More

    Ulv, ulv ble til fisk fisk

    Oppdrettsorganet Kyst.no/ Norsk Fiskeoppdrett reiste bust i kommentaren «Ulv, ulv» tidligere i måneden da ildsjeler i Salangselva varsla om mye rømt oppdrettsfisk. Nå viser skjellprøver at elvefiskerne hadde 100 prosent rett i sine antakelser om rømlingene.

    Dette melder NJFF på sine nettsider.

    Det var i slutten av august at Salangen-nyheter.commeldte at eier Tor-Arne Chruickshank ved Elvelund camping kunne rapportere om mye rømt oppdrettsfisk i vassdraget. Fiskeridirektoratet kontakta oppdrettere i området, men var ellers raskt ute med å fastslå at det neppe dreide seg om ei rømming:

    – Så langt er det lite som tyder på at det har vært noe rømming. Vi har intervjua fiskere som hevder de har fått oppdrettslaks, vi har sendt epost til oppdretterne i området og spurt om de har hatt operasjoner på anleggene som kan være risikofylte. Det er ikke første gang vi har fått slike påstander fra fiskere i denne elva. Derfor bør man avvente svar før man går ut og påstår dette er oppdrettsfisk, sa Morten Sem Hanssen i Fiskeridirektoratet til Kyst.no umiddelbart etter varslinga.

     

    Drøye påstander mot elvefiskerne
    Dette inspirerte Kyst.nos redaksjon til å skrive en krass kommentar under tittelen «Ulv, ulv«, med henvisning til at en tilsvarende rømmingsmistanke i Ørsta-elva på Sunnmøre viste seg å være falsk alarm da skjellprøver ble analysert:

    – Men dette var to år sia, og manns minne er kort: Når det nå dukker opp en sak igjen i Salangen, ropes det høyt om at det må ha skjedd ei rømming. Er det virkelig så sterk misnøye med næringa der ute at folk går i rømmingsrus og ser oppdrettslaks på flat mark, så å si? spørres det i kommentaren.

    Redaksjonen går langt i å beskylde fiskerne for å bevisst innrapportere villaks som oppdrettslaks, fordi man da kan ta fisk utenom eventuelle døgnkvoter:

    – Da kan en villaks fort bli til en oppdrettslaks når det skal meldes. At man i ettertid ”tok feil” dersom skjellprøver analyseres, er jo synd… Jeg har hørt mange ville historier rundt dette. Jeg har også hørt om fiskere som går på supermarkedet og kjøper seg ei lakseside for å sende inn skjell som ”dokumentert” oppdrettslaksfunn, heter det i kommentaren.

     

    Frykter mange rømlinger
    Litt ubeleilig viser det seg nå at elvefiskerne i Salangen hadde rett, faktisk 100 prosent rett:

    – De ferske resultatene av skjellprøvene fra NINA viser at 100 prosent av de fiskene jeg mente var rømlinger, var oppdrettslaks. Vi har påvist 23 oppdrettslaks som er tatt opp med stang i nedre del av vassdraget. De fleste ble fiska opp i en periode da det er forholdsvis få fiskere her, slik at det er grunn til å tro at det står et stort antall rømt fisk i vassdraget, sier Chruickshank til Troms Folkeblad (betalingsløsning).

    I samarbeid med Norske Lakseelver vurderer de nå å anmelde forholdet, hvis Fiskeridirektoratet ikke tar tak i situasjonen.

     

    Mener varsling er i oppdretternes interesse
    Erik Sterud i Norske Lakseelver og Gunhild Okstad fra Salangsvassdragets fiskeforvaltning maner til ettertanke i kjølvannet av den pinlige kommentaren fra Kyst.no.

    – Det minst interessante i denne saken er faktisk at elveeierne hadde rett og Kyst.no tok feil. Mer interessant er det å se på varslingsrutiner ved mistanke av rømt oppdrettslaks: Akvakulturlovens pålegger alle oppdrettere å varsle ved mistanke om rømming fra eget eller andres anlegg. Det er imidlertid i alles interesse – ikke minst oppdretternes – at også lekfolk varsler om antatt rømt oppdrettslaks: Et tidlig varsel kan jo hindre at ei lita uoppdaga hendelse utvikler seg til ei stor rømming, heter det i tilsvarskommentaren påKyst.no.

     

    Faller for eget krav om dokumentasjon
    Sterud og Okstad mener man ikke kan vente på dokumentasjon før man slår alarm. Da kan det være for sent. At vanlige folk – som ikke nødvendigvis kjenner myndighetenes ansvar i slike saker – varsler via mediene, tror de er fornuftig. Da blir rette myndighet satt på sporet samtidig som det kan få andre til å rapportere om liknende observasjoner. At oppdretterne misliker den negative oppmerksomheta man får gjennom dette, er lett forståelig. Dette er imidlertid ikke noen grunn til å la være å slå alarm.

    – Den redaksjonelle kommentaren på Kyst.no inneholder også en del punkter vedrørende rapporteringsjuks, tjuvfiske og ”mange ville historier rundt dette”. Med henvisning til kommentatorens eget krav til dokumentasjon, lar vi disse historiene forbli historier, bemerker Sterud og Okstad tørt.

     

    Flere rømlinger
    Og Salangen er ikke det eneste stedet der oppdrettsfisken nå gjør sitt inntok, seint i sesongen. I Suldal har man måttet åpne elva for fiske igjen, etter at det er observert mye oppdrettslaks ifølge Suldalsposten. Et anlegg et stykke unna skal være søkelyset etter at Fiskeridirektoratet har vært i kontakt med aktuelle oppdrettsanlegg, melder Kyst.no.

    Og i Surna på Nordmøre er stamlaksfiskerne fortvila: Annenhver laks som er tatt under stamfisket, er oppdrettsfisk.

    – Vi trodde dette var et tilbakelagt stadium, men opplever nå at det er urovekkende mye oppdrettslaks i elva. Oppdrettslaksen tar gytegroper til villaksen, og rømlingene blander seg med villaksen under reproduksjonen i elva. Det er fra eksperthold sagt at mer enn fem prosent innslag av oppdrettslaks vil påvirke villaksstammen negativt. Derfor liker vi dette svært dårlig, sier leder Arne O. Sæter i samarbeidsorganet for Surna til Tidens Krav.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles