Mark Taylor (37) har fisket over hele kloden, og rekken av fantastiske fightere han har hatt i andre enden av snøret er lang. Her er hans anbefalinger dersom du er på jakt etter de virkelige fighterne.

Av: Endre Hopland

Allerede som fireåring begynte Mark Taylor å fiske etter karpe med agn hjemme i Sør-Afrika. Sammen med bestefaren var han også på havet etter større fisker fra tid til annen. Da han oppdaget fluefiske i 14-15-årsalderen, var det fremdeles i havet han fisket, men etter nokså kort tid skjønte han at saltvannsfluefisket i hjemlandet var litt for utfordrende for en uerfaren ungdom. Derfor ble fokuset flyttet til innlandet, der stenger i klasse 5 og 6, småfluer, ørret og råsterk Yellowfish ble en viktig del av fluefiskeoppveksten hans.

I 1999 flyttet han til London, og gjorde jobb av lidenskapen sin. For en fluefisker fra Sør-Afrika er Europa, og da spesielt Storbritannia og Skandinavia, som himmelen å regne. Her finnes det nemlig stor og sterk laks i de strie elvene.

– Laksen er en art jeg har lest mye om opp gjennom oppveksten. Vi har ikke laks i Sør-Afrika, og jeg har alltid drømt om å fiske etter den. I London ble jeg kjent med mange i laksefiskemiljøet, inkludert flere eiere av lodger og camper, og da jeg i 2001 fikk tilbud om å jobbe som fiskeguide i Osen i Sunnfjord, var jeg ikke vanskelig å be, sier Taylor til Hooked.

fluefiskereiser-1

De neste fem somrene guidet han i Osen, og om vinteren drev han en sjøørretlodge i Argentina. Fiske og guiding var livet hans, men i 2006 bestemte han seg for å gjøre det han selv beskriver som virkelig tullete, nemlig skaffe seg en vanlig jobb.

– Jeg jobbet i et nederlandsk rederi i seks år, og dette medførte enormt mye reising. Jeg fikk fisket en del i løpet av denne perioden, men samtidig innså jeg også at dresser og kontorer ikke var noe for meg. Det var fisking jeg aller helst ville drive med, forteller han.

Da Taylor sluttet i rederiet, startet han opp Fluefiskereiser.no, et reisebyrå for skreddersydde fluefiske- og safari-turer rundt om i verden. Med på laget har han Vidar Tøsse og Johan Persson Friberg, og fokuset er å gi alle kunder uforglemmelige opplevelser på reisene de bestiller. Dette koster både krefter og penger, men Taylor brenner for å gjøre en god jobb.

– Det har vært en utfordring å bygge opp selskapet, for i Norge er fluefiskereiser strengt tatt en liten nisje, og verden har nå engang blitt slik at det koster å kjøpe kvalitetsprodukter. For 15 år siden kunne vi tilby en uke på Nassersjøen i Egypt, all inclusive, for 9500 kroner. Dette går ikke an lenger. Nå koster turene minst 15 000 kroner, og vanligvis mer. Våre turer til Seychellene koster 125 000 per fisker for en uke, og det er ikke akkurat 100 000 nordmenn som bestiller en slik tur hvert år. Derfor er det ekstra viktig at kvaliteten på produktet vi leverer er av ypperste klasse, sier han til Hooked.

En av de virkelig store fordelene med å velge Fluefiskereiser.no når du skal på tur, er at en av karene i selskapet alltid er med på reisen.

– Dette gjør at vi kan hjelpe med alt som måtte oppstå underveis, dersom noe skulle oppstå. Når det er sagt, setter vi stort sett sammen faste turer på faste lodger der vi er veldig godt kjent. Vi er ikke bare en agenter, vi er fysisk med på turene. Kunden betaler regningen, og så tar vi oss av resten, sier han til Hooked.

På de aller mest kostbare turene til paradiset Seychellene, er det stor Giant Trevally som er i fokus. Å finne fem-seks fiskere som har mulighet og lyst til å bla opp 125 000 kroner hver for en slik reise hvert år er ikke enkelt, så selskapet har også en annen variant i en litt annen prisklasse.

– Dette er Andeman-øyene, som hører til India, et svært og utrolig spennende område med over 500 øyer, der bare 36 er bebodde. Her hopper en fra øy til øy, uten mobildekning, og kommer stort sett til steder der en vet med 100 prosent sikkerhet at det aldri har blitt fisket med flue før. Det er i år fjerde året på rad vi drar tilbake hit, og fremdeles har vi bare så vidt skrapt overflaten av hva stedet har å tilby av fiske, sier Taylor til Hooked.

Slike turer er likevel ikke myntet på folk som er helt ferske innen tropisk fluefiske. Taylor anbefaler alle som er giret på å prøve seg på sterke varmtvannsarter å ta turen til Belize eller Mexico.

– Dette er nokså rimelige destinasjoner, men samtidig veldig bra steder der en får mye for pengene. Det er stort artsmangfold på flatsene, og en kan vade langt. På slike turer finner en raskt ut om tropisk fluefiske er noe en liker eller ikke, sier han til Hooked.

Etter å ha fisket verden rundt, og fightet et ukjent antall forskjellige små og store arter, har Taylor naturlig nok opparbeidet seg en god oversikt over hvilke fisker som er aller sprekest i andre enden av snøret.

På oppfordring har han satt opp sin favorittliste av inshore-arter, der altså big game-fisker som tunfisk og marlin ikke er med:

Tigerfish: Dette er ikke en veldig stor fisk, men jeg aldri vært borti maken hva krefter angår. Å kroke en tre-fire-kilos tigerfish er helt sinnssykt brutalt. At en i tillegg fisker disse midt i safari-land, med elefanter og krokodiller som statister, gjør opplevelsen ekstra spesiell.

fluefiskereiser-2

Giant Trevally: Dette er store fisker, men de er også utrolig sterke og helt utrolig aggressive og brutale i måten de tar på. Jeg har aldri vært borti en fisk som er så lite interessert i omgivelsene sine som GT-en. De bare angriper, og bryr seg ikke engang om at det står mennesker på flatsen. Når fisker på 35-40 kilo kan ta fluen din en halv meter foran deg, sier det det meste

Kobberhai: Dette er den sterkeste fisken jeg noen gang har tatt på flue. Fisken veide nok 110-120 kilo, og slike krefter har jeg aldri vært borti før. Vi skjønte ikke at det var en hai som var kroket før etter 15-20 minutter, og jeg brukte en time og ti minutter på å få den inn til båten. Jeg har aldri jobbet så hardt i mitt liv.

fluefiskereiser-11

Bluefin Trevally: I ren styrke går jeg for Bluefin Trevally, GT-en sin vesle fetter. En femkilos Bluefin gir en helt annen fight enn en femkilos GT. Den er ekstremt sterk for størrelsen, og jeg har ofte vært med kunder som tror de har kroket stor GT når det er Bluefin i andre enden.

Tarpon: En stor tarpon er noe en bare må kroke og oppleve en gang i livet. Når en 140-punder tar, hopper og setter av sted i 40 knop… Det er ren magi.

fluefiskereiser-9