More

  Return to Langesundbukta

  Forrige gang jeg besøkte Langesund og mønstret på den stolte skuten Jera, var fisket mildt sagt begredelig. Roger fikk helt fortjent all skyld for dette, og den langstrakte kloakkeksperten hadde derfor litt å bevise da han på ny inviterte til havfiske i Langesundbukta torsdag. 

  Det var en gjeng med nokså høye forventninger, fordelt på to båter, som la fra kai i Langesund litt over klokken 09.30 denne morgenen. Om bord i Jera var Espen (skipper), Roger (fiskefestivalansvarlig under Langesund Sjømat- og Fiskefestival) og Hooked-redaksjonen, bestående av Bernt og undertegnede. Trutta Garmin-båten hadde på sin side et mannskap bestående av fjorårets festivalvinnere Thore, Stig og Åsmund. Teamet er uten tvil en av storfavorittene til å vinne årets festival også, men først skal det selvsagt fiskes.

  Langesund 1

  Langesund Sjømat- og Fiskefestival var også bakgrunnen for torsdagens tur. I år har nemlig Hooked innledet er samarbeid med det tradisjonsrike arrangementet i Langesund, noe som i praksis fører med seg en omfattende dekning av det hele når det braker løs den første helgen i august. Sjømat, fiske og sjøen generelt er selvsagt i fokus i Langesund denne helgen, og Hooked kommer til å være til stedet både på land og ikke minst ute på sjøen, der det som jo står våre hjerter nærmest faktisk foregår. Denne torsdagen var altså satt av til testfiske og filming av hva Langesundbukta kan by på.

  Langesund - Teaser 15

  Bernt meldte om såkalt Gorud-blikk på vei utover, og var nøktern optimist i forhold til potensiell sjøsyke. Han kom seg også fint gjennom agnfiskesekvensen uten at krabbene fikk mat. Espen fant agnfisken kjapt, og i løpet av bare noen få nedslepp hadde vi godt med småsei og sild i båten. Dermed var det bare å komme seg til havs.

  Langesund 2

  På vei utover ble Bernt stadig bleikere om nebbet, men han klagde ikke. Vi fikk også ligge på anker i nesten en time før dagens første krabbemating var et faktum. Fisk var det derimot dårlig med, i alle fall om bord i Jera. Espen dro en lange av beskjeden størrelse, mens Roger og jeg hadde plenty tid til å spise termosvarmet pølse i brød. Fisk fikk vi jo ikke.

  Langesund 3

  I den andre båten gikk det derimot litt bedre, og både lange og brosme havnet på dekk. Bernt havnet derimot under dekk, strykeflat og utslitt etter noen timer med havdønninger. Siden fisket ikke tok helt av heiste vi snart anker, og flyttet oss litt lenger ut. Her tok vinden bedre, og dønningene var høye. Overflatestrømmen gikk derimot rett imot vinden, og dermed lå vi nokså i ro selv uten å kaste anker.

  Det å flytte seg ble en suksess, i alle fall for meg og gutta i Trutta Garmin-båten. Nokså snart hadde jeg fast fisk, og etter et par hundre meter med sveiving kunne en flott blåkjeft landes. Fisken fikk pene 1350 gram ut av vekten, og jeg noterte meg for art nummer 78. Great success! Mot alle odds fikk Bernt også filmet det hele, før det bar rett i seng igjen. Seig er Hooked-sjefen utvilsomt.

  Langesund - Teaser 23

  Jeg hadde ikke mer enn så vidt kommet til bunn igjen før det var fisk på gang på ny. Nå var det en liten lange som hadde funnet agnet. Like etter satt en mye bedre fisk, og lenge trodde jeg på ny pers. Dessverre lurte kraftig strøm, tungt lodd og lånt stang meg en del, men lange på åtte kilo er uansett en brukbar fisk.

  Langesund - Teaser 48

  I den tøffe sjøen tok Espen på seg skipper- og fotografrollen, og overlot fisket til Roger og meg. Jeg endte på de tre overnevnte fiskene på dypet, mens Roger blanket med stil. Trutta Garmin-gutta utfisket oss som ventet med god margin, og landet blant annet en blåkjeft på hele 1625 gram og en lange på godt over 15 kilo. Alt dette skjedde i løpet av bare et par timer, så at bukta leverer er det ingen tvil om. Det er heller ingen tvil om at fjorårets konkurransevinner vet hva de holder på med.

  Siste del av dagen gikk med innaskjærs. Plassene vi i utgangspunktet skulle prøve var dessverre for vindutsatte, og dermed fikk slettvar, fjesing og annet moro vente. I stedet prøvde vi oss etter diverse flyndrer, knurr og annen småfisk i ly av holmer og skjær. Fisket var så som så, men jeg fikk i alle fall lurt opp en gapeflyndre, en art jeg bare har fått et par ganger tidligere.

  Langesund 5

  Roger var fortsatt i støtet, og kvitterte med microhvitting. Det samme gjorde Espen, før han på en helt ny spot lempet en meget fin ulke på 340 gram om bord. Med agn i sjøen kan nemlig alt skje.

  Langesund - Teaser 51

  Innaskjærs våknet også Bernt til liv igjen, og etter en baguette og tre hotdogs filmet han alt som kunne filmes. Den komplette Langesund-videoen blir publisert her på Hooked i løpet av første del av juli, og inneholder fine bilder fra begge båtene. Her blir det også mer om selve festivalen, som vi nå gleder oss stort til.

  Langesund 6

  Takk for en super dag på havet, folkens. August kan nesten ikke komme raskt nok. Heldigvis er det ferie i nesten hele ventetiden…

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles