More

  Floymerking av sjøørret fungerer

  I Sandvikselva i Bærum tar de sjøørretbestanden på alvor. – Tagging og merking av fisk er essensielle teknikker for å skaffe verdifull informasjon om forskjellige fiskearter og krepsdyr, sier Morten Merkesdal til Bærum kommune sine egne nettsider.

  Noen typer merking gjør det mulig å følge  bevegelse og vandringer, andre typer gir muligheter for å samle opplysninger om for eksempel vekst, tetthet og dødlighet.

  – Det meste av stamfisken som ble brukt i Hamang klekkeri fra 2012 og framover er floymerket. I 2013 ble det merket 400 sjøørret. Disse er ikke alle stamfisk, men også fisk som har gytt på naturlig vis, sier Merkesdal.

  Ørretmerker
  Merketagger. (Foto: Bærum kommune)

  En Floytag festes med en «t-bar» i plastikk som likner den som brukes til å feste merke- og prislapper på klær. Merkene var i 2012 hvite med kun en firesifret tallkode. Årets (2013) merker er røde, og har i tillegg til en tresifret tallkode en gmailadresse ([email protected]).

  – Dersom du skulle få en sjøørret med et slikt merke, enten i Oslofjorden eller i noen av elvene og bekkene rundt fjorden, ønsker vi at du noterer deg fargen på merket samt nummeret som står der. Ta gjerne et bilde av fisken også, og mål lengden på den, sier Merkesdal.

  Merket ørret
  Merket ørret. (Foto: Bærum kommune)

  Mannen med det ekstremt passende etternavnet kan ellers fortelle at informasjon om fisken sendes til e-postadressen på merket. Når det gjelder informasjon om fisk som bærer merket fra 2012 med kun et firesifret nummer sendes samme informasjon til Morten Merkesdal i Bærum kommune.

  Blant gjenfangstene av de 200 sjøørretene som var merket i 2012, ble 15 fisker tatt i fjorden. Den lengste, registrerte vandring var til Moss. Under stamfiske i Sandvikselva i 2013 ble sju av disse gjenfanget.

  – Dette forteller oss at noen fisk kommer tilbake for å gyte hver høst, sier Merkesdal til Hooked.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles