More

  Guros fiskeblogg: – Det er lov å ha en hobby, jenter!

  NJFF er i gang med fiskeblogg rettet mot jenter, skrevet av ei jente. Selvsagt!

  Sosialantropologiske undersøkelser av feltet «jenter + fiske» er i gang. Jeg har møtt Sonja Rabben – fiskegal tobarnsmor fra Trondheim. Hun verner hardt om hobbyen sin: Fiske!

  Les også: Guros Fiskeblogg – Nå er det jentenes tur! (Ekstern lenke – NJFF)

  Etter flere måneder med research er jeg nå endelig i gang med «Guros fiskeblogg»! Fiskebloggen er blitt stablet på beina etter at flere av NJFFs fiskeglade medlemmer hadde fått med seg høstens braksuksess (nuvel…) «Guros jaktblogg». De syntes det var på sin plass at også fiske fikk samme oppmerksomhet, som seg hør og bør i NJFF.

  Så da har jeg altså kastet meg ut i det ukjente igjen. Denne gang i en litt mer tilbaketrukket og ikke fullt så eksperimentell rolle, men likevel med nysgjerrigheten og skråblikket på plass (for deg som ikke har lest introduksjonen og er kjent med oppdraget, kan du lese den her).

  Under følger samtalen med min første kandidat for å utforske feltet «jenter + fiske».

   

  Møt Sonja!

  Sonja - NJFF

  Navn: Sonja Rabben
  Alder: 37 år
  Bosted: Trondheim
  Sivilstatus: 2 barn
  Arbeid: Jobber i industrien
  Favorittaktivitet: Elsker å fiske!

  –    Hei Sonja Rabben!  Jeg har en mistanke om at jeg vet hvem du er! Er du hun søte blondinen med trønderdialekt som var yndet intervjuobjekt på NRKs «Laksedøgnet» i fjor?

  –    Hei, Guro! Ja, det er meg!

  Sonja svarer entusiastisk og min første innskytelse er «wow! Dette er tydeligvis en dame som kan gi meg mange svar på det jeg lurer på! Vi går pent ut i starten.

  – Hvor lenge har du fisket, Sonja?

  – Jeg har fisket siden jeg var liten. Jeg er vokst opp på Fosen, vest for Trondheimsfjorden. Der hadde vi båt og vi fisket for matens skyld. Aktivt sportsfiske begynte jeg med for ca. 6 år siden. Da hadde jeg fisket laks alene på ganske lavt nivå, for å si det sånn. Men så fikk jeg en telefon fra fiskeutvalget i Trondheim JFF med forespørsel om jeg ville bli med der. Da løsnet det! Her møtte jeg en aktiv, kunnskapsrik og engasjert gjeng. Jeg fikk masse hjelp, og det ble bare mer og mer moro å fiske.

  Allsidig fisker
  – Hva fisker du?

  – Jeg fisker alt! Spør meg heller om hva jeg ikke fisker! Håkjerring har jeg ennå ikke prøvd.

  – Jeg hører du sier det er moro å fiske. Hva er det som gjør det så moro?

  – Noen leser en bok for å koble av. Jeg går og fisker. I tillegg får jeg det sosiale, og spenningen i det å vente på å få fisk.

  – Men du er tobarnsmor og i full jobb. Hvordan får du tid til dette?

  – «Å få tid» handler om å ta seg tid. Hallo, dere må unne dere en hobby, jenter! Jeg sier det; hvorfor unner ikke jenter seg en hobby? Det handler om å gi avkall på noen huslige aktiviteter. Hvis ikke, får man ikke tid. Jeg har aldri vært en person som har vært mye hjemme, og jeg har fått mye kritikk av andre damer som helt tydelig ikke synes det er riktig at jeg har en hobby og bruker tid på meg selv. Men jeg sier; «Sorry unger! Mamma skal på fisketur!» Selvfølgelig er de med mange ganger, men mamma må jo også få ha sin egen tid til sine ting. Jeg tror det er vel så viktig å lære barna dette, som at det er viktig å ha et støvfritt hjem til enhver tid. For hvis ikke mor og far har det bra, overføres dette til barna og de har det ikke bra heller.

  Hmmm, smart dame!

   

  Oppsøk din forening, ta et kurs
  – Har du noen tips til jenter som vil begynne å fiske?

  – Ja, helt klart: Oppsøk et miljø! I NJFF-foreningene finnes det folk som vil ha deg med, og de du treffer på her har både kunnskap og lyst til å dele kunnskapen med deg.

  – Og helt til slutt, Sonja: Er det få damer som fisker? Bare virker det sånn, eller «gjemmer» de seg?

  – Sammenlignet med antall menn, er det nok få damer som fisker. Men på kurs, ja, da kommer damene. Ønsker du å komme inn i et miljø og treffe andre fiskeglade damer, anbefaler jeg absolutt å følge et av NJFFs fiskekurs. Ikke er det så dyrt heller. Mange av landets foreninger har rabatt på laksevald til damer. Damer får en unik mulighet til å fiske laks for en meget liten sum. Og bor du Trondheims-regionen, hiv deg med neste uke: Trondheim JFF arrangerer gratis grunnkurs i laksefiske 30. mai og 6. juni.  Håper vi sees! avslutter Sonja.

  Neste uke reflekterer jeg over praten med Sonja og treffer nok en fiskeglad jente. Følg med! 🙂

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles