More

  I dag starter fluefiske-VM – denne gjengen skal forsvare Norges ære

  Prøvefisket og åpningsseremonien er unnagjort, og nå legges silkehanskene vekk. Det 37. verdensmesterskapet i fluefiske begynner i dag.

  Av: Endre Hopland

  Verdensmesterskapet i fluefiske arrangeres i år i Slovakia, og selv om delegasjonene fra de ulike landene har vært på plass i en uke allerede, er det altså først i dag at selve konkurransen starter.

  – I løpet av de siste syv dagene har vi fått fisket strekker av elvene vi skal fiske i. Vi har innhentet kunnskap om insekter, fluer, fiskens adferd og standplasser, og vi har analysert hver eneste fisk vi har fanget. Det handler om å sette fluer, strømforhold, lys, og presentasjon i sammenheng med alle andre mulige variabler vi kan finne, meldes det fra den norske leiren i Slovakia.

  Det norske landslaget består i år av Erlend Vivelid Nilssen, Cato René Vivelid Monsen, Ingvild Aurdal, Terje Haugen Lie, Christian Beheim Rosvoll og Joar Laksy. I tillegg er Pia Clarholm og Cato Vivelid Nilssen på plass som to av til sammen fem internasjonale oppsynspersoner. Det er disse fem som har det overordnede ansvaret for at konkurransen går etter regelverket, og at både fiskere og kontrollører opprettholder god sportsånd.

  – Fisket den siste uken har tidvis vært vanskelig, da 33 andre nasjoner også jobber iherdig for å innhente samme informasjon som oss, men vi har likevel funnet både fluer og taktikk for hvordan vi skal tilnærme oss fisket i løpet av konkurransen. Det er nå det gjelder, melder de norske fluefiskerne.

  Under årets VM skal det fiskes fire elveøkter og en stillevannsøkt. Sektor 1 er den vesle elven Poprad som renner gjennom byen med samme navn. Elven er grunn, med enkelte dypere partier grunnet oppbygde terskler. Her svømmer det mye ørret og harr på rundt 25 centimeter, men også store regnbueørreter opp mot 60 centimeter.

  Sektor 2 er den noe større elven Orava. Her er bunnen mørk og steinene belagt med alger. Kaptein Terje Haugen Lie har allerede hatt seg en god svømmetur her under prøvefisket, men utover skjeggete nordmenn er det en god stamme med harr og ørret, samt stor stam og gullbust som holder til i elven. I tillegg er det mulig å få fisken som lokalt kalles hucho, men som er klart best kjent som taimen. Dette beistet av en fisk kan bli halvannen meter lang, og spiser det meste som kommer i dens vei. Noe slikt kan fort bli interessant på #3-stang og nymfe…

  Sektor 3 er elven Vah, en liten og sjarmerende sak der det hovedsakelig finnes harr. Elven har tidvis kraftig vegetasjon rundt seg, med overhengende trær og buskvekster. Fisken holder en snittstørrelse på rundt 20 centimeter, og liker ifølge den norske leiren fryktelig små fluer.

  Sektor 4 er elven Bela, som med krystallklar, lys elvebunn og rullesteiner på elvebanken og bunnen, er en vakker liten elv. Harren her er like pen som elven, og her kombineres ifølge den norske delegasjonen gulfarger med røde og rosa finner og perfekte svarte prikker. Elve er ellers teknisk vanskelig med lettskremt fisk.

  Sektor 5 er vannet Dedinky, et stort reservoar med utsatt regnbueørret. Vannet har også en naturlig stamme med brunørret og stam, og under VM fiskes det fra båt.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles