rydder strandsonen – håper kampanjen #Rogaplast sprer seg

  De fleste fiskere er opptatt av omgivelsene våre, og i Rogaland har fluefiskemiljøet startet kampanjen #Rogaplast for å bidra til en renere skjærgård.

  Av: Oddbjørn Fiskå

  Kampanjen går ut på at fluefiskere bruker fem minutter på å rydde plast i områdene de har fisket. De kan da legge ut bilde av linekurven full av plast på Facebook-gruppen Fluefiske i Rogaland (krever medlemskap), og tagge bildet med #Rogaplast.  Dessverre er det slik at vi opplever masse søppel og plast rundt i skjærgården og i de flotte fjordene våre. Da denne kampanjen ble lansert i høst, tok det ikke lang tid før det begynte å dukke opp bilder av linekurver fulle av plast.

  Initiativtaker til kampanjen er Espen Heimreid Wesbye. Ved siden av å være musiker er Westby også en ivrig fluefisker.

  – Ideen oppstod da jeg traff Christopher Løvås som fortalte meg om plastic in a basket-prosjektet i Danmark. Kort tid etter opprettet jeg #Rogaplast for å se om fluefiskerne i Rogaland kunne bidra til samme type konsept i Norge også, forteller Westby.

  #Rogaplast har så langt bare blitt lansert i Facebook-gruppen Fluefiske i Rogaland, og fluefiskerne i gruppen deltar nå i prosjektet.

  – Det er også donert penger fra frivillige slik at vi kan trekke tilfeldige vinnere i prosjektet som får en fin premie, for eksempel en fluestang til sjøørret eller lignende, sier han videre.

  Oppfordringen til Westby er at alle bør delta i prosjektet for å prøve å holde fjordene våre rene.

  – Vi klarer ikke plukke opp all plasten som ligger i havet, men om vi klarer å gjøre en mikroskopisk forskjell, så er det veldig mye bedre enn ingenting. Vi har alle sett hva plast i sjøen kan gjøre med dyrelivet, og kanskje den ene dagen vi plukket plast etter fisketuren vår gjorde livet for en fisk eller fugl lettere? Det er så lite som skal til for å gjøre en forskjell, sier han.

  Etter prosjektet startet har fluefiskeren erfart at de faste goplassene er tomme for plast. Bare når det har vært uvær har det skylt inn en ny ladning.

  – Dette ryddes opp igjen, og da møter vi en ren plass neste gang. Selv bomturene våre har en premie nå, forteller en engasjert Westby.

  Kampanjen har vekket et stort engasjement hos fluefiskerne i Rogaland, og det er helt sikkert at dette er noe som virker, og at flere områder ryddes jevnlig for søppel og plast.

  – Det er flott å se hvordan fluefiskere tar ansvar, og bidrar til en ren skjærgård og rene fjorder. Planen nå er å finne andre bidragsytere i andre fylker som kan sette i gang liknende prosjekter der, sier Westby.

  Herved er utfordringen sendt.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles