More

  Screwheads – fordeler, ulemper og erfaringer

  Bruken av de vanlige jigghodene med krok er i ferd med å svinne hen innen gjeddefiske med gummi, og såkalte screwheads tar mer og mer over.

  Av: Erik Walmann, Pikewallis

  Grunnen til denne pågående utskiftingen er ryggkroken. Denne ødelegger veldig fort ryggen på shadden og gjør en fornuftig avkrokingen vanskelig. Så med tanke på holdbarhet på bete og C&R er ryggkroken en uting.

  BFT var vel en av de første som kom med screwhead, og mange tok i mot det med glede. Nå var det bare å skru inn skallen, man slapp å tre shadden inn på en krok, med fare for å ikke treffe riktig med utgangen av kroken. Bommet man, så var det å prøve på nytt med de konsekvensene det ga.

  Men nå er jo den tiden forbi. Nå er det screwheads det handler om, der den eneste bekymringen er å treffe riktig i nesen på shadden, skulle man tro. Nå har man brukt screwhead noen sesonger, og man begynner å få litt erfaring. Derfor har jeg skrevet denne artikkelen angående bruken av de.

  Det er ikke bare fordeler med screwhead, men bakdelene er ikke så store at jeg vil gå tilbake med jigghead med krok. Det er tre merker jeg har brukt til nå, Westin, BFT og Darts. Disse ser veldig like ut ved første øyekast, men det er faktisk små forskjeller som gjør at jeg bruker de litt forskjellig.

  Hvis vi ser på Westin sin, så er det en flott skalle med lang styrepinne. Den har feste både til fortom og stinger(noe alle tre har). Den store forskjellen er størrelsen på gjengene. Disse er mye mindre på Westin enn på Darts og BFT.

  Den store fordelene er at de passer perfekt til smale shadder, altså smale i nesen og mindre shadder for eksempel til abborfiske eller sjøørret. Utfordringen med små gjenger er at de moser mer av gummien og vil etter hvert kjappere ødelegge holdet i shadden. Så har de på samme måte som bft satt feste til stingeren feil vei.

  Men Westin bør være med i kassa ettersom de passer de smale og de mindre shaddene perfekt. Øyet til festet av fortommen sitter godt nede på hodet, og midt på, noe som gjør den flott til vertikalfiske.

  Westin
  Darts ligger nærmere BFT når vi tenker på størrelsen på gjengene, de er nok litt mindre og er kanskje en mer allrounder. De har skjønt det med å feste til stigeren rett vei. De har en lang og fin styrepinne. Skulle man bare velge et hode for bruk på smale og grove shadder så er det mulig det burde være denne. Jeg vil anbefale å i hvert fall å ha enten Darts/BFT og Westin. Øyet til å feste fortommen i sitter godt nede på hodet og litt i front, noe som gjør at shadden svømmer rett.

  Darts
  Når det gjelder BFT som har vært lengst på markedet, så er den rimelig lik Wesin sin utenom størrelsene på gjengene. De er vesentlig større og passer til grovere shadder. Med større gjenger så sitter skallen bedre i shadden over tid, den moser ikke gummien på samme måte som en skalle med små, trange gjenger. Men den kan rett og slett bli for grov til en del shadder. Den kan rett og slett sprenge hodet og påklistra øyer kan fort skvette av. De har også satt festet til stingeren feil vei. Feil vei gjør at stingeren vrir seg en halvt runde på grunn av splittringen. Dette er vanskelig å forklare, men du ser hva jeg mener når du bruker stinger med splittring. Uten tvil en solid og bra skalle som ligger i min kasse. Denne har også en lang styrepinne. Det er en ting til med bft og det er øye man fester til fortommen. Den sitter langt fra selve hodet, og den sitter midt på, noe som kan gjøre at shadden går litt med nesen ned ved spinnfiske, men holder shadden mer rett under vertikalfiske.

  BFT
  Screwhead har kommet for å bli og det finnes sikkert andre bra merker der ute. Selv om mange ser like ut så er det små ting man kanskje bør tenke på når man går til innkjøp av nye skaller.. Størrelsen på gjengene er en av de, og det med styrepinne er en fordel. Den gjør det enklere å skru inn skallen på riktig plass.
  Pass på å bruke riktig gjenge til rett shadd, bruk så store gjenger som du kan ut i fra str. på shadden.
  Et tips hvis holdet i shadden begynner å bli dårlig er å varme opp gjengene før du skrur den inn. Da vil man kunne smelte i sammen mye av det som er most. Til abbor så brukes det mye jigghoder med krok, men for eksempel til sjøørret med små shadder der man vil bruke stinger, så er Westin sine skaller de beste. BFT er uten tvil best til de mer grove shaddene og darts er en mer allround og har fordelen med stingerfestet som er plasser rett veg, og en skalle med sine faster som er mer rettet mot spinnfiske.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles