More

    Kystfiske med ørretbomber og kunstagn

    Det var en litt overskyet onsdag som fort rakk å bli tidlig lunsjtider før jeg kom meg av gårde. Planen var å kjøre oppom Petter Skudal i fra Pure Fishing (leverandør av kjente merker som Abu Garcia, Berkely, Penn, Gulp! med mer) og ta felles bil ut til Fornebu-landet for å sjekke forholdene etter sjøørret. Målet var blant annet å teste «ørret bomber» med kunstagnet ”Gulp!”.

    Foto: HOOKED

    Vi kom oss ut og fikk rigga stengene; vanlig 9” (2.7m) haspelstenger og haspelsnelle med Fireline.

    Foto: HOOKED

    I enden av snøre fester vi en ”ørret bombe”, ”bombarda” eller liknende (kjært barn har mange navn). Det er en gjennomsiktig kastevekt, som synker og har en fortom hengende etter, hvor du agner med ønsket utstyr. De kommer i ulike kastevekter og noen kan du selv bestemme vekten på med å fjerne / legge til små blylodd.

    Foto: intermetz. Her er en ferdig vektet ørretbombe.

    Fortommen lages i mange varianter, alt fra en enkel 30 cm nylon sene til tvinnede elastiske fortommer som Petter lager. Man kan også bruke en ferdig tapert fluefortom!

    Fordelen med en god fortom er at den ”slår over” agnet, (strekker agnet ut – slik at det ikke tvinner seg opp hovedsena i like stor grad).

    Foto: HOOKED

    Når det gjelder hva du bruker i enden av ”ørret bomba” kan det være så mangt. Det kan være en saltvannsflue, kunstagn (Gulp! e.l), wobbler eller andre ting som utfordrer ”faste sannheter”. Her er alt lov å prøves!

    Vi begynte med å rigge opp en avkappet sandmarks imitasjon som virkelig lukter og også avgir smak.

    Foto: HOOKED

    Det praktiske fiske

    Akkurat når vi kom var det bra med vakeaktivitet inne i den lille bukta. Det er relativt grunt der, og varmere enn den dypere fjorden utenfor. Spesielt nå på vårparten søker sjøørreten opp varmeforskjellene og trekker inn i de litt varmere vikene. Det skal ikke mer enn et par tre grader til før det blir store forskjeller på hvor fisken står.

    Foto: HOOKED

    Anyhow.

    Vi jobbet oss igjennom den ene siden av vika i vifteform og kjente fort at det var fisk i vannet. Noe var bortpå å lugga, men det ville ikke sitte. Vi fisker ganske sakte når vannet er så kaldt, fisken er litt treig i avtrekkeren enda.

    Så mistet Petter en liten sjøørret og ting så lyst ut for resten av de få timene vi hadde satt av.Det var også endel vake aktivitet.

    Men det viste seg fort at det var horngjellen som var bort på og slo agnet vårt med nebbet. Du kjenner aktivitet ganske fort når du fisker med Fireline, Nanofil eller andre såkalte multifilamentsnører (snører som er flettet sammen til en line av mange tynne liner). En egenskap med slike spunnede senere er at de blir helt ”stumme” og du kan kjenne slukens gange veldig godt.

    Les mer om Horngjell i HOOKEDs fiskeleksikon

    Spora av igjen ja.

    Horngjell!

    Petter fikk et par stykkker mens jeg febrilsk fortsatte å jakte på sjøørreten, dog uten hell.

    Foto: HOOKED

    Horngjell tatt på Gulp!

    Foto: HOOKED

    Horngjell som mat

    Petter er en meget allsidig og habil fisker – ingen tvil om det. Med flere NM titler og internasjonale meritter er det ikke rart han jobber i fiskebransjen. Men han kan også lage mat!

    Se hvordan Petter lager snaddermat (?) av horngjell – noe mange utenfor Norge anser som en delikatesse.

    Et vårtegn på at det blir varmere i vannet er nettopp horngjell. At horngjellen har kommet betyr også av makrellen ikke er langt unna. Og det stemmer, for som vi skrev om tidligere er det rapportert om makrell inne ved Langesund – så om ett par uker kan man anta at den har kommet inn i Indre Oslofjord. Da blir det kystmeite sammen med en lang rekke tidløse spennende karakterer på Vippetangen brygge. Det gleder vi oss også til!

    Skitt fiske!

    PS ; Ett annet vårtegn over bakken er jo slike fine saker.

    FOTO: HOOKED

    Artikkelen ble første gang publisert mai 2012.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles