More

  Størjemerkingsprosjektet: Så var det dessverre slutt for i år

  Etter å ha sittet værfast i nokså utrolige 18 dager, ble det norske størjemerkingsprosjektet avsluttet med to innaskjærsturer torsdag og fredag.

  Av: Endre Hopland

  Lørdag 8. september var det enorme mengder makrellstørje vest av Øygarden, og på tampen av fiskedagen ble det også landet og tagget en fisk. Hadde værgudene gitt oss en uke til med fine forhold, er sjansene rimelig store for at ytterligere en del størjer hadde svømt rundt med satellittmerker i ryggen nå.

  Fra og med den helgen ble det nemlig gitt dispensasjon til å fiske med levende makrell på halvparten av stengene som var i aksjon.

  Dessverre blåste det opp tidlig på søndagen, og vinden gav seg ikke. I hele 18 dager blåste det kuling eller mer i fiskeområdet, og med mange meter høye havdønninger var fiskeforholdene elendige og merkingsforholdene umulige.

  Først torsdag 27. og fredag 28. septmebre var det endelig forhold til å prøve seg igjen, men bare i Fedjeosen og på østsiden av Øygarden.

  Slik oppsummerer prosjektledelsen fra Havforskningsinstituttet fisket i det norske størjemerkingsprosjektet utenfor Øygarden i Hordaland siden forrige oppdatering

  27. september:

  – Fisket begynte kl. 7 i dag
  – Pga vinden de siste ukene og mye sjø utaskjærs ble fisket flyttet til østsiden av Øygarden (Hjeltefjorden)
  – 1 båt fisket i dag (Team 4)
  – For å øke sjansen for å finne fisk dorget team 4 med spreader bars i flere timer. Dessverre ble det hverken napp eller noen størjeobservasjoner.
  – Fisket avsluttet kl. 14 på grunn av økende vind.
  – Vi gjør oss nå klar til en siste økt i morgen ettermiddag før vi avslutter prosjektet for i år.

  28. september:

  – Fisket begynte kl. 14 pga mye vind tidligere på dagen
  – 3 båter fisket i dag (Team 4, 9, 12)
  – Vi måtte begynne lenger inne i fjorden fordi de var fremdeles litt vind når vi begynte
  – Etter en time la vinden seg og alle tre båter fisket i Fedjeosen, og både team 9 og team 12 observerte størje i overflaten
  – Forholdene var ikke lett på grunn av store dønninger og en del bølger
  – Til tross for en kjempeinnsats ble det dessverre ikke napp i dag!
  – Fisket avsluttet kl. 18:30
  – Vi avslutter prosjektet for i år, og håper på nye muligheter til neste år! Tusen takk til alle for en kjempeinnsats. Vi setter stor pris på det!

  Totalt ble det fisket 12 dager i det norske makrellstørjeprosjektet. Det var tillatt med levende makrell som agn på halvparten av stengene i fire av disse. 22 båter ble godkjent for å delta i forsøksfisket, men syv trekte seg før prosjektstart og ytterligere seks dukket aldri opp i løpet av perioden. Til sammen åtte napp ble registrert, og fire størjer ble kroket. To av disse ble landet og tagget, og en av disse overlevde.

  Alt om det norske størjemerkingsprosjektet finner du her. En egen oppsummering i tekst og bilder fra teamet til undertegnede kommer.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles