More

  Rekordørreten fikk «nytt liv» etter 15 år

  Det skulle gå over 15 år fra Bjørn Smith landet sitt livs fisk, til han kunne vise frem et trofé han er stolt av. Ole Geir Schanke i Schankes Trofédesign får absolutt all ære for dette.

  Av: Endre Hopland

  Datoen 21. september 2001 vil for alltid stå med gullskrift på Bjørn Smith (41) sin tidslinje. Etter en dag med skiftende vær, bestemte den da 26 år gamle Hønefoss-mannen for å ta seg en tur i Randselva med fluestangen. Med en egenkomponert dobbeltkrokflue i størrelse 10 i enden av fortommen, fikk han på en kjempeørret ute i strømmene, og etter en tøff kamp kunne et beist av en fisk på hele 10,6 kilo løftes på land. Den dag i dag står ørreten som offisiell norsk fluerekord i Villmarksliv sitt norgesrekordregister.

   

  Den gangen var ikke fang og slipp under huden på storørretfiskere på samme måte som i dag, så storfisken ble kakket og sendt til utstopping. Smith ville nemlig ha et skikkelig minne om troféfisken sin.

  KJEMPEFISK: Bjørn Smith med den enorme flueørreten på 10,6 kilo. (Foto: Privat)

  – Jeg leverte fisken til en preparat her på Østlandet, men resultatet ble dessverre ikke som forventet. Dette var grunnen til at jeg etterhvert kontakt med Schankes Trofédesign for å høre om han kunne lage en ny avstøpning. Utifra bilder og mål, klarte han utrolig nok å gjenskape fisken til det den en gang var. Resultatet ble over all forventning, sier Smith til Hooked.

  FØRSTE AVSTØPNING: Slik så ørreten ut første gang den ble utstoppet. (Foto: Bjørn Smith)

  Ole Geir Schanke er en av Europas mest premierte taksidermister, med både EM- og VM-titler knyttet til navnet sitt. Han har vært i bransjen siden 1980, og har i løpet av alle disse årene vært borti det meste av utstopping og modellering. De siste 15 årene er det likevel stort sett fisk det har handlet om. Storørreten til Bjørn Smith jobbet han lenge med.

  – Å rekonstruere en fisk er et stort arbeid dersom en vil ha et godt resultat. Det som var viktig i dette tilfellet, i og med at jeg ikke hadde originalfisken tilgjengelig, var å få tak i en ørret som var nokså lik i størrelse som den jeg skulle lage. Det tok lang tid å få tak i en passende fisk, men da jeg endelig fant den, gikk det nokså kjapt å tilpasse målene og lage selve avstøpningen, sier Schanke til Hooked.

  At ørreten til Smith var av det spesielle slaget er selvsagt hevet over all tvil. Schanke følte da også at fisken krevde litt ekstra innsats.

  – Da modellen var ferdig og skulle males, møtte jeg på nye utfordringer. De gamle bildene var nemlig tatt i forskjellig lys, så det ble mye kikking på bilder av andre fisker fra Randselva for å finne den riktige fargen. Jeg la mye arbeid i denne fisken. Blant annet måtte jeg gå over hvert enkelt skjell med pensel. Det er en tidkrevende måte å jobbe på, men jeg er godt fornøyd med resultatet, sier han til Hooked.

  Fornøyd er også Bjørn Smith, som altså endelig har et trofé på veggen som er rekordørreten hans verdig.

  – Fisken ser fantastisk ut. For en utrolig dyktig kar Ole Geir Schanke er, virkelig en som kan faget sitt. Det han har gjort med denne fisken viser også at en ikke trenger å ta livet av drømmefisken for å gjenskape den. Bilder og gode mål holder i massevis, sier den ivrige fluefiskeren til Hooked.

   

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles