More

  Duppmeite og dupper

  Ole-Håkon er ikke nådig i sin dom over den «tradisjonelle» hvite og rød isopor duppen man får kjøpt.

   

  Karussmeite bringer meg over på duppmeite generelt. Mange forbinder dette med den klassiske røde og hvite isoporduppen og fiske etter ørret og abbor. Det siste er flott, det første er ikke flott. Jeg hater røde og hvite isopordupper!

   

  Det finnes etter hvert så mange fine dupper på markedet at det burde være unødvendig å bruke den mest ufølsomme av de alle. OK, i den jevne sportsbutikken i Norge er som regel utvalget stusslige greier, men de fleste ordentlige fiskeutstyrsbutikker selger i alle fall noen mer anstendige dupper. Og det finnes også flere norske butikker på nett som selger dupper til mange forskjellige bruksområder.

   

  Følgende primæregenskaper ønskes av en dupp; den skal kunne holde agnet over bunnen (selv om dette ikke alltid er tilfellet når man driver praktisk fiske), den skal markere napp tydelig, og den skal gi så lite motstand som mulig når fisken napper. I tillegg kommer sekundærfaktorer inn; slik som hvordan den oppfører seg i strømmende vann eller mye vind, og om man ønsker at duppen skal fungere som kastevekt eller ikke.

   

  Trottingtakkel stam 31.10.2004 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Bruksmulighetene er temmelig omfattende; fra duppmeite med sild/brisling etter sjøørret, horngjel og makrell, duppmeite etter abbor og gjedde med agnfisk fra 20-400 gram, duppmeite etter karuss, laue og mort med lette dupper som kun skal holde en maggot eller et maiskorn, eller duppmeite i strømmende vann etter arter som stam, vederbuk, harr og ørret. Til og med under isfiske kan duppmeite fungere bra.

   

  Duppmeite funker også etter røye på isen 29.03.2003 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Med det utvalget av dupper som faktisk finnes tilgjengelig kan man velge og vrake i hundretalls typer til alle disse forskjellige typene fiske og en rekke andre fiskemetoder. For eksempel bruker jeg kun lettere meitedupper når jeg fisker etter ørret med dupp. Ørreten er blant de minst forsiktige artene til å nappe, men likevel gir det en stor fordel å bruke en dupp som er tilpasset fisket.

   

  Min favorittdupp til meite i stille vann 09.06.2005 (Foto: Ole-Håkon Heier).

   

  Så legg den røde og hvite isoporduppen nederst i søppelkassa og skaff deg et sett med moderne dupper – du kommer aldri til å angre!

   

  Artikkelen er et utdrag fra Hvordan fiske Karuss i 52 arter på 52 uker

  Ole-Håkon Heier
  Ole-Håkon Heier er en av våre aller fremske fiske-ambassadører. Har over 30.000 registrerte fangster i Norges største fiskedagbok, er en ivrig arts og specimentjeger. Jobber til daglig som fylkessekretær i NJFF Østfold. Forfatteren bak 52-arter på 52-uker, vinner av Gullkroken 2012, nominert til "Årets Ildsjel" og evig hardtarbeidende for å fremme fisking som hobby for alle.

  Latest articles

  Related articles