More

  – Dette er den ultimate fisken, og det finnes ikke noe drøyere å fange

  Denne enorme fisken glefset i seg ikke bare ett, men to av agnene som danset i kjølvannet til båten Nola utenfor Azorene nå i helgen.

  Av: Endre Hopland

  I tropisk big game-fiske er en grander en fisk på over 1000 pounds (ca. 453 kilo). Det finnes mye stort, sterkt og kult å fange med stang og snelle rundt om i verden, men en blue marlin-grander er kanskje det drøyeste det er mulig å måle krefter med. Det er også ytterst sjelden at noen får muligheten til nettopp dette, og det var derfor aldri i Johan Mikkelsens tanker at han skulle bli en del av en meget eksklusiv klubb da han sendte gummiblekksprutene fra Dramatic Lures ut i kjølvannet til Nola utenfor Horta på Azorene nå i helgen. Men når en har agn i sjøen kan som kjent alt skje.

  – Vi var bare tre mann om bord denne dagen, og forholdene var nokså røffe. Derfor holdt vi oss nært øyen Horta. Etter mange timer uten å ha sett en fisk, begynte vi å miste litt troen, men så oppdaget jeg plutselig at den ene clipen åpnet seg, og snøret gikk rett ned bak oss. Jeg ropte at her var det marlin på gang, og gjesten vår Constantin fra Ukraina kom seg raskt i stolen, sier Johan Mikkelsen til Hooked.

  Les også: Marlin mayhem på Ascension Island

  Selv var han egentlig med som såkalt wireman, altså han som assisterer med landingen av eventuelle fangster. Denne lørdagen måtte han likevel selv i aksjon med stangen. Kjempefisken bak båten nøyde seg nemlig ikke med å ta bare ett agn.

  – Ingenting skjedde da Constantin begynte å sveive, så jeg tok over og kjente raskt at det var noe der. Constantin begynte da å sveive alt han kunne, og i neste sekund begynte det å hyle fra en av de andre snellene. Vi skjønte nokså kjapt at det her dreide seg om en glupsk fisk, og ikke et dobbelthugg, og dermed var kampen i gang – med to stenger mot en fisk, sier Mikkelsen til Hooked.

  HARDE TAK: To mann, to stenger og en kjempefisk. (Foto: Privat)

  I den tunge sjøen, og med en fisk som gikk oppvinds slik at skipper Clement Golaz måtte følge etter den med baugen først i stedet for hekken, ble det en knallhard kamp. Selv med to kroker i kjeften, og to manns styrke på dekk, tok det over en time før de tre karene om bord fikk øye på fisken. Og for en fisk det var.

  – Armene mine var helt ferdige etter all sveivingen da jeg omsider fikk tak i leaderen. Jeg prøvde å fokusere på det jeg skulle gjøre, for i bakhodet visste jeg at en feil nå antagelig ville sende meg rett i sjøen. Etter mange forsøk var det like før både hendene og ryggen gav etter, men på dette tidspunktet virket nesten fisken mer frustrert over oss enn vi ove den. Hun kjempet hardt, og vi så at fargene hennes ble svakere og svakere. Da skjønte vi at hun var ferdig, og at vi måtte ta henne med til land. Hadde vi sluppet henne tilbake slik vi pleier å gjøre med all marlin vi får, ville hun ikke overlevd, sier Mikkelsen til Hooked.

  Da det ble klart at fisken uansett var ferdig, ble det raskt bestemt at fangsten måtte reddes, koste hva det koste ville. Etter noen knallharde kraftanstrengelser fikk karene om bord den enorme marlinen nært nok båten til at de fikk kleppen i fiskekroppen, og snart var giganten også sikret med et solid tau rundt sporden.

  Les også: Dette er verdens største fisk tatt fra seilbåt – og den er «norsk»

  Inne i havnen ventet et folkehav, for på Azorene vandrer rykter om storfisk raskt. En stor kran og en skikkelig vekt ble rekvirert, og da ble også mannskapets mistanker om fiskens størrelse bekreftet. Vekten stoppet nemlig på 1064 pund, eller 482,62 kilo om du vil. Granderen var sikret med god margin.

  – Dette er den ultimate fisken, og det finnes ikke noe drøyere å fange på denne planeten. En helt sinnsyk opplevelse, sier Mikkelsen til Hooked.

  GRANDER: Mannskapet om bord på Nola med kjempemarlinen på 1064 pounds. (Foto: Privat)

  Det er som nevnt ikke vanlig praksis å ta livet av de store marlinene som fanges på stang, men i tilfeller som dette, der det er den eneste fornuftige løsningen, går fisken absolutt ikke til spille. Kjøttet fra granderen til Mikkelsen og co. er allerede donert til veldedighet, mens sverdet og sporden til fisken for fremtiden skal pryde en av veggene på Café Oceanic på Horta.

  Mikkelsen ser ikke for seg at han skal få oppleve en fisk som dette igjen, men han utelukker ingenting. Han har nemlig nettopp startet sin marlinkarriere, og allerede 12. september flyr han til Kapp Verde der han og kompis Hannes Ribbner skal jobbe på samme marlinbåt. Og er det en ting som er sikkert så er det at de unge eventyrerne er en farlig duo når det gjelder å fange storfisk. Bli ikke overrasket om det dukker opp nye fantastiske fiskehistorier med disse to i hovedrollen…

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles