Tidligere i vinter fikk jeg endelig tatt meg tid til å gjennomføre jegerprøven, noe jeg har gått å kvernet på i mange år. Som de fleste vet kreves det i motsetning til fisking, en tillatelse for å utøve jakt. Det er et pensum, samt en praktisk skyteøvelse som ender i en elektronisk prøve. Består du denne, skal staten ha betalt jegeravgiften og da kan du utøve jakt det året.

Av Bernt Nor

Første gang jeg startet på jegerprøvekurs var på slutten av 90-tallet jobbet da jeg for IT giganten Compaq (senere HP). Der var det en liten gjeng IT konsulenter som startet på jegerprøven og jeg hang meg på. Men etter å ha pugget ender til den store gullmedaljen slutta jeg når jeg fikk se store brunsorte elgøyne avspilt på en trofast VHS-maskin. Å ta livet av en elg var noe jeg som tenåring ikke helt så for meg å gjøre, samt at alle andre på kurset var jo hauggamle! Det fikk bli med fisking tenke jeg.

Men nå har jeg selv runda magiske førr og om det er midtlivskrise veit ikke jeg, uansett børstet jeg støv av jegerplanene for en stund tilbake og ringte Flemming Wilberg på XXL Adventure. De arrangerer jegerprøven sammen med Østmarka Jeger- og Fisk. En liten måned senere var jeg og 25 andre spente sjeler i XXLs lokaler på Alnabru i Oslo. Det var et par uker intensivkurs med selvstudier og foredrag, med praktisk skyting på Løvenskiold Skytebane ved Røa.

Jeg prøvde også et par av jegerprøve-appene som en terping til prøven. Det kan jeg anbefale videre! Meget nyttig og lærerikt. Men det må jo sies at slike prøver uansett om det er jakt, IT, juss eller annet – bærer preg av mye pugging. Og mye stoff går fort glemt om man ikke holder det ved like, noe som ikke er lett for en som nettopp starter i gamet.

Noen uker etter kurset var ferdig, blei vi slusa igjennom jegerprøven og voila ut kom en sylfersk jeger!

Bestått jegerprøven, voila!

Jegerprøven - Jegerprøveeksamen bestått
Jegerprøven – nesten-selfie bestått!

Så starter prosessen med å finne en passende jegerforening, knytte kontakter, skaffe våpen, trene på skyting og komme seg ut på jakt. Jeg nyter hvert øyeblikk og suger til meg all informasjon underveis. Samtidig ser jeg tydelig hvor mye enklere endel ting kan gjøres sett i form av informasjoninnhenting og oppslagsverk. Så den kreative prosessen for jaktsatsningen på Hooked er farlig fort i gang.

Nature – beware!