More

  Stor ørret i Holselva

  For mange vil dette fortone seg som ren magi!

   

  Stor ørret i Holselva

  I denne perlen av en ørretelv svømmer det mange store og vakre ørreter. Når forholdene er gode kan det være forholdsvis lett å bryte kilosgrensa i Holselva. Noe som gjelder enten du fisker med flue eller mark. I sommer tok jeg 27 ørreter mellom 1,1 og 3 kilo, noe som ga en snittvekt på 2 kilo blank (totalt 54 kilo) for alle fiskene. Så høy gjennomsnittsvekt har jeg aldri hatt før. De to siste noteringene viste 1,8 kilo (2010) og 1,6 kilo (2008).

  I Holselva skal alle fisker over 40 cm settes tilbake. Et godt og bærekraftig prinsipp som alle store ørreter og deres (og ikke minst våre) etterkommere vil nyte godt av.

   

  Ny bestenotering

  Torsdag 11. august 2011. Dagen før hadde jeg mistet en (med god hjelp av en petri broder! Bernt Nor i fra HOOKED! Red anmrk.) ørret i tre-kilosklassen tett ved håvkanten. Slikt setter spor i en sart sportsfiskersjel!

  Men Holselva er spandabel og allerede etter få kast tok en ny stor fisk marken! Etter 50 meter kunne jeg gå ut i elva for å møte fisken og etter nye 50 meter med vading kunne jeg ta fram håven. Nå gikk landingen fint og vekta stoppet på 2,45 kilo. 

  Det tok ikke lang tid før neste fisk var kroket. Den var større og vekta viste 3 kilo blank!

   

  artikkelen fortsetter under bilde

  Foto: Trond Andersson

   

  Den nye rekorden i min private konkurranse «Store fisker tatt på under en time» var altså et faktum og den var på hele 5,45 kilo. Holselva er stedet for store ørreter og store ørretopplevelser, noe disse utvalgte bildene viser.

  Klikk her for å se fangstbørsen til Holselva

  Klikk her for å se alle fiskeplasser i Holselva


  Trond Andersson

   


   

  Fakta, fiskeregler og overnattingsmuligheter i Holselva

   
   

  Ørretens Rike har mange gode fiskedestinasjoner, og Holselva er en av disse.

   

  Geografi: Holselva ligger i Ål i Buskerud.

  Fiskekort: Kr 300 / dag – Kjøp kort på iNatur

  Type fiske: Fluefiske og aktivt markfiske (se mer info under).

  Overnatting : Ål Pensjonat

   

  Fiskebestand

  God bestand av storvokst ørret. Hemsedal fiskeforening gjennomførte prøvefiske i vassdraget sommeren 2009. Det ble fanget omlag 40 fisk på dette prøvefisket – fra 0,3 kilo til 3,3 kilo. Av fisketeknikker i undersøkelsen ble det kun brukt tørrfluefiske og aktivt markfiske. Stor andel av ørret fra 0,5 til 1 kilo.

   

  Fisketips

  Til aktivt markfiske anbefales helaksjon stang fra 9,6 til 10.6″ , kastevekt 2–12 gr. Til fluefiske anbefales #4 og #5 stenger. Fluevalg etter klekking og værforhold.

   

  Generelle regler

  I Holselva, fra Øynebrune til og med Ankerhushølen, er det kun tillatt med aktivt markfiske og fluefiske. Fiskesesongen varer fra 1. juni til 20. september. Fiskestart tilpasses nærmeste helg før 1.juni. Begrenset kortsalg, 6 kort legges ut pr.dag. En fiskedag varer fra kl. 08.00 – 24.00. Fiske utenom dette tidsrommet er ikke tillatt.

  Det er forbudt å avlive fisk over 40 cm. All fisk over 40 cm skal settes tilbake. Hver fisker kan avlive 1 fisk pr. fiskedag (08.00 – 24.00) mellom 35 og 40cm. I Holselva er det fritt uttak av fisk under 35cm (ingen minstemål). Det er kun lov å benytte mothakeløse kroker (mothakene må være nedklemt). Det skal brukes knutefritt hovnett.

  Organisert fiskeaktivitet for barn under 16 år med mark og sluk er ikke tillatt. Barn under 16 år fisker gratis og med den fiskeredskap de selv ønsker, men må ellers forholde seg til gjeldene fiskekortregler. Ledsagende voksne som deltar aktivt i barnas fiske, må løse fiskekort selv om de ikke fisker.

  Ståsnøre, linefiske, oterfiske, garnfiske, fiske med levende agn og enhver form for båtfiske er forbudt. Det er kun tillatt med en stang pr. fiskekort og ett kort pr. person. Ikke tråkk på dyrka mark – ikke kast søppel i naturen.

  Ved vading skal det vises hensyn til elvens bunnvegetasjon og andre fiskere.

  Brudd på fiskereglene kan medføre anmeldelse, beslag av utstyr og en bot på kr. 2500,-

  På fellesområdet, fra Øynebrune og ned til Strandafjorden, er alle typer stangfiske tillatt.

  Egne regler gjelder for fiske i mark og fluesonen. Se vedlegg til fiskekortet.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Previous article
  Next article

  Related articles