More

  Anders (17) knuste norgesrekorden

  Fisken Anders Kristoffersen fra Langesund dro opp av et hull i isen på Eidangerfjorden natt til i går, er i særklasse det største eksemplaret av arten småflekket rødhai som noen gang er tatt på stang i Norge.

  Av: Endre Hopland

  Norge er ikke det landet folk flest forbinder med hai, men det betyr på ingen måte at vi er haifri sone. Langs kysten og i fjordene våre lever det faktisk en god del forskjellige haiarter på permanent basis. I tillegg får vi rett som det er besøk av sydlandske gjester på vandring. Både brugde og håkjerring, to av verdens aller største haiarter, er hjemmehørende langs norskekysten, men det er likevel på det reine at majoriteten av de norske haiene er småvokste arter.

  En av disse er småflekket rødhai. Dette er en art som de siste årene har blitt tatt nokså jevnlig av norske sportsfiskere, men aldri har noen vært i nærheten av samme størrelse som det Anders Kristoffersen presterte denne uken. Hele 1730 gram stoppet vekten på. Det er 350 gram mer enn den gjeldende, norske sportsfiskerekorden.

  – Dette er helt klart mitt livs fisk. Jeg har fått flere av disse haiene tidligere, men det er ingen som har vært på langt nær så store som denne her, sier en meget fornøyd fisker til Hooked.

  Kristoffersen begynte å fiske aktivt etter forskjellige arter for rundt tre år siden, og ble da kjent med et par andre juniorer i Langesund. Da var løpet kjørt.

  – Vi havnet kjapt på artskjøret hele gjengen, og begynte å fiske etter arter som vi tidligere ikke visste fantes, engang. Dette er en nokså avhengighetsskapende hobby, og det har blitt en del hundre timer med stang i hendene siden. Tanken på å få noe nytt gjør at en holder det gående, sier 17-åringen til Hooked.

  Før torsdagens tur på isen på Eidangerfjorden stod Kristoffersen bokført med 93 forskjellige arter. Nummer 94 ble en kolmule på en god halvkilo tidlig på kvelden, og denne fisken reddet i seg selv turen for Kristoffersen. Det var likevel en betydelig drøyere fangst som skulle bli høydepunktet denne økten.

  – Det ble en veldig bra tur. Vi var mange samlet på isen, og samtlige var på jakt etter småflekket rødhai. Fisket startet i grunn tregt med hvitting og sypiker, men da mørket begynte å sige på, ble det litt mer liv. I alle fall for de andre. Det ble mye løping frem og tilbake mellom stenger med hylende nappvarslere, men det var liksom aldri noe som ville sitte, forteller han.

  Etter hvert kom likevel den første småflekkede på isen, og flere andre fulgte etter. Kristoffersen unngikk derimot targetarten. Først utpå natten ble det liv i stangen hans. Da tilslaget satt, var fiskeren egentlig sikker på at det var riktig art fra starten av, men da han etter hvert kjente hvor tung fisken faktisk var, og den i tillegg gjorde noen små utras, ble han mer i tvil.

  – Men opp av hullet kom det faktisk en småflekket rødhai. Da den havnet på isen, og vi fikk se hvor lang den faktisk var, ble vi alle sjokkerte og begynner å ane at det kunne dreie seg om en norgesrekord. Da vekten stoppet på 1730 gram var sjokket totalt, sier han til Hooked.

  Småflekket rødhai (2)
  NY NORGESREKORD: Anders Kristoffersen med rekordhaien på 1730 gram. (Foto: Privat)

  Fisken var for øvrig hele 83 centimeter lang, og dermed ikke spesielt feit. På en god dag med mye til middag kunne den nok fort snust på den magiske tokilosgrensen. Akkurat det bruker ikke Kristoffersen mye energi på. Den nye norgesrekorden er nemlig sikret og vel så det, og det er også all mulig grunn til å tro at denne blir stående lenge.

  – Dette var veldig moro, men en artsfisker har alltid flere mål. Nå satser jeg på å nå 100 arter før fylte 18 år. Det burde la seg gjøre med en liten ferskvannsrunde til sommeren, sier han til Hooked.

  Rekordhaien tok for øvrig en sildestrimmel, fisket på et enkrokspaternoster på mellom 40 og 50 meters dyp, og turen hadde vart i nesten syv timer da fisken tok agnet. Det lønner seg med andre ord å ha god tålmodighet når en er på isfiske.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles