More

  Isfisketur til Sandebukta med Oslo Havfiskeklubb

   

  Rapportene har vært mange om godt fiske i Sandebukta den seneste tiden, og når noen av gutta i Oslo Havfiskeklubb satte kursen sørover for å fiske på isen – var det bare å kaste seg på.

   

  Sandebukta er en yndet plass for mange fiskere, sommer som vinter. Innerst i bukta er det ofte tjukt med folk og du må være tidlig på’n for å få god parkering.

  I ytre deler rundt øyene, i selve bukta og over ulike dybder drar det ofte flere havfiskeklubber, deriblandt Oslo Havfiskeklubb som har klubbturer i området når det ikke ligger is.


  Isfiske

  Nå som isen ligger tjukt over bukta – er det et eldorado av fiskemuligheter med utgangspunkt enten innerst i bukta eller utenfor Holmestrand sentrum.

  Arter som torsk, sei, lyr, hvitting, sjøørret, flatfisk (flyndrer av ulike slag), makrell, sild er hjemmehørende i området. Og det var disse vi skulle prøve oss på.

  Så, nok intro- og stedsfjas.


  Les også : Kom i gang med isfiske


  Lørdag morgen kasta jeg meg i bilen, lunsjen var smurt, varm toddy var helt på termosen og radioen stilt inn på 103,9Mhz.

  Lars (Hellum) hadde blitt pottetett og måtte melde avbud, men jeg regna med det ville dukke opp flere andre kjente fjes. 

  Ankom Homestrand ca 09:30, en times tid etter avgang fra Kalbakken, hvor guttungen på 2,5 var godt igang med å aktivisere mor slik bare nyvåkne unger kan gjøre.

   

  Kjørte igjennom sentrum, parkerte på NSB, dro på meg ull, fleece og flytedressen – og pakka pulken. Tok følge med Odd utpå bukta, og trasket mot en (forhåpentligvis) god fisketur.


  Teltet skal opp!

  I alle overlevelsesbøker står det at bål styrker moralen og er noe av det aller viktigste du må prioritere i en nødsitasjon.

  For meg gjelder det samme med isfisketeltet


  Det blir ganske lunt, kan varmes opp, og er en perfekt plass hvis vinden tar litt for hardt. Foto: Odd Langeid

   

   

  I pulken er alt annet stasj. Som bor, stangbager, stoler etc. Anbefales!

   

  Ha med stort nok borr

  Nå anbefaler jeg å ha 205mm isborr (diameter). Og grunnen er enkel. Stor fisk kan bli sittende fast i hullet. Gjett hva som skjedde i dag? Vel mer om det litt senere.

   

  De andre gutta kom tuslende mot det godt synlige røde teltet en liten halvtime senere. Foto: HOOKED

   

  Så var det bare å rigge stengene. Jan Petter er godt i gang med bunnmeitestenger etter torsk, hvitting og annet snadder. Foto: Odd Langeid.

     Den første timen kom det flotte hyser og hvttinger, og en og annen torsk. Her en hvtting på topp, og torsk på bunn. Foto: Odd Langeid.

   

   

  Isfiske er utrolig tilgjengelig og medgjørlig fiske. Du kan bruke det utstyret du allerede har. Her er en tradisjonel båtstang og en komfortabel klappstol 🙂 Foto: Odd Langeid.

   

  Etter en litt treg start, boret vi oss ganske kjapt inn mot hullene som allerede dro fisk 😉 Og resultatet kom ganske kjapt. Her en hyse på 1-1.5 kg. Tok på bunn med en standard tackle. Foto: HOOKED

   

   

  Så ble det noen flere hvtting og hyling i varslere og bjeller. Så var det tid for lunsj!

  Tok en liten pause i teltet, lua blei kasta og toddyen tatt frem. Radioen skrudd på og en 5 minutter invilget. Men ikke verre enn at det også er borret hull inne i teltet hvor jeg satt å tukla med et lite hekle.

   

   

  Så… så skjedde det.

  Hadde ikke kommet langt utenfor teltet å tatt på lua, før jeg ser noen store og dype hogg på stanga mi. Løper bort og gir tilslaget. BANG! Tilsvar i enden. Dypt og tungt.

  Her var det fisk å snakke om – og på lett utstyr en CL 50 multiplikatorsnelle og Fishmore karbonstang, stod stanga som kokt spagetti til tider! 

   

   

  Måtte jobbe litt med enkel pumping fra 70+ meter dybde – og så kom det en hvitfarge i hullet. Første av tre kroker innehold en god og rund hyse.

   

  Jeg hadde ca 40-50 cm mellom hver krok på dette tacklet, så når jeg dro de siste meterne for hånd, viste krok nr 2 seg å være tom.

  Krok nummer 3 deriomot – kjente jeg at her var det en fin fisk på! Og det kjentes mistenkelig ut som en torsk. Noe jeg fikk bekreftet sekunder senere.

   

  Torskekjeften kom til syne i hullet, og BANG – der satt den fast.

  Jeg var rett og slett usikker på om jeg ville få den opp, eller om jeg måtte utvide hullet med å borre et hull parallelt. 

   

  Tanga ble henta frem fra beltet og så var det å prøve å lirke kjeften opp. Her skulle det bli ferske fiskekaker!

   

  Et lite basketak senere, lå det en nydelig ny personlig rekord, 5.3 kg, på torsk på isen. Skikkelig artig!  Foto: HOOKED

   

  Torsken skulle bevise en glupsk apetitt – her er en sjøkreps som lå i magesekken. Foto: HOOKED

   

  Vi fisket en drøy time halvannen til før vi pakket sammen. Det var en fin tur – ok fisk, og igjen hyggelig sammenkomst.

   

  Neste artikkel fra meg blir en kort variant om fiskekakene som ble lagd 🙂

   

  Have a good one!

  Bernt

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles