More

  Dupptrolling etter ørret

  Dupptrolling er en fiskemetode mange kjenner igjen, og det er hovedsakelig gjedde den er blitt brukt til. Det er ikke få store gjedder dupptrollingen har på samvittigheten, så hvorfor ikke prøve det etter storørret, også? De er jo begge predatorer som livnærer seg av småfisk.

  Av: Kent Skaje

  Dupptrolling etter ørret er en fin måte å fiske på i den kalde årstiden, perfekt når fisken gjerne er litt kuldestøl. En rolig form for fiske, der agnet bare slepes sakte over et område. Dette er ikke en metode for å lete opp fisk, men en super måte å fiske av et område man vet det står fisk på.

  Fisket bedrives fra båt, der man sleper dupp og agn i lav fart. Farten bør ikke ligge noe særlig over en knop, og noe av poenget er å kjøre i ujevn fart slik at agnet hever og senker seg i vannmassene. Man kan gjerne ligge nærmest helt stille i kortere perioder, bare la vind og vær gjøre jobben.

  Jeg har kjørt både med motor og med årer, begge deler fungerer fint. Men den gangen man får noe på agnet når man ror, den er helt spesiell.

  Utstyret jeg har brukt til dette fisket er stenger med kastevekt opp til rundt 30 gram, gjerne ni fot eller mer. Små haspelsneller i størrelse 1000/2500 fylt med multiline på 0.12-0.15.

  Det viktigste er likevel at man bruker rett dupp. Jeg har brukt FOX In-Line Troller Float i størrelse M eller Greys PROWLA troll grip i størrelse S. Det å bruke en dupp som er laget for dette formålet er viktig, da disse duppene er laget slik at de ikke sklir ned på sena hver gang man øker farten.

  Som fortom bruker jeg ca. 1,5 meter med Fluorocarbon (FC) i 0.35, enkeltkrok festet glidende og en treble krok i enden. Grunnen til glidende krok er at jeg vil justere lengden i forhold til agnfisken jeg bruker. Enkeltkroken i hodet og treblekroken rett foran gattfinne bruker å være greit. Viktig å bruke en god svivel mellom FC og multiline.

  Oppsettet blir da som følger: Duppstopper på sena, dupp, blysøkke på 15-20 gram (M dupp) og så fortom. Duppstopperen setter du bare på ønsket fiskedyp. Jeg fisker forholdsvis grunt, det vil si ned til rundt fem meter.

  Jeg har i utgangspunktet kjørt med forskjellige slipplengder utifra hvordan været er. Er det stille så har jeg lange slipp, det vil si rundt 50 meter på den ytterste duppen og ca. 40 på den nærmeste. Er det litt krusninger, så korter jeg inn slippene med 10-15 meter. Men her er det viktig å prøve seg frem. Noen ganger er fisken sky, andre ganger så bryr de seg ikke om båten i det hele tatt. Stengene setter jeg rett ut i stangholder for å maksimere avstanden mellom duppene.

  Etter utslipp stiller jeg bremsen slik at fisken kan ta line når den tar agnet, men pass på at det er såpass stramt at man ikke får overløp ved napp.

  Så da er det egentlig bare å oppsøke områder der du vet det er fisk. Måker som jager er vel ett av de sikreste kortene. Lykke til!

  PS: Denne saken ble først postet hos Pikewallis.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles