Norge er i 2017 vertskap for Nordisk Mesterskap i Dynamisk Sportsskyting, med Norske Officerers Pistolklub og Sportsskytterligaen som arrangører. 6. og 7. mai braket det løs på Løvenskiold ved Røa med deltagere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Av: Bernt Nor

Under disse dagene ble det konkurrert om mesterskapsmedaljer i divisjonene Standard, Revolver og Classic i tillegg skulle endel klassevinnere kåres.

Norge skulle vise seg å sanke de edleste varer i en rekke øvelser og kategorier. Gull i Classic, Standard og Production. Gull, sølv og bronse i kategorien Lady. Gull senior Revolver, Gull senior Classic, Gull senior Standard. Rett og slett helt rått! Alle bildene finner du nederst i artikkelen.

Les også: Top 10-resultatliste fra SNO 2017

Norge fikk vist frem sitt beste vårvær med sol og blå himmel, mens deltagere kjempet om både individuelle plasseringer og stolthet til sine lag. Over 430 personer var påmeldt til stevnet som logistikkmessig så ut til å gå som ei velsmurt klokke. Sånn er det med mye mannskap med politi- og militærbakgrunn, det meste var på stell for å si det slik.

I ånd av hjemmebanefordel, kort reisevei og kostnader vil arrangørland av konkurranser som oftes ha betydelig flere deltagere enn de som kommer langveis fra. Det var også tilfelle her på SNO 2017, med mye rødt, hvitt og blått. Men det var upåklagelig god stemning i leieren på tvers av ulike nasjonaliteter. Innimellom skytingen fikk deltagerne også fortære store mengder vafler, og for en gang skyld var det ikke noen av Hookeds medarbeidere som stod for den geskjeften.

Banen

I mesterskapet ble deltagerne presentert for 15 ulike hold, eller en «Stage» som det kalles. Disse banene klassifiseres som kort, middels eller lang – avhengig av banens oppbygning, antall skudd og krav til løsning. En oversikt over de ulike stagene ble tilgjengelig på nettsidene ved påmelding, men den fysiske gjennomgangen får skytteren kun minutter før han eller hun skal ut i ilden. Da er det relativt hektisk når de ulike gruppene sluses igjennom sikkerhetsbrief og skal prøve å finne løsning for den type våpen (divisjon) deltageren skyter med. En skytter med 18 skudds magasin løser en stage annerledes enn en med 8.

Divisjoner

Det er tre ulike divisjoner i arrangementet. Klassisk, Revolver og Standard. Dette legger føringer på våpenet og utstyret som benyttes. Mer om de ulike klassene finner du på nettsidene til DSSN.
I tillegg var det også konkurranse i Åpen og Produksjons divisjonene.

En sport i vekst

Dynamisk Sportsskyting er etter hva vi fikk opplyst en gren i vekst, og foreningen opplever en positiv utvikling i medlemsmassen. Det finnes drøye 3.000 medlemmer i dag som skyter på egenhånd og deltar på ulike stevner rundt om i landet.

For undertegnede var det ekstra godt å se at den flotteste premien utover gullmedaljene ble gitt til en junior. Selv om det faktisk var som et resultat av at de andre gutta hadde reist hjem før premieutdelingen og derfor gikk glipp av gaven. Kanskje et tankekors til neste gang. La premiene gå til de som virkelig trenger det, og ikke de som legger premien på Finn dagen etter konkurransen fordi de allerede har et utall våpen eller er så dypt nede i spesialiseringen at premien ikke egner seg 100%.

Shoot off

Etter ordinære runder så ble det en Shoot off, med de to beste i hver divisjon på en spesifikk stage. Da var utfordringen å skyte med en ukjent pistol, SIG P320, hvor høyeste hitfaktor vant. Dette var underholdning! God stemning, latter og mye bra skyting. Samt noen som gikk ekstra langt for å skape seervennlig video (ja, du veit hvem du er)  Vinneren ble danske Henrik F. Nielsen.

Vi gratulerer med et flott arrangement, masse gode plasseringer for Norge og ser frem til neste gang! Mer fakta om Dynamisk Sportsskyting finner du under bildegalleriet, eller du kan lese mer om klubbene og deres arrangement på www.dssn.no

Les også: Top ti resultatliste fra SNO 2017

PS. Vi har en 360-video fra deler av dagen som vi kommer med litt etter hvert. Det er litt nybrottsarbeid for oss, så ha litt tålmodighet.

Bildegalleri SNO 2017:

Fakta:

Dynamisk sportsskyting (tidligere kjent som praktisk skyting) er en skytesport hvor man prøver å forene de tre prinsippene presisjon, kraft og hurtighet ved at man bruker et våpen av en viss minstekraft til å skyte på poenggivende skiver over kortest mulig tid.

Dynamisk sportsskyting med håndvåpen benytter kun pistoler/revolvere i kaliber 9x19mm eller grovere. Skyting med et grovkalibret våpen er en større utfordring enn når man benytter et finkalibret konkurransevåpen med lett rekyl, spesielt når skytteren skal skyte øvelsene mest mulig presist på kortest mulig tid. Skytternes prestasjon i en øvelse beregnes vanligvis ut i fra antall p

Antall poeng delt på tid (d.v.s. treff på blinkene minus eventuelle straffepoeng) deles på tiden som skytteren benyttet på øvelsen.

Blinkene (IPSC Target) er 75 cm x 45 cm med en 32,5 cm x 15 cm sentersone som kalles «Alfa» og gir 5 poeng ved treff. Hver enkelt blink i en øvelse skal vanligvis treffes med minimum 2 skudd (de 2 beste treffene teller). Dersom det mangler treff i en blink (bomskudd) straffes dette med 10 minuspoeng for hvert treff som mangler.

Det benyttes også fallfigurer i stål (runde eller firkantede) og blinker som gir minuspoeng ved treff.

Blinkene kan plasseres på ulike avstander, vanligvis mellom 10 – 25 meter for håndvåpen og 50 – 300 meter for rifle. Blinker kan være statiske eller bevegelige.

Skytteren kan ofte selv påvirke skyteavstanden ved å forflytte seg innenfor angitte begrensninger i øvelsen.

(Kilde: Wikipedia og DSSN)