Laksefiske

Laksefiske er, som navnet tilsier, fiske etter laks. Laksen er en av de mest populære fiskeslagene i Norge, og finnes over hele landet, i både sjø og elv. Arten sliter likevel, da både rømt oppdrettsfisk, overfiske, lakselus og sykdommer stadig truer.

Lyst til å begynne å fiske laks? For å unngå å kaste bort uker av din hellige ferie er det noen ting du bør vite. Hva? Det får du vite her.

Selv om enkelte elver åpner allerede to uker tidligere, er det liksom 1. juni som er den STORE dagen for de fleste laksefiskere. Da åpner majoriteten av de største lakseelvene, og det er full folkefest med TV på plass og det hele. I en serie artikler her på HOOKED deler artikkelforfatter, trommeslager og fiskekjendis Cato Bekkevold sine egne erfaringer, samt fra kompiser som fisker mye laks. Spesielt vil jeg nevne Ola Uggen fra Oslo samt Christer Kristoffersen fra Stjørdal.

De naturgitte forholdene dikterer fiskeforholdene. Ivrige laksefiskere som sikter seg inn på sesongåpningen sjekker derfor både snømengder og langtidsvarsler på nettet for å ha en oppfatning av hva slags forhold de møter når man endelig kan ta det første kastet ved midnatt til 1. juni. Man vil ha mye vann, men ikke for mye vann. Man vil ha varmt vann, men ikke for varmt vann, og man vil ikke ha ei elv som ser ut som kakao med flytende trær og utedasser nedover elva. Ikke minst må man ha i bakhodet at det helst er de nederste strekkene som leverer mest på begynnelsen av sesongen. Endelig må man ikke glemme at enkelte strekker fisker best på relativt lav vannstand, mens andre strekker er best på relativt høy vannstand. Man må altså ha gjort hjemmeleksa si. På nettet kan man sjekke statistikker slik at man får en grei oppfatning om hvilke vald som er bra når, hva slags redskap som fanger mest fisk på det aktuelle valdet, samt hvilken vannstand som er gunstig. Å bare dra på lykke og fromme og plukke vald etter dart-metoden slår sjelden til.

Laksen kommer som kjent inn mot kysten på forsommeren, men her kan det være til dels store variasjoner fra år til år. I tillegg vil vannstand og temperatur bestemme hvor tidlig eller seint laksen går opp i elva. Det bør være allmenn kjent at laksen kvier seg for å gå opp i elva dersom det er lite vann. Likeså er heller ikke full flom gunstig. Dette er ting man ikke kan gjøre noe med, men allerede utpå våren kan man sjekke snømengdene i nedslagsområdet til den aktuelle elva og få en viss oppfatning om hva som normalt vil skje, men man kan selvsagt aldri gardere seg mot plutselige væromslag med mildvær og flere dager med varmt plaskregn. Alt dette er faktorer som er avgjørende for om det i det hele tatt ER laks i elva den 1. juni!

Om vi ser bort fra unntakene er gjerne elva relativt kald tidlig i sesongen med mye vann. Laksen går minste motstands vei, og vil helst stille seg på plasser der den slipper å kjempe mot strømmen. Den skal nemlig ikke spise noe i elva, og tærer på kroppens fettreserver. Det sier seg selv at man blir ganske mye mer utkjørt om man står på en tredemølle uten mat i 4 måneder enn om man bare ligger på sofaen.

Ofte finner man fisken på dypere områder, bak steiner som bryter strømmen og i mer lune bakevjer i kanten av strømmen. Fisken trenger hele tiden oksygen, og dette får den best ved at friskt vann skyller inn munnen slik at gjellene kan ta opp oksygen. Laksen har en optimal trivselstemperatur på rundt 10-12 grader der den er mest aktiv.

Er vannet for kaldt står den gjerne og sturer på plasser uten for mye strøm, da den forbruker mindre oksygen i kaldt vann enn varmt. I sommervarm lav elv finner man helst fisken i strie partier der den får best tilførsel av oksygen. Et termometer er dermed essensielt for å kunne si noe om fiskens oppholdsplasser og bitelyst. Laksens oppførsel og standplasser varierer nemlig kraftig utfra temperatur og vannstand. Dette er HELT essensielt å ha kjennskap til!

Tidlig på sesongen er det som nevnt oftest best å fiske på relativt strømrolige dype plasser. Fisken står oftest helt nede ved bånn, og grunnet det kalde vannet er man ofte avhengig av å servere agnet omtrent i kjeften på fisken. Det skal fiskes dypt etter stor fisk (storlaksen går tidlig på elva mens de mindre kommer senere) og ofte er det mye vann i elva, noe som gjør at man må ha kraftig utstyr.

Om man aldri før har kjent kreftene fra en rusende storlaks på stor junielv kommer man til å få sjokk første gang det skjer, tro meg! Selv med en kraftig 13-fots stang og full brems på fersk 0.50 har jeg måttet gi tapt for sånn fisk, og det er ingen god følelse. Når det gjelder utstyr MÅ det holde for stor fisk. Ellers blir det som å dra på elgjakt med salongrifle, der man ender opp med å skadeskyte dyra i stedet for å felle dem.

Det finnes eksempler på folk som har blitt nektet å fiske i storlakselver grunnet helt håpløst utstyr. Man skylder fisken å ha utstyr som holder, basta! Dermed er det vel også nevnt at man ikke handler utstyret på Nille eller Europris.