Sjekk den bursdagsgavenDel dette:

Stine Åsebø (27) fra Eid i Sogn og Fjordane fikk mandag ettermiddag en bursdagsgave hun neppe kommer til å glemme med det første. Eller hva sier du til en spisskate på 8,81 kilo på flyndreutstyr?

Av: Endre Hopland

– Jeg er helt fersk som sportsfisker, så jeg var virkelig sjokkert da jeg fikk se den store fisken, sier Stine Åsebø til Hooked.

Mandag var hun på sjøen sammen med kjæresten André Røyset Rake og venneparet Kato André Bøe og May Liza Johansen. De er alle medlemmer av Nordfjord Hvafiskeklubb, og bruker det meste av fritiden sin med fiskestang i hendene. Denne mandagen var altså ikke noe unntak, og det var flyndrefiske i Strynebukta som stod på programmet.– Vi fikk en del fisk, først en liten sandflyndre, og siden hvitting, hyse og knurr før det hugg skikkelig hos meg. Det var utrolig tungt, forteller Åsebø.

Sandflyndre Stien og MayL
May Liza Johansen og Stine Åsebø med en liten sandflyndre. (Foto: Privat)

– Litt av en kamp

Selv er Eid-jenta oppvokst med ferskvannsfiske, men etter at hun for et halvt års tid siden ble medlem av havfiskeklubben og oppdaget agnfiske i sjøen, er det dette som har fått prioriteten. Fisken hun dro opp på 27-årsdagen sin mandag har hun likevel aldri sett maken til.

– Jeg fisket med stangen til May Liza, en 12-20-punder rigget med flyndretakkel og egnet med makrell. Dette er utstyr beregnet på mindre fisk, så det ble litt av en kamp. Flere ganger fikk jeg fisken opp i sjøen før den snudde og dro med seg snøre til den var på bunnen igjen, forteller hun.

De andre tre i båten er alle mer erfarne fiskere enn Åsebø, og de konkluderte kjapt med at det måtte være en svær piggvar som hadde tatt agnet hennes.

– Jeg hørte at de snakket om piggvar, men jeg hadde mer enn nok med å holde fast i stangen og konsentrere meg om å ikke miste fisken, sier hun til Hooked.

– Perfekt bursdag

En stor piggvar var for så vidt bra og fornuftig tippet, da dette også er en brei og flat fisk som gir mye motstand i sjøen. Det ville også vært en mer sannsynlig fangst på 41 meters dyp og fine bunnsedimenter. Spisskaten er nemlig en dypvannsfisk som nesten utelukkende tas på flere hundre meters dyp. Dette gjør den til en art ikke veldig mange nordmenn har fått på stang. Det hender riktig nok at den dukker opp grunnere på utvalgte steder i landet vårt, men jevnt over er det meget spesielt å få spisskate på 41 meters dyp.

Men det var altså en spisskate som falt for makrellagnet til Åsebø denne mandagen, Med sine pene 8,81 kilo er det i tillegg det største eksemplaret av arten noen medlem av Nordfjord Havfiskeklubb noen gang har fått, og dermed også ny klubbrekord. At fisken tok agnet til en nyfrelst havfisker, på hennes egen fødselsdag, gjør bare historien enda artigere.

Spisskate Stine Åsebø
Stine Åsebø med spisskaten på 8,81 kilo. (Foto: Privat)

– Det ble en perfekt bursdag. Jeg hadde bare fått en fisk før skaten beit på, men det viser jo hvorfor det er så gøy å fiske. En kan ikke gi seg, for plutselig smeller det, sier Stine Åsebø til Hooked.

PS: Spisskaten ble sluppet tilbake der den kom fra etter fotografering og veiing, noe skatene tåler fint.

Del dette:
Prev Airmar TM150M - langtidstest med Lowrance og Simrad
Next Vannkikkebrettet åpner en helt ny fiskeverden

Comments are closed.