More

  Ofrer Førdefjorden for 500 arbeidsplasser

  Regjeringen sier ja til Nordic Mining sine planer om gruvedrift i Engebøfjellet i Naustdal i Sogn og Fjordane. Det kommer etter alt å dømme til å gå hardt utover Førdefjorden. – Norge trenger flere bein å stå på, mener næringsminister Monica Mæland (H).

  Av: Endre Hopland

  Saken om utvinning av rutil i Engebøfjellet har vært en politisk verkebyll i mange år allerede, men nå har regjeringen altså behandlet planene, og i dag falt de siste brikkene på plass.

  – Engebøprosjektet skal hente ut verdifulle mineraler, som brukes i alt fra tannkrem til måling og som metall i fly og sportsutstyr. Engebø vil medvirke til mer aktivitet og nye arbeidsplasser, sier næringsminister Mæland ifølge NRK Sogn og Fjordane.

  Nordic Mining vil investere rundt to milliarder kroner i det som er det største, planlagte mineralprosjektet i Norge. Gruvedriften kan bety så mye som 170 arbeidsplasser direkte knyttet til gruvedriften og ytterligere 300 arbeidsplasser lokalt i Sunnfjord. I en pressemelding viser Mæland til at det i praksis kan være snakk om 500 arbeidsplassar på landsbasis.

  Moderniseringsdepartementet bekreftet i dag reguleringsplanen, mens Klima- og miljødepartementet hav tillatelse til sjødeponi i Førdefjorden. Dette deponiet vil havne midt i et av de ytterst få kjente fjordgyteområdene for blålange. Utover dette vil et slikt deponi utvilsomt ødelegge både gyteområder, beiteområder og naturlige habitater for en rekke fisk og skalldyr i den svært artsrike og spesielle Førdefjorden.

  Reaksjonene fra naturvernere, friluftsinteresserte og generelt tenkende mennesker har ikke latt vente på seg. SalmonCamera, som har som formål å rette søkelys på alle menneskeskapte problemer for villaks, sjøørret og sjørøye, er blant de mange som er knallharde i sin kritikk av regjeringen og vedtaket.

  – Når fiskerinæringen, havbruksnæringen, villaksnæringen, turistnæringen, forskningsinstitusjonene og en unison miljøbevegelse står skulder ved skulder mot gruvedumping i Førdefjorden og Repparfjorden, bør dette være et sjeldent sterkt signal også for en Høyreminister. Etter dagens ja til rasering av natur, miljø og villfisk fra regjeringen, er Norges falmede miljøglorie nå blitt erstattet av en svart sky som markerer Norge som en av verdens miljøverstinger, skriver organisasjonen på sine egne nettsider.

  Videre skriver SalmonCamera følgende:

  – Når 93 prosent av befolkningen er imot gruvedumping, og regjeringen overstyrer folkets mening, vitner dette om en arroganse som kun er politiske broilere verdig.  Det er allmennheten som eier allmenningene Førdefjorden og Repparfjorden, og vi vil få minne våre politikere om at det er allmenheten som ansetter politikere, ikke storkapitalen. Når det ikke lengre nytter å føre en saklig og faktabasert miljøkamp… Hvor står vi da?

  Vi håper for all del siste ord ikke er sagt i denne saken…

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles