More

  John Olav fikk drømmebeistet

  Det var den sjeldne, flate kjempen gråskate karene i Nidaros kystmeitelag egentlig var på jakt etter, men den fantastiske fisken Stavanger-mannen John Olav Florø-Larsen kroket ikke langt fra Nordkapp-platået mandag ettermiddag var hverken grå eller flat.

  Av: Endre Hopland

  – Dette her er helt sykt. En fullstendig ubeskrivelig følelse. Vi vet jo at disse finnes her oppe, men vi hadde ikke drømt om at vi faktisk skulle få en. Dette kommer til å ta langt tid å fordøye, sier en strålende fornøyd og lettere sjokkskadet John Olav Florø-Larsen til Hooked, på telefon fra det nordligste punktet i Europa.

  Som tidligere skrevet er Florø-Larsen på pionérekspedisjon i Havøysund sammen med lillebror Bjørn Florø-Larsen og klubbkompisene Sverre Magnus Selbach og Irvin Kilde, en tur som foreløpig har resultert i et sensasjonelt hvitskatefiske ingen på forhånd kunne sett for seg.

  Etter det helt makelause fisket i helgen, gikk turen enda lenger til havs mandag. Her la karene seg på anker på jakt etter den sagnomsuste og potensielt digre gråskaten, en art den danske fiskeguiden Brian Ahlers med sikkerhet har fått her tidligere. Men det var altså noe ganske annet som falt for den hele seien den eldste av Florø-Larsen-brødrene serverte på over 300 meters dyp: En flekksteinbit på meget pene elleve kilo.

  – Det var enormt mye strøm på stedet, og vi fisket med 1,2 kilo bly for å holde bunnen, selv med dreggfeste. Da fisken hugg viklet snøret mitt i tillegg seg inn i Irvin sitt, så det var skikkelig tungt å dra. Jeg vet ikke helt hva vi trodde det var på veien opp, men det tok i alle fall helt av da vi fikk fisken i båten. Dette er virkelig en drømmefisk jeg aldri hadde trodd jeg skulle få, sier Florø-Larsen til Hooked.

  Flekksteinbiten er ikke en direkte uvanlig fisk i norske farvann, men den lever vanligvis veldig langt til havs, og så og si bare i Nord-Norge. Årlig tas det noen ytterst få eksemplarer på stang fra diverse fiskecamper i våre nordligste fylker, men arten er regnet som en svært sjelden stangfangst og står høyt på ønskelisten til så og si alle som driver med arts- og specimenfiske her til lands.

  Før Finnmarksturen hadde storfisker Florø-Larsen fått hele 124 forskjellige arter på stang i Norge. Med søndagens hvitskate og mandagens flekksteinbit, er han altså oppe i fantastiske 126. Dette er helt i landstoppen, og intet mindre enn en fantastisk imponerende prestasjon.

  Ekspedisjonen til NKML-karene nærmer seg nå slutten, men se likevel ikke bort fra at også nummer 127 sitter før bagene pakkes og snutene vendes sørover, igjen. Allerede den første dagen i Finnmark fikk nemlig Sverre Magnus Selbach en glattulke like utenfor campen til Norwayguidefishing, et av ytterst få eksemplarer av arten som er tatt på stang på norsk jord utenfor Svalbard. Oddsen for at resten av følget kommer til gutse glattulke til kvelden er derfor nokså lav…

  PS: Aviser og nettsteder på jakt etter raske klikk har som kjent en tendens til å omtale det meste som er stort og bor i havet som monster eller beist. Dette prøver vi i Hooked konsekvent å styre unna, men akkurat i denne settingen føler vi begrepet beist ganske beskrivende. Flekksteinbiten har nemlig en kjeft som hentet ut av en skrekkfilm, et skikkelig steinknuseverk som tygger i seg både krabber, skjell og kråkeboller som om det skulle vært bringebærgele. Så er det også, nevnt.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles