More

    Kom i gang med karpefiske – del 1

     

    Mange tror at karpefiske er vanskelig, tidkrevende og krever utstyr for titusener. Slik trenger det ikke være, selvom det gjerne baller på seg med årene. Karpefiske er nemlig svært avhengighetsskapende, og faren for at du blir totalt hekta er overhengende. Målet med denne artikkelen er å hjelpe de som er litt nysgjerrige eller kunne tenkt seg å prøve, å komme i gang. Jeg vil skrive om mine egne erfaringer når jeg begynte, og hvordan jeg anbefaler deg å gå fram og hva du trenger av utstyr.

    Ved statisk bunnmeite, som er den vanligste fiskeformen, må man som basic utrustning ha følgende:

    • stenger og baitrunnersneller (anbefaler karpestenger i 2- 2,75 lb og sneller i str 6000-10000 med 0,30-0,35 mm mono)
    • rodpod (eller banksticks) med stanghvilere
    • nappalarmer
    • swingere/hangere
    • karpehåv
    • avkrokingsmatte
    • veienett
    • stol å sitte på

    Skal man fiske gjennom natta eller flere dager, må man naturligvis også ha et sted å sove:

    • bivvy eller shelter
    • bedchair
    • sovepose

    Som krokagn anbefaler jeg mais eller boilies i første omgang. Er vannet fisket mye i ville jeg gått for boilies, mens jeg ofte benytter mais i mer jomfruelige vann. Ser man på karpens munn skjønner man at dette er en fisk som finner mesteparten av føden sin på bunnen, selvom det også er noen unntak. Det mest naturlige er derfor å presentere agnet du skal fiske med på eller i nærheten av bunnen. Det mest effektive er en såkalt bolt-rig. Karpen suger agnet med krok inn i munnen og når den spytter ut skal kroken feste seg i underleppa 

    Hva trenger man for å lage en bolt-rig:

    • lead clip
    • lead rubber
    • svivel (str 8, viktig at svivelen sitter litt fast når du presser den inn i lead clipen)
    • krok (str 4, 6 el 8)
    • rig tubing
    • søkke (70-100 g)
    • fortomsmateriale
    • hairstop (til å feste boilien el maisen på håret)
    • baitneedle

    Først lager du en 8-talls loop på enden av fortommen. Her skal agnet inn på og hairstoppen skal festes i løkka du lager for å holde på plass agnet. Deretter knyter du en knotless knot (se bilde A). Fortommen kan normalt være 15-20 cm avhengig av bunnforhold. Knyt fortommen fast i en svivel, og deretter er det bare å gjøre ferdig riggen (se bilde B) 

    bilde A: 

    bilde B:

    Da har du en effektiv bolt-rig med en boilie som krokagn fisket liggende på bunnen. Setter du på et splitthagl 1-2 cm fra kroken, så kan du fiske med en pop up boilie i stedet. Det ser da slik ut: 

    Noen eksempler på fortommer Til venstre: en fortom med pop up boilie. Her har jeg brukt en krympetube for å få en litt mer agressiv vinkel på kroken. Bruker det alltid når jeg fisker med pop up. I midten: en vanlig boilie fisket på bunnen. Til høyre: her har jeg mais på håret i stedet for boilie. Kjøper du noen kunstige pop up mais, kan du f.eks bruke to pop up mais og to vanlige maiskorn og fiske den pop up style. 

    Agn
    Det er ingen fasit på når man skal bruke pop ups og når man bør fiske på bunnen. Det gjelder å prøve seg fram og variere litt. Derfor er det også greit å fiske med 3 stenger. Er det mye vegetasjon eller myk bunn, vil jeg anbefale en pop up variant. Et agn som står et par cm over bunnen skiller seg også gjerne litt ut, og kan være det som gjør at karpen tar ditt agn. På den annen side kan det være at karpen lar agnet ditt være fordi den blir mistenksom. For min egen del bruker jeg nok pop up varianter i 75 % av mitt fiske. Prøv deg fram og finn ut hva som fungerer best i ditt vann.

    Hva slags smaker og størrelse på boilien skal man bruke? Her finnes det heller ingen fasit. Til fiske i Norge anbefaler jeg 14- 20 mm. Begynn med 16 mm, og prøv deg fram. Av smaker fungerer det meste til norske karper. Banan, scopex, squid, mussel o.l blir aldri feil. Kjøp et par varianter, f.eks en fiskesmak og en frukt/kremsmak og prøv deg fram. 

    Foring
    Foring kommer du ikke unna i karpefiske. Her er det kun fantasien som setter grenser, men gjør det enkelt i begynnelsen. Det finnes mye bra forblandinger å få kjøpt, så jeg anbefaler å kjøpe noe ferdig. Ved fiske med mais som krokagn, bruker jeg å lage et par forballer på str med et eple hvor jeg blander grunnfor (en variant med litt store biter i) sammen med mais, hampfrø og små pellets. De to siste kan du godt sløyfe. Får jeg fisk, lager jeg en ny som jeg kaster ut. Ved fiske med boilie som krokagn, kan du gjerne fore med kun litt boilies rundt agnet ditt. Gjerne 10 – 20 stk. En sprettert beregnet for boilies er genialt til å skyte de ut på moderate avstander eller så får du kaste de ut for hånd. Etter hvert kan du prøve deg på kasterør, pva poser osv, men jeg ville ikke begynt med dette med en gang. 

    Har du sett deg ut en plass du vil fiske og har mulighet til å fore opp litt på forhånd, kan det øke sjansene for fisk. Begynn gjerne et par uker i forveien og for litt annenhver dag. Begynn med mye, og reduser mengden de siste dagene før fisket starter. Nå har vi gått litt gjennom krokagn og rigger. 

    Neste spørsmål er hvor i vannet man skal fiske. Det første du bør gjøre er å bruke litt tid på å titte rundt vannet. Kan du se fisk, så fisk i nærheten av disse. Ser du ingen tegn på fisk, så ha i minnet at karper elsker vegetasjon. Her er det både mat og skjul. Er det noen tydelige snags som trær som har falt i vannet eller overhengende greiner, er det ofte gode plasser. Andre hotspots kan være dypkanter, renner og områder med hard bunn, grus osv. Karpesesongen i Norge begynner ofte i månedsskiftet april/mai og varer ut oktober. Tidlig på året kan det ofte være litt tregt fiske, men prøv å fisk i grunne områder av vannet hvor sola varmer opp litt i løpet av dagen. Det kan ofte være godt fiske litt utpå dagen. Seinere er det sen kveld og grytidlig morgen som er tingen, men ingen regel uten unntak. Og den som fisker mye, får også mest fisk. 

    Tilslutt må vi gå litt gjennom behandling og gjenutsetting av fisk. Karpefiske er catch and release, og det må gjøres riktig. Skal man få til det, må man ha riktig utstyr. Først og fremst må du investere i en skikkelig karpehåv med knuteløst nett. Når du har fått styrt karpa inn i den store håven, kan du løsne håven fra håvskaftet og rulle ned håven mot fisken, og deretter bære den over til en avkrokingsmatte. Ha gjerne en flaske med vann stående ved siden av avkrokingsmatta slik at du kan helle litt vann over fisken mens du har den på land. Skal du veie fisken, og det skal du vel, så gjøres det i et veienett. Når du tar bilder av fisken skal du holde en hånd under fisken ved brystfinnene og en foran gattfinna. Da har du god kontroll om fisken skulle begynne å sprelle, og det er også den fineste og ikke minst naturlige måten å vise fram en fisk på. Sitt alltid på knærne ved avkrokingsmatta når du løfter og tar bilde av fisken i tilfelle ulykken skulle være ute og du mister fisken. Nå er det på tide å sette ut fisken igjen. Legg den over i veienettet, bær fisken ned til vannet og la den svømme av gårde for egen maskin. Sitt på knærne og hold fisken over avkrokingsmatta:

    Bær alltid fisken i veienettet ned til vannet når den skal gjenutsettes:

    Karpefiske er utfordrende og spennende. Noen ganger utrolig vanskelig og andre ganger går det som en lek. Det er ikke få ganger jeg har prøvd å vri hjernen for å finne ut hvorfor jeg ikke får fisk, mens man på neste tur kan høvle opp karper. Men er det ikke slik vi vil ha det da? Følelsen av å aldri bli utlært, hele tiden lære noe nytt og vite at du alltid kan gjøre noe bedre. Hver gang det hyler i alarmen kan det være din drømmefisk; for karpene blir store, og det blir tatt større og større karper i Norge for hvert år. Karpe er den ultimate sportsfisk. Resten av Europa har skjønt det …har du?

     

    Les også: Karperigger – Kom i gang med karpefiske del 2 (Ekstern lenke)

    Les også: Valg av fiskeplass – Kom i gang med karpefiske del 3 (Ekstern lenke)

     

     

    Artikkelserien stod første gang publisert på vår søsterpublikasjon www.Fiskersiden.no

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles