More

  Daniel André har fått seks forskjellige haiarter på stang i Norge

  Da Daniel André Bjørndalen forrige uke fikk en håkjerring på hele 591 kilo, ble han også førstemann med seks forskjellige, stangfangede haiarter i Norge.

  Av: Endre Hopland

  Nordmenn flest vet knapt at det finnes hai her til lands, men det gjør det i aller høyeste grad. Mange arter, også. En del av disse er helt vanlige fangster i det norske artsfiskemiljøet, blant annet svarthå og hågjel som mest er som irriterende agntyver å regne på dypere vann langs mesteparten av norskekysten.  Les også: Fikk utrolige 43 (!) spisskater på stang i løpet av en langhelg

  Det samme gjelder den fredede pigghåen, som kan dukke opp i alle vannlag. I tillegg til disse tre er småflekket rødhai en nokså vanlig fangst under meitefiske på grunnere vann østafjells, og nå og da også i andre landsdeler.

  Felles for de fire overnevnte artene er at de er små, på lik linje med de fleste gråhaiene som tas i Norge. Gråhaien kan riktig nok bli potensielt 40-50 kilo tung, men slike fisker er høyst uvanlige i Norge. Bare noen få norske sportsfiskere har fått gråhai på stang her hjemme, og de aller fleste registreringene stammer fra Oslofjordsystemet.

  Utenom disse fem, er håkjerring den haiarten som tas oftest på stang i Norge. Det betyr ikke at den er en vanlig fangst. Det kreves spesialutstyr og skikkelig planlegging før en gir seg i kast med dette dyptlevende rovdyret, som kan bli langt over ett tonn tungt. Fiskenes levesett, habitat og ikke minst størrelse setter stort sett naturlige begrensninger for de fleste stangfiskere her til lands, men det er likevel en god del som har fått kjempefisken.

  Svarthå, hågjel, pigghå, småflekket rødhai, gråhai og håkjerring er de seks vanliste haiartene i norske farvann, men inntil forrige uke var det faktisk ingen som stod bokført med samtlige arter i sine lister på Artsfiske.com, nettstedet der det stadig voksende norske artsfiskemiljøet fører sine artslister. Så fikk Daniel André Bjørndalen sitt livs napp utenfor Svalbard.

  – Fighten er nok noe av det mest krevende jeg har opplevd her i livet. Jeg har tørrtrent med tunge løft på stangen før jeg reiste til Svalbard, men dette her var voldsomme greier. Haien var hissig og rullet flere ganger på vei til overflaten, men det gikk heldigvis bra, og vi fikk sikret den godt ved båtripen. Lengde og rundmål tilsa 591 kilo etter tabell, den soleklart største fisken jeg noen gang har fått, sier Daniel André Bjørndalen til Hooked.

  Bjørndalen, som er med i Sportsfiskeklubben Galskap, brukte hele forrige uke på Svalbard sammen med en god gjeng av sine fiskende svirebrødre. Karene hadde fantastiske forhold på den værharde Isfjorden, og det ble landet både håkjerring, flekksteinbit, blåsteinbit, blåkveite, kloskate og gapeflyndre av anseelig størrelse.

  Les også: Haifeber i Sandebukta

  Kjempefisken til Bjørndalen skilte seg likevel ut på flere måter. Ikke bare var den godt over et halvt tonn tung, men den gjorde også fiskeren selv historisk i norsk sportsfiskesammenheng. Bjørndalen hadde nemlig både svarthå, hågjel, pigghå, småflekket rødhai og gråhai på artslisten sin fra før, og med håkjerringen i boks ble han altså førstemann i Norge med seks stangfiskede haiarter på samvittigheten.

  – Dette har egentlig aldri vært noe mål for meg, men det er jo artig å være førstemann selvsagt. Når det er sagt så hadde jeg aldri klart å lande den sjette haiarten på egen hånd. Å håndtere en levende hai på nesten 600 kilo i sjøen krever en skikkelig innsats fra flere personer, sier storfiskeren ydmykt.

  Grunnen til at kjempehaien ikke ble tatt om bord i båten for nøyaktig veiing i land, er at fiskene settes tilbake igjen etter fangst. Selv om de fiskes på flere hundre meters dyp, får nemlig ikke de svømmeblæreløse haiene indre skader av å bli heist til overflaten. Dersom ting gjøres riktig, svømmer de også fint ned igjen etter måling og fotografering. Flere gjenfangster av urhaiene viser at dette fungerer i praksis.

  Det er for øvrig vanlig praksis i det norske artsfiskemiljøet at alle haiarter behandles skånsomt, og settes kjapt tilbake igjen etter fangst. Det er riktig nok bare pigghåen og den langt større og sjeldnere håbrannen som er fredet av de haiene det er realistisk å få på stang i Norge, men skulle du mot alle odds klare å gå deg i en silkehai eller en planktonspisende brugde, er du ifølge regelverket pliktig å sette disse tilbake igjen, også.

  Bjørndalen er en av de som har fått flest forskjellige fiskearter på stang i norske farvann. Håkjerringen ble hans art nummer 125, og før han forlot Svalbard var tallet oppe i 127. Likevel er han langt fra ferdig, hverken med norske fiskearter eller for den saks skyld haier.

  Les også: Tok unik dypvannshai med hendene – forskerne er begeistret

  – Det finnes fortsatt mange arter, inkludert noen haier, å jakte på, så det er bare å fortsette. En artsfisker har alltid noe å fiske etter, og hobbyen kan fort bringe folk til for eksempel Svalbard, som i sannhet er et spektakulært sted. Denne turen kommer vi ikke til å glemme med det første, sier han til Hooked.

  PS: For ordens del er det tatt flere andre haiarter enn de overnevnte i norske farvann, blant annet blåhai, kamtannhai, brunhå, spansk håkjerring, ruhå, hvitflekket glatthai og storflekket rødhai. Flere av disse er også tatt på stang, men de faller alle innunder kategorien sensasjonelle fangster.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles