More

    Starte med fluefiske?

    Mange vegrer seg litt for å starte med fluefiske, kanskje ikke helt uten grunn. Men med veiledning, er ikke veien og læringskurven så brå som kanskje mange tror. I denne artikkelen skal vi fortelle litt om utstyret, hvordan sette det sammen.

    Vektklasser
    Som på allt annet fiske er fluefiske bygd opp i forskjellige vektklasser. Når det gjelder vektklasser, så er det AFTM som gjelder. AFTM (American Fishing Tackle Manufacturers) er en standard som går utfra vekten av fluesnørets første 9,14 meter (30 fot). Nedenfor kommer en kjapp oversikt over vektklassene.

    • AFTM 1 – *Ultralett fiske (ørret – harr i små bekker og elver etc)
    • AFTM 2 – *Ultralett fiske (ørret – harr i små bekker og elver etc)
    • AFTM 3 – Ultralett fiske (ørret – harr i små bekker og elver etc)
    • AFTM 4 – Lett fiske (Ørret – harr – røye etc )
    • AFTM 5 – Normalt fiske (Ørret – harr – røye, den mest brukte klassen til vanlig innlandsfiske)
    • AFTM 6 – Normalt fiske (Ørret – harr – røye – sjøørret)
    • AFTM 7 – Tyngre fiske (Sjøørret – gjedde – torsk – laks)
    • AFTM 8 – Tyngre fiske (Sjøørret – gjedde – torsk – laks)
    • AFTM 9 – Tungt fiske (Sjøørret – laks – gjedde og tropiske arter som permit, tarpon etc)
    • AFTM 10-14 – Veldig tungt fiske (Laks – storsei – og tropiske arter som tarpon etc)

         * LITE brukt

    Stanga
    Fluestenger kommer i forskjellige lengder og vektklasser, om det er ørret, sjøørret, laks, gjedde osv man skal fiske, så finner man en stang tilpasset nettopp det fisket man skal bedrive. De fleste stenger er laget av karbon, og håndtaket er laget av kork. 9 og 10 fot er de mest brukte stengene i Norge. Men 9 fot er det man som regel anbefaler en nybegynner, rett og slett fordi den oppleves som lettere enn en 10 foter i samme vektklasse.

    Fluesnella
    De fleste fluesneller har en brems, noe som er en fordel for å slite ut fisken, og unngå fortomsbrudd. Til helt vanlig innlandsfiske vil vi påstå at snellas viktigste oppgave er oppbevare fluesnøret, så til det fisket er bremsen mindre viktig. Til laksefiske og fiske etter fisk man vet er veldig sterke, er en snelle med et godt bremsesystem viktig.

    Backing
    Har man innerst på fluesnella. Backing er som regel laget av flettet dacron/multifilament, er stum, myk, tynn og sterk. Primært for å fylle opp spolen på snella, og for å gi deg mange nok meter å gå på i tilfelle du skulle være så heldig å få på en fisk man ikke klarer å holde igjen, og man må la fisken få rase fra seg. Normalt legger man på 50-75 meter på ørretfiske, og 150-200 meter til laksefiske. Backingen fester man så til fluesnøret.

    Fluesnøre.
    Dette er kanskje den viktigste biten ved fluefiske. Det er snøret som utgjør kastevekten, og gjør det mulig og fluefiske. I dag er weight forward (WF) snører det som er desidert mest brukt. Et WF fluesnøre er ca 30 meter langt, hvor de ytterste 10 meterne er tykkere en resten. Dette kalles ”klumpen”. Klumpen er tapert (se illustrasjon), det betyr at den  ytterste delen (1-5 meter) blir tynnere og tynnere utover mot spissen av snøret. Dette fordi at det snøre skal rulle ut,  lande pent og strukket på vannet.

     Front     klumpen på ca 10 meter 

    Fortommen
    Fortommen er rett og slett monofilament fiske-sene som man fester ytterst i fluesnøret, denne skal også være tapert (se illustrasjon), noe som gjør at fortommen blir en forlengelse av fluesnøret og skal gjøre samme jobben. Nemlig å rulle ut, og presentere flua pent ytterst i kastet. For det er ytterst på fortommen flua skal festes. Fortommen bør være på minst en stanglengde. Ferdig taperte fortommer får man kjøpt i sportsfiskebutikker.

    Kort oppsummert
    Kjøper du en stang i lineklasse 5, så skal du ha et snøre i lineklasse 5. Da skal stang og snøre matche. Skal du ha snelle til dette, står det på de fleste sneller tall som forteller hvilke lineklasser snella er produsert for. Står det 4-6 på snella, så betyr det at snella er produsert for liner i klassene 4, 5, 6 inklusive backing, og du kan da trygt kjøpe den snella. En ting du bør tenke på er om du sveiver med høyre eller venstre hånd, de fleste sneller er veldig enkle å endre fra høyre til venstre sveiv, men dette må gjøres før man setter på backing og snøre. Hvis ikke må alt monteres på nytt.

    Eksempelet nevnt ovenfor, gjelder alle lineklasser du evt skulle kjøpe. (7`er stang = 7`er snøre)

    Velger du og handle i en forretning med god kompetanse, ender du opp med å kjøpe riktig tilpasset ustyr, og du får en fin start på fluefisket!

    Lykke til.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles