More

    Hva trenger man for å begynne med trollingfiske.

    Hva kreves for å begynne med trollingfiske?

    Har du lyst til å begynne med trollingfiske!
    Jeg skal prøve å fortelle litt om hva man trenger for å begynne med trollingfiske.

    Hva startet vi med!
    Den gang vi startet med trollingfiske på Hurdalsjøen på midten av 90-tallet, så hadde vi en Mørebas 16,5 fot. Vi samlet sammen de fiskestengene vi hadde (alle var forskjellige og i ulike lengder) og reiste ut for å trolle. De to lengste fiskestengene hadde vi rett ut til sidene på båten, og de to andre hadde vi rett akterut. Det skilte kanskje 1,5 meter mellom hver wobbler, men det funket greit for oss. Husker veldig godt den gangen vi begynte med planerbord, eller oterfjøler som vi brukte. Utløseklypene hadde vi knytet fast på planerbordlina med 5 meters mellomrom. Først året etter skjønte vi at klypene ikke trengte å knytes fast, men at de sklei utover på planerbordlina når man slipte ut mere sene.  Ja vi har alle vært nybegynnere en gang. Ett annet alternativ er å bruke stangparavaner. Dette er paravaner som festes til hver fiskestang og trekker agnet ut til siden av båten. Den største forskjellen ved å bruke planerbord/sideparavaner er at man kunne benytte mange flere fiskestenger. Ett par år senere skaffet vi oss ett ekkolodd, type Eagle, som vi vant ved å verve ti nye abonnenter til  ”Alt om Fiske”. Det var ett svart/hvitt lodd, og jeg husker vi brukte fiskesymboler da det så mye kulere ut enn fiskebuer. I dag vet vi bedre og fisker kun med fiskebuer, da det er mye lettere å lese det virkelige bildet under vann. En fòrball vil man oppdage enkelt på ekkoloddet når man benytter fiskebuer. Bruker man fiskesymboler så vil en fòrball se ut som en stor fisk på loddet. Ja nok om det.  Året etter ble det investert i en billig liten manuell dyprigg. Nå kunne man fiske med enda flere fiskestenger, både bredt og dypt.

    Generelt hva man trenger
    Båt:
    Det viktigste med trollingfiske er å ha en eller annen type båt. Det finnes mange forskjellige typer båter,  dyre, billige, store og små, og de aller fleste kan benyttes til trollingfiske. De aller fleste som driver med trollingfiske har i begynnelsen startet med en liten båt som har blitt litt større ettersom man blir eldre.  Det som skiller en stor dyr trollingbåt fra en mindre billigere trollingbåt, er plassen om bord.  Jo større plass jo bedre arbeidsplass og mere utstyr får du plass til. Eller man kan si at det er komforten som blir bedre.  Men er man ikke opptatt av komfort så klarer man seg flott med en mindre båt.  Man kan vel si at ønsket om bedre komfort kommer med alderen.
    Se diverse trollingbåter her: Google Trollingbåter

    Fiskestenger og sneller:
    Her kan man benytte det man har tilgjengelig. Det er ikke nødvendigvis prisen på utstyret som bestemmer om fisken biter.  Vi benytter Shimano Beastmaster BX 8,6 fot stenger, og Daiwa SG47LCX sneller med telleverk. Ei fiskesnelle med telleverk kan være veldig lurt å ha når man fisker med mange fiskestenger. Det gir deg kontroll over utstyret i vannet og hindrer backlash. Fisker man mye alene så kan det være enklere å benytte en kortere stang, f.eks. en på 7 fot. Det blir da lettere å håve fisken. Men er man to eller flere i båten som oftest, så vil en litt lengre stang gi deg mere å jobbe med, og en bedre fiskeopplevelse.

    Agn:
    Plastikk(wobblere), skjeer og agnskaller. De fleste benytter kun plastikk.  Diverse agntyper kjøper man opp i gjennom årene. Oftest etter at man har fisket dårlig. Da reiser man til fiskeutstyrsbutikken og kjøper seg trua(nye wobblere).  Etter mange års fiske med flere bomturer blir det lett for at utstyrskassa vokser litt etter litt.
    Det er viktig å ha trua. De wobblerene som vi oftest benytter er de vi har fått mye fisk på tidligere. Når det er dårlig bett så prøver vi ut nytt utstyr, og er det dårlig bett så hjelper sjeldent det. Man mister trua på det nye utstyret og ender som regel opp med de man har fått fisk på tidligere. Det jeg vil frem til er at det er ikke så viktig hva man benytter bare utstyret går ordentlig i vannet og man treffer på fisken når den er på hugget. Treffer man ett område hvor fisket er bra så vil man få fisk på det meste bare bevegelsen på agnet er god.

    Oppsummert
    Man trenger en båt, noen fiskestenger (alt ettersom hvilken sjø man fisker i, og hvilke stangregler som gjelder for den sjøen), stangholdere på båten,  sideparavaner eller planerbord, kanskje en dyprigg og til slutt diverse agn.
    Av agn så går det mellom plastikk(wobblere), skjeer eller agnskaller(les mere her om fiske med agnfisk).  Av tilleggsutstyr ville jeg hatt en knutefri håv, flashere og pæresøkker. Pæresøkkene benytter vi innimellom for å få agnet til å gå litt dypere. Man fester dem til sena med gummistrikk ett stykke ovenfor agnet.  I tillegg så er sikkerhetsutstyr viktig. En god flytedress/tørrdrakt/flytevest og signalbluss er lurt å ha om bord.
    Du er nå klar for å starte med (trolling)dorgefiske.

    Tips og triks som kan hjelpe til ett bedre fiske
    Min prioriteringsliste for hva som er viktigst:

    • Hastighet
    • Gangen til agnet
    • Temperaturen i vannet
    • Lese ekkoloddet
    • Får man fisk så bli værende i området

    Hastighet:
    Det første man bør gjøre er å sette den hastigheten man ønsker å fiske med. Det kan variere fra sjø til sjø. På Mjøsa fisker vi for det meste i 2,3-2,8 knop, mens på Vänern fisker vi helt opp til 3,5 knop, når vi bruker plastikk eller skjeer. Bruker man agnfisk så kjører man i veldig lav hastighet. Under 2 knop.
    Gangen til agnet:
    Når hastigheten er satt, så sbegynner man å sette ut agnet. Kontroller ved siden av båten at agnet går ordentlig.
    Går agnet på en fin og lokkende måte, så fisker du godt.
    Temperaturen i vannet:
    Tidlig på sesongen så leter man etter varmere områder med vann. Finner man gode området med varmere vann så sett ut utstyret og gi området ett forsøk.
    Ekkolodd:
    Vi benytter ekkoloddet til å lete opp fòrballer. Fiskebuer ser man stort sett over alt, og det gir deg ingen klare fordeler. Finner man fòrballer (stimer av småfisk) så vil man også finne ørreten.
    Området:
    Når man endelig får en fisk, så er det lurt å fortsette i samme området. Snu båten og kjør over samme området flere ganger. Husk også at huggperiodene går i sykluser. Du kan ha passert ett veldig bra område uten at fisken har vært på hugget.

    Begrensninger
    Nå er det slik at det er fiskeregler på enhver sjø. I de fleste sjøer i Norge er det stangbegrensninger. Skal man fiske i havet etter sjøørret eller laks, så kan man kun benytte to fiskestenger. Da sier det seg selv at man ikke trenger en stor trollingrigget båt for å kunne bedrive slikt fiske.
    I Mjøsa og Randsfjorden er det lov med maks fire fiskestenger mens i Tyrifjorden er det lov med fem fiskestenger.  På Eikern kan man kjøpe trollingkort, som tillater at man kan fiske med åtte fiskestenger.
    Personlig synes jeg stangbegrensninger er tull, og at det heller skulle vært fangstbegrensninger og begrensninger på villfisk. På de fleste sjøer i Norge er det ikke fangstbegrensninger, men stangbegrensninger. Man kan med andre ord ta opp så mye ørret, laks og sjøørret som man ønsker uten å gjøre noe ulovlig. Men benytter man en fiskestang for mye så er man lovløs.  Jeg mener også at det går en grense fra  å kalle det dorgefiske til å kalle det trollingfiske. Og fiske med 1-5 stenger kaller jeg dorgefiske, mens seks eller flere stenger ser jeg på som trollingfiske og det er da det begynner å bli litt avansert fiske. Det betyr at i Norge driver vi ikke med trollingfiske (bortsett fra Eikern og noen andre få sjøer), men med dorgefiske. For å drive med trollingfiske må vi reise til Sverige eller Østersjøen. Der har man for det meste fangstbegrensninger og fra åtte til fritt antall fiskestenger.  På  eksempel vis Vänern så er det fredning av all villfisk, samt maks ti fiskestenger og fangstbegrensning på tre fisk per mann eller maks seks fisk.

    Ekstrautstyr:

    • Autopilot
    • Ekkolodd/kartplotter
    • VHF
    • Radar
    • Varmeapparat

    Har man først gått til innkjøp av en større og dyrere trollingbåt, så blir det ofte kostet på litt ekstrautstyr. Ett godt ekkolodd/kartplotter er det første jeg ville kjøpt.
    Til trollingfiske så er autopilot viktigere enn radar. Når man fisker med ti stenger eller flere så er autopilot å anbefale på det sterkeste.
    Ved å montere en VHF i båten så kan man også holde kontakten med de andre trollingfiskerne, og man har også mulighet til å varsle andre hvis uhellet skulle inntreffe.
    Til slutt ville jeg kjøpt en god radar. Når man fisker i Østersjøen/Vänern så kan tåka komme fort, og da er det bare radaren som kan hjelpe deg. Det samme gjelder når det er mørkt/natt.
    For å forlenge fiskesesongen kan man enten kle seg godt eller gå til innkjøp av ett varmeapparat. Wallas eller Ebersprecher er gode alternativer som vil holde rutene isfrie og cabinen varm i de kalde fiske månedene.

    Catch & Release:
    Flere og flere trollingfiskere har de siste årene blitt flinkere til å tenke C&R. Det er fiskeopplevelsen og ikke matauken som er viktigst. Det er selvfølgelig lov å ta opp fisken man får, men tenk måtehold.  Ta med ett fotoapparat og forevige fangsten med ett godt bilde.
    Nyttige nettsider for nybegynnere:
    http://www.regalmarin.se/dummies.htm
    http://www.trollingfiske.org/trolling/rad-og-veiledning
    http://teamcolibri.blogspot.no/2012/03/hva-trenger-man-til-dorging-trolling.html
    https://www.hooked.no/artikler/kom-i-gang-med-trolling

    Skitt fiske!

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles