More

  Kystmeitets småtriks del 1 – Impact Shield-adapter

  Jeg finner stor glede og inspirasjon rundt et bord med en kaffekopp, en boks snus, noen bokser med diverse smådims og et par seneruller. Det er gjerne kaldt ute og snøfillene fyker forbi vinduet i takt med vinden og innbyr derfor til inneaktiviteter. Det er da jeg går gjennom kystmeiteutstyret og ser hva som bør knytes av tackler, hva som er i manko på søkkefronten, hvilke kroker og krokstørrelser jeg er skrapa for og hvor mange meter fortomsmateriale som er igjen på fortomsspolene. Med andre ord; jeg forbereder årets sesong. Målet er å knyte så få tackler som mulig ute i felten, og ha det meste klart før man hiver stangbagen på ryggen og griper neven rundt reima på kjølebagen med agn. Grunnlaget for en vellykket kystmeitetur er lagt hjemme, og fra tid til annen er det de små detaljene som skal til. En av de er det såkalte «Impact Shield-adapteret». 

  Ideen blir til

  Ideen om Impact Shield-adapter har kommet frem gjennom flere år med hundrevis av tackler i tackelmappa, og et evig rot og vanskelig kategorisering. Ettersom årene har gått har jeg nedskalert tackelknytinga til et drastisk nivå. Før hadde jeg gjerne 9-10 forskjellige tackler med på tur, og gjerne 5-6 varianter av hver. Det hele har nå kokt ned til tre-fire tackeltyper som til en hver tid er med i tackelmappa. De aller fleste at de tynge kystmeitetacklene mine er knytt uten krokfortom og bait clips, eller tackelkropp (rig body på engelsk) som vi sier . De er er gjerne knytt enkelt, med lead links i hver ende; en til søkket og en til svivelen på krokfortommen. En gjeng med takler knytt med Impact Shields tar gjerne stor plass i tackelmappa, og litt for mange ganger har jeg etter endt tackelknytekveld hatt store problemer med å få dratt glidelåsen rundt tackelmappa. De tider er nå forbi.

   

  Forberedelser

  • 1 Lead Link (Gemini eller Mustad)
  • 1 40kg’s stålsvivel
  • 1 5mm plastperle
  • 1 Impact Shield
  • 1 dobbelløpet crimp i 0.80mm (evt enkel crimp)
  Impactshieldadapterdeler
  Foto: Lasse Bøe

   

  Foruten de små komponentene, trenger du en bit med kvalitetsmono, som blir selve ryggraden i adapteret. Jeg syns det er fint å jobbe med 0.80mm mono (80lb/37kg bruddstyrke) til dette, spesielt fordi monoen skal tåle å kastes med tunge vekter opp mot 200gr. I tillegg er mono i denne tykkelsen stivt og strukturert, og slikt blir det lite tull av.

  Impactshieldadapterferdige
  Fiks ferdige Impact Shields-adaptere, klare for saltvann. Foto: Lasse Bøe

   

  Fremgangsmåte

  Første steg er å knyte lead linken til monoen. Hvilken knute du velger, er opp til deg. Jeg foretrekker grinnerknuten. Så trer du på gummislangen som holder Impact Shielden på plass, så Impact Shielden, deretter plastperla, crimpen og svivelen. Crimpen tres så tilbake i crimpen, og klem til med crimptanga. Litt justeringer med komponentene hører med. Jeg foretrekker doble crimps fordi jeg syns det ser penest ut, og gir også sikrest resultat uten å skli opp. Dette fordres av at man crimper med rett verktøy. En såkalt swagger med «( )»-kjeft er det som skal til.

  Impactshieldadapterswagger
  Swagger fra Mustad. Foto: Lasse Bøe

   

  Bruksområder

  I de fleste tilfeller kommer man langt med Breakaways Impact-søkker. Jeg bruker de selv til store deler av mitt kystmeite. De gir store fordeler når det skal kastes langt, er enkle i bruk og løser alltid kroken fra søkket.

  Impactshieldadapterbreakaway
  Breakaway Impact-søkke med bait clip. I bakgrunnen to Breakaway Flattie-søkker med samme utløserfunksjon. Foto: Lasse Bøe

   

  Likevel er disse forbeholdt forholdsvis små kroker og agn, så når det jaktes arter som piggskate, er det greit å satse på store agn. Det er her Impact Shield-adapteret kommer inn i bildet. Med Impact Shield som bait clip, har man noe som holder en stor krok med et stort agn på plass, og som i tillegg blir beskyttet i nedslaget.

  Krokfortommene

  I mangel på noe bedre, oppbevarer jeg krokfortommene i snusbokser. Snusboksene er selvfølgelig vasket, skrubbet og luktfrie. Krokfortommene er enkle, med en svivel i enden og gjerne en slange dratt over krokøyet for å unngå bli tatt på senga av overraskelser som pigghå og andre fisker som raskt gjør kort prosess på mono. En etikett på lokket gjør at man raskt kan kategorisere krokfortommene, spare tid under leting, og heller bruke tid på fisking.

  Impactshieldadapterkrokbokser
  En etikett på boksene gjør krokfortommene lett gjenkjennelige, og tid er spart. Foto: Lasse Bøe

   

  Impactshieldadapterkrokboksåpen
  Vikle krokfortommene rundt hånda, snurr svivelenden rundt viklingene og legg krokfortommene lagvis i boksen. Foto: Lasse Bøe

   

  Praktisk bruk

  Med noen Impact Shield-adaptere i bakhånd, kan man raskt bytte krokfortommer og søkker. I en tenkt situasjon kan man knyte opp haugevis med eksempelvis pulley-tackelstammer, med lead clips i begge ender, og lagre disse i ziplock-poser i tackelmappa. Krokfortommene oppebaver jeg i bokser.

  Impactshieldadapterpulley
  Noen pulley-tackelstammer og Impact Shield-adaptere. Foto: Lasse Bøe

   

  Impactshieldadapterbreakawayupandover
  Up-and-over glidetackel. Foto: Lasse Bøe

   

  Impactshieldadapterbreakawayclipdown
  Foto: Lasse Bøe

   

  Bildet over viser den enkle tackelstammen i et pulleytackel med en 30lb Amnesiafortom og en Sakuma Manta 2/0, klipset ned bak et Breakaway Impact-søkke. Legg merke til gummislangen som er dratt over krokøyet for å skåne krokknuten, samtidig som slangen beskytter den forholdsvis tynne krokfortommen mot skarpe fisketenner. Et fint allroundtackel som kan brukes til det meste, og ved enkle grep kan krokfortommen byttes ut via lead linken med for eksempel en tynnere krokfortom med mindre krok, og dermed ha et greit flatfisktackel på null komma svisj. Ikke glem perlene!

  Impactshieldadaptergeminiclipdown
  Foto: Lasse Bøe

   

  En grovere variant kan man se på bildet over. Pulley-tackelstammen er den samme som på bildet over, men her er krokfortommen byttet ut med en kraftig monofortom i 0.80mm og en Gamakatsu Big River 7/0-krok og tykk selvlysende slange over krokøyet. Legg merke til Impact Shield-adapteret som kroken er klipset ned i, som her har erstattet Breakaway Impact-søkket. Disse er bedre egnet til store agn og store kroker, og beskytter agnet i større grad enn bait clipet på en Breakaway Impact-søkke.

   

  Latest articles

  Related articles