More

    NM i sjøisfiske på Lygnin 1-3 Februar

    Vi legger forholdene til rette for at det skal bli en trivelig helg, og setter opp lavvo/gapahuk og kjører på med oljefat og bål. Vi setter også opp benker. Nytt for året blir en konkurranse på lørdagen, les mer om det under.

    Opplegget er gratis, og påmelding som svar på posten eller på mail til irvinkilde (at) gmail.com. Ta gjerne med planlagt ankomst og avreisetidspunkt i påmeldinga. Selv om Sverre kunne holdt lange foredrag om isdynamikk, er det lite han eller andre kan gjøre dersom kong Fimbul tar sydenferie. Derfor tas det forbehold om isforhold, men sannsynligheten er overveiende for at den holder. Skulle det meldes om 30 blå så ser vi det også an. Avgjørelse blir tatt helga i forveien, vi holder de påmeldte oppdatert. Vi håper at så mange som mulig vil ta turen, enten hele helgen eller bare lørdagen. Trønderne er selvskrevne på treffet, og konge om det kom folk fra resten av landet også! Mange av Fiskersidens brukere kjenner til fjordens historie og vet at den kan by på spennende og særegent fiske, så her er det bare å hive seg med. Dessuten tar vi gjerne imot våre bloggvenner fra Sverige også!

    Boforhold

    Det legges opp til å overnatte på isen om man har en god sovepose og liggeunderlag. Vi lager til med tak over hodet slik at man skal slippe å våkne opp med en halvmeter snø over seg (been there).

    Lyngen fjordhotell (Gamle Sjøåsen hotell) holder åpent for oss! Book rom på: lyngen.fjordhotell [at] gmail.com/tlf. 41643940. Weekend (fre-søn) enkeltrom, 1200,- per pers. Dobbeltrom 1800,- Dobbeltrom 2 plan 1900,-

    Børstad Hotell i Namsos er et kjempetrivelig hotell med bra priser, anbefales! Link: http://www.borstadhotel.no

    Ellers har vi Namsen Motor Hotell (Namsos): http://www.namsenhotell.no/.

    Det hender også at Holmset camping holder noen av sine hytter åpne ved behov, jeg har sendt forespørsel: http://www.campingno…og-hytter.html.

    Adkomst

    Lygninfjorden ligger i Namdalseid/Namsos kommune og vi tar utgangspunkt i den mest kjente plassen som har levert mye skater og annet snacks opp igjennom. Bor du på Østlandet, Vestlandet eller andre grisgrendte strøk kan det lønne seg å ta fly til Værnes og henge seg på en av barteboerne som kjører nordover (vi lover DDE på anlegget og karsk når vi er fremme). Bussen fra Trondheim til Namsos går også rett forbi der vi går ut på isen. For dere med bil anbefaler vi samkjøring! Vi legger ut påmeldingsliste etterhvert så folk kan se hvem som skal i vei.

    Når det gjelder adkomst på isen er det begrenset parkering på østsiden (Gryta) (4-biler), men man kan også parkere på vestsida av fjorden: http://kart.gulesider.no/m/np3F9. Fiskeplassen er ca. midt i mellom punktene. Vestsideveien er har en litt bratt bakke ned til sjøen (les: Mørdarbakken), men tenk på alle spisskatene du skal få så går det fint. Vi skal forhøre oss med grunneiere om utvidelse av parkering på østsida. Ankomst isen fungerer best i tidsrommet halv fjære til halv flo, altså helst ikke når floa er på topp.

    Arter

    Lygnin er i hovedsak kjent for skater. Det er fanget hundrevis av piggskater i fjorden, og mange er merket i forbindelse med Arve Lynghammars mastergradsprosjekt for et par år siden. Vilhelm Skilhagen har tatt over merkeutstyret og prosjektet fortsetter. Mange gjenfangster viser at fang-og-slipp fungerer, spesielt om man gjør det på rett måte. Gjennomsnittsstørrelsen på piggskatene er ca 4 kg, men det tas hvert år fisk godt over 6 kg. Største som er tatt i fjorden var på over 8 kg.

    Spisskatene lever som regel på flere hundre meters dyp, i Lygnin bor de på 20 og kan fanges med mikke-mus stenger. Det er fanget anslagsvis 10-12 spisskater i området vi skal fiske i, noen av dem er fanget to ganger så vi vet om hvert fall 8 individer i området. Den største spisskata som er tatt var på over 12 kg, men den ble dessverre kakka. Snittet ligger vel på 7-8 kg.

    Ellers er fjorden kjent for sitt store artsmangfold, og det er spesielt gode sjanser for å treffe dypvannsartene strømsild og øyepål. Av haier kan pigghåen tidvis dominere, men vi satser på at stimen er reist ut i Namsenfjorden på den tiden. Hågjel og svarthå siger inn i moderate mengder når mørket faller på. Så vidt vi vet er det tatt to småflekka rødhai i området. Den desidert vanligste arten er hvitting, i perfekt agnstørrelse (200 gram). Det er også sted- og tidvis mye hyse, makrell, sypike og sei. Sjeldnere er torsk, lusuer, taggmakrell, kolmule, lange, sild, rødspette, skrubbe, sandflyndre, vanlig ulke. Kveite er en artig bifangst, og Vilhelm mista et beist for et par år siden. Litt lenger ut i fjorden er det tatt gapeflyndre, men vi har så langt ikke fått den her inne. Samme med lysing, som det ellers er brukbart med i Namsenfjord-systemet. Og når kommer den første havmusa fra isen? For ikke å snakke om jokeren flekket fløyfisk som undervannsfotograf Rudolf Svensen har dokumentert en håndfull av.

    Utstyr

    Ismeite etter skate foregår med korte stenger som er lette å manøvrere gjennom hullet. Lawson Heavy Ice 135cm er standardstanga. Den er billig og bra. Ellers kan også andre stenger brukes, typ gjeddestenger. Rauma Grønn og Pike Neon er også alternativer. Snellene er helst multiplikator, (ambassadør 6000 er min favoritt) fylt med 0,40-0,50 monofilament, siden multisnøre oppfører seg rart om det skulle bli minusgrader. Ellers kan man også bruke det utstyret man har, alt funker. Til skate bruker vi glidetakler med 50-100 gram bly og en 30-50 cm lang fortom i ca. 0,70-0,80. Krokstørrelse 4/0-6/0 er fint til skatekjefter. Det er mye slimål i fjorden så vi bruker store agn festa tynt i nesa. Hvitting er perfekt agn siden det får ligge lenger enn makrell. Ellers ta med en mindre pilkestang til heklefiske etter småfiskene, haspelsnelle er fint her. Isbor kan være greit, men vi har til utlån. Husk at ispigger er obligatorisk! Jeg trenger heller ikke nevne at man bør ha noen lag med ull innerst og godt fottøy!

    Program for konkurransedagen lørdag 2. februar 2013

    09.00-11.00: Registrering ved sekretariatet ute på isen. Utdeling av veiekort med grunnvekter og startnummer, samt reglement.

    11.30: Samling rundt sekretariatet for gjennomgang av reglene. Det vil bli åpent for spørsmål fra deltakerne.

    12.00: Startskuddet går.

    16.00: Innveiing starter. Her kan de som har sett seg fornøyd/tror de allerede har vunnet/ikke vil stå i kø tjuvstarte innveiinga. 

    17.45: Det gis signal om at det er et kvarter igjen av konkurransen. Heising av kroker, og bevegelse mot innveiingskøen.

    18.00: ALLE skal stå i innveiingskø. Så snart man er ferdig innveid kan man bevege seg til hotellet. Her er det også mulighet for å få seg en matbit. For de som mangler transport er Vilhelm skytteltrafikkmester.

    20.00: Premieutdeling i baren på Lyngen Fjordhotell på Sjøåsen.

    21.00: Mingling i baren.

    Reglement for NM i sjøisfiske 2. februar 2013

    1. Det skal fiskes med sportsfiskeredskap (stang+ snelle), og det er lov til å fiske med totalt 3 stenger per person. Inntil 6 enkeltkroker per stang.

    2. Fisk skal være korrekt kroket. Det vil si i munnen, innenfra og ut. Er du i tvil, spør sidemannen.

    3. En skal forholde seg til gjeldende Minstemål for fritids- og turistfiske (http://www.fiskeridir.no/fritidsfiske/minstemaal), og de aktuelle artene er:

    Hvitting 32 cm
    Hyse 40 cm
    Kveite 80 cm
    Lysing 30 cm
    Rødspette 29 cm
    Sandflyndre 23 cm
    Skrubbe 20 cm.
    Torsk 44 cm

    Fisk under minstemålet teller ikke i konkurransen. Et unntak er kveite, som kan lengdemåles før gjenutsetting. Vekten vil da beregnes ut fra etablert formel. Dette gjelder også for kveite over minstemålet.

    4. Man skal til enhver tid ha oversikt over statisk fiskende stenger. For de med nappvarslere betyr dette i praksis at man ikke skal bevege seg lenger unna enn 50 meter fra en statisk fiskende stang. For de uten nappvarslere settes grensa til ca. 30 meter. Dette for å unnga «ståsnørefiske». Stenger skal også være oppe av vannet når man sitter på porselenet.

    5. Pigghå er totalfredet og skal slippes ut igjen.

    6. Gi tydelig signal når du har fått skate, slik at Vilhelm Skilhagen og/eller Arve Lynghammar kommer bort og veier og signerer på ditt personlige veiekort. Skata bør holdes i hullet i påvente av veiing. Arve og Vilhelm vil også merke fisken før gjenutsetting. Sitter man langt unna/har en stemme som ikke bærer så langt, bør telefonnummerne til veie-crew være på speed-dial.

    7. Poengberegning: Poeng i konkurransen regnes ut etter følgende formel: (Vekt / Grunnvekt) x 100. Eksempel: Makrell på 750 gram gir (0,75/1,0) x 100 = 75 poeng. (Makrell har grunnvekt på 1,0 kg).

    8. Det konkurreres i klassene Åpen og Junior (under 18). Juniorer deltar automatisk i begge klasser. Den største fisk av hver art per person gir tellende poeng. De som får flest poeng fra i løpet av konkurranseperioden, vinner konkurransen.

    9. Eventuelle brudd på reglementet, kan føre til diskvalifisering. Det vil forekomme sjekker i løpet av dagen / flere i juryen har et falkeblikk av de sjeldne.


    Retningslinjer

    1. Skater skal slippes uskadd tilbake igjen.

    2. Det oppfordres til å bruke underlag (/avkrokingsmatte) for fisk som skal slippes tilbake, slik at slimlaget ikke ødelegges/fryser.

    3. Det oppfordres til å bruke enkle kroksett til skater (ikke pennel-takler eller treblekroker), dette reduserer skader og øker sjansen for vellykket gjenutsetting.

    4. Vil man sette ut igjen hågjel og svarthå (de er ikke særlig til matfisk) så kan man få sidemann til å veie og signere før gjenutsetting. Dette gjelder kun svarthå og hågjel.

    5. Får man en merket skate, noter nummeret på tag-en og formidle til Arve Lynghammar. Formidle også totallengde og bredde + vekt.

    6. Vis respekt for sidemannen, og hold høvelig avstand til sidemannens stenger (anslagsvis 10 meter for heklestenger og 30 meter for skatestenger).

    7. Fisk man ikke skal ha til eget forbruk tas med til anvist sted ved sekretariatet, slik at andre kan plukke meg til mat/agn osv.


    Kjekt å ha – huskeliste

    1. Lang krokutløser

    2. Avkrokingsmatte

    3. Fortomsmateriale 0.70-0.90 til skate

    4. Kroker av god kvalitet til skate (str. 5/0-7/0).

    5. Diverse hekler

    6. Glidebommer

    7. Målebånd/tommestokk.

    8. Hodelykt

    9. Ekstra par med hansker

    10. Ispigger!

     

    Jury og sekretariat:

    Irvin Kilde, tlf. 93036013

    Bjørn Florø-Larsen, tlf. 91157918

    Vilhelm Skilhagen, tlf. 41434998

    Mari Næss, tlf. 95277906

     

    Merkingssjef Arve Lynghammar, tlf. 91387748.

     

    NB: Det er fortløpende påmelding til treffet, send en mail til irvinkilde (at) gmail.com

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles