More

  Kveitefiskeren fikk sjokk da han sjekket undervannsfilmen

  Da Max de Vreeze fra svenske Orsa Fiskecenter var på fisketur utenfor Røst i Lofoten nylig, trodde han at han var i kontakt med en stor kveite. Der tok han grundig feil.

  Av: Endre Hopland  Det hugg brutalt hos den svenske sportsfiskereren Max de Vreeze utenfor Røst onsdag i forrige uke. Dessverre hang bare fisken på i noen sekunder før den takket for seg, og de Vreeze kunne ikke gjøre annet enn å konstatere de harde fakta fakta.

  At det var en kveite han hadde hatt på hersket det ingen tvil om, i alle fall helt til sportsfiskeren sjekket Water Wolf-kameraet han hadde montert over curly tail-shaden han fisket med. Dette avslørte nemlig at kunstagnet hadde lokket en helt spesiell og ytterst overraskende jeger til hugg.

  På undervannsfilmen kan en nemlig tydelig se en stor hai komme sigende bakfra, ta shaden nærmere i øyesyn for så å jafse i seg hele stasen. Haien er en håbrann, den nest største av de kjøttetende haiene som normalt finnes langs norskekysten, og ifølge mannen som hadde den på er den også nokså stor.

  – Det er veldig vanskelig å si sikkert utifra Water Wolf-bildene, men fisken er trolig et sted mellom 50 og 100 kilo, sier de Vreeze, som altså fikk skikkelig bakoversveis da han og fiskekameratene satte seg ned for å se på filmmaterialet av «kveitehugget».

  Håbrannen kan bli opp mot tre meter lang og veie over 200 kilo. I haisammenheng er den med andre ord ikke enorm, men i norsk målestokk, dersom en ikke regner med de langsomme kjempene håkjerring og brugde, er den absolutt som en stor hai å regne.

  Håbrannen tas med jevne mellomrom av yrkesfiskere, men stangfangster her til lands er- og har alltid vært veldig sjeldne. Norgesrekorden på 43 kilo ble faktisk tatt helt tilbake i 1979, men dette henger også sammen med at arten er regnet som sårbar og plassert på den norske rødlisten.

  Håbrannen fiskes derimot hyppig med stang i mange andre land, blant annet i Storbritannia. Her er det stort sett utelukkende fang og slipp som gjelder, og haiene fiskes med naturlig agn, ofte holdt høyt i sjøen av en ballong. At en håbrann tar en gummishad under kveitefiske i Norge er derimot helt spesielt. Derfor er det ekstra artig at det hele ble filmet.

  (Video: Orsa Fiskecenter/Max de Vreeze)

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles