More

    En slik fisk har aldri før blitt tatt på stang i norske farvann

    Stein Johannessen fra Neskollen skrev norsk sportsfiskehistorie da han dro opp denne blåsteinbiten på 7,2 kilo utenfor Svalbard i slutten av august. Aldri tidligere har arten blitt tatt på stang i norske farvann.

    Av: Endre Hopland

    – Vi viste jo at det var mulig å få spennende fangster på Svalbard, og det var jo også en del av målet med turen vår oppover. Vi skulle prøve noe helt nytt, men akkurat blåsteinbiten så jeg ikke komme, selv om også den hadde vært oppe på bordet som en potensielt mulig art å få. Vi har diskutert og undersøkt mye rundt hva som kan komme opp fra dypet her oppe, og det er fantastisk moro å lykkes, sier Stein Johannessen til Hooked.

    I norske farvann har vi tre forskjellige steinbitarter. Gråsteinbiten finnes langs hele kysten vår, og er den klart vanligste å få på stang. Flekksteinbiten dukker også opp i enden av snøret til fiskere nå og da, men helst på dypt vann og langt nord i landet. Blåsteinbiten er på sin side primært forbeholdt kommersielle fangster langt til havs, men Svalbard er et av få steder i Norge der en har reell mulighet til å kunne fiske aktivt etter etter arten med stang. Den er likevel ikke noen vanlig fangst her heller. Faktisk har blåsteinbiten aldri tidligere blitt tatt på stang, i alle fall om den offisielle norgesrekordlisten er noen målestokk. Det er selvsagt mulig at en eller annen stangfisker som ikke bryr seg om rekorder kan ha fått den spesielle fisken uten å registrere den, men dette er ikke et veldig sannsynlig scenario.

    Les også: En fisketur for historiebøkene

    Hovedgrunnen til at blåsteinbiten aldri tas på stang er dels at den lever på steder der folk sjelden fisker, og dels at den primært livnærer seg av bløtdyr og maneter. Som en konsekvens av dette har fisken vassent kjøtt, og den blir derfor ikke fisket kommersielt som menneskemat. Det tas likevel en del av arten som bifangst i trål og på line, og yrkesfiskerne refererer gjerne til arten som «vannbøffelen», av opplagte årsaker.

    At det er en spesiell fisk Stein Johannessen dro opp fra 250 meters dyp utenfor Svalbard nylig, er hevet over all tvil. Han fisket med glidebom, slep og en mallekrok i størrelse 8/O, egnet med en solid makrellfilet, da fisken hugg. På første tilslag ble det bom, men et halvt minutt senere var fisken tilbake igjen, og denne gangen fikk den bedre tid på seg før tilslaget ble satt. Da fikk kroken feste i fiskekjeften.

    – Det var tungt å sveive, og veldig lite aktivitet i fisken, og på veien opp begynte vi jo å fundere på hva det kunne være for noe. På Svalbard er alle like spente når det går på en fisk, for en vet aldri hva som dukker opp. Så da topshoten dukket opp, kom hele reisefølget til for å se. Det første saklige forslaget var at det var en gråsteinbit, men det tok ikke lang tid før Andreas (Næristorp) ropte at det var en blåsteinbit. Da handlet det bare om å få fisken opp i båten. Det var langt ned til vannet, men med hjelp fra Andreas fikk jeg fisken trygt opp på dekk, sier han til Hooked.

    Stemningen om bord var naturlig nok god etter den unike fangsten, men for Johannessens vedkommende kokte det egentlig mest innvendig. Etter at fangsten var målt, veid og fotografert, ble det derfor en lang pause for å nyte det hele, en pause som inkluderte både en øl og et par Jäger-snaps. Litt feiring må en nemlig få lov til å unne seg når en skriver norsk sportsfiskehistorie.

    – Under oppsveivingen mistenkte jeg at det kunne være en skate på fire-fem kilo, men det viste seg altså å være enda mer moro enn som så. Det å få en art ingen andre har fått på stang før er selvsagt kjempestort for sånne som oss, og helt klart et stort høydepunkt for min egen del. Når det er sagt var jo hele turen fantastisk, med veldig mye bra fisk, sier Johannessen, som fisker under fanen til Sportfiskeklubben Laken.

    Les også: Oppsiktsvekkende fangst i Glomma

    Den ivrige arts- og specimenfiskeren skal nå sende rekordkrav til norgesrekordjuryen, men han regner ikke med at fisken blir stående veldig lenge.

    – Nei, rekorder står jo alltid for fall, og kjenner jeg artsfiskemiljøet i Norge rett, så kommer det snart noen andre etter. Jeg synes likevel det er artig å ha denne fangsten å mimre over når jeg blir gammel og grå, og minst like morsomt er det jo å være den første i Norge som kan krysse av alle de tre steinbitartene våre på artslisten. Gråsteinbiten fikk jeg midt i Trondheim by for ni år siden, og flekksteinbiten fikk jeg også på Svalbard, dagen etter den blå, sier han til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles