More

  Gratis dybdekart for sportsfiskere

  Har du noen gang irritert deg over å måtte borre 50 hull i isen for å finne igjen røyevarpet fra i fjor? Kjørt på grunn med båten? Hva med å oppdage at man har fisket en hel dag på et sted som har helt feil dybde i forhold til den fisken man helst vil ha? Skal du kultivere et fiskevann, men lurer på vannvolum, bunnsedimenter eller lignende? Hvis noe av dette høres kjent ut, bør du lese videre.

  www.dybdekart.no er et initiativ av og for sportsfiskere for å få laget gode dybdekart for Norges innsjøer og vassdrag. Tjenesten er gratis og brukerbasert.

  Konseptet baserer seg på at brukerne av nettsiden sender inn data de tar opp med sine egne kombienheter, det vil si ekkolodd og GPS, og så brukes disse dataene til å lage dybdekart som brukerne får gratis tilgang til via www.dybdekart.no. De ferdige kartene lages i mange formater, alt avhengig av etterspørselen fra brukerne. De vanligste formatene er for print, for bruk i Google Earth og tilsvarende kartprogrammer og ikke minst som filer brukerne kan laste over på et minnekort og så bruke i kartplotteren i båten sin. Dermed får brukerne kart de kan bruke til å planlegge fremtidige fisketurer, og som de kan bruke underveis på fisketur for å finne grunner, dypkanter og andre bunnstrukturer som kan gi fisk. På nettsiden finner du både dybdekart.nos egenproduserte dybdekart, og dybdekart fra andre kilder.

  Det er verdt å nevne at dataene fint kan sankes inn på vanlige fisketurer eller under en kosetur med båten eller kanoen. Det er altså ikke nødvendigvis slik at man må gå veldig bevisst til verks for å «logge» et vann. Det ferdige kartet kan for eksempel se slik ut tilbake på en kartplotter, bildet under er et skjermbilde fra en Lowrance HDS:

  Skjermbilde av dybdekart
  Skjermbilde av dybdekart

  Eller så kan det se slik ut på ett nettbrett:

  dybdekart på IPad

  For en sportsfisker er det en stor fordel å ha tilgang til et skikkelig dybdekart. De fleste fiskearter har sine bunnformasjoner og –typer som de foretrekker, og gjerne til forskjellige tider på året. Ved å vite mer om hvordan «ditt» favorittvann ser ut under overflaten, øker du oddsen for napp betydelig. Med dybdekartet på en enhet med innebygget GPS behøver du aldri å lure på om du er på «riktig» sted, eller om den grunnen eller dypkanten du vil fiske av egentlig er 30 meter lengre bort.

  Morten med gjedde tatt ved en dypkant funnet med kart fra dybdekart.no
  Morten med gjedde tatt ved en dypkant funnet med kart fra dybdekart.no

  www.dybdekart.no kan også bistå foreninger som ønsker informasjon om sine vann i forvaltningsøyemed. I tillegg til rene dybdekart, kan informasjon om vannvolum per dybde og bunntype (myk/ hard) gjøres tilgjengelig for foreningen.

  Det beste av alt er kanskje at hele tjenesten er gratis for alle sportsfiskere! Alt du trenger for å være med, er en kombienhet som kan ta opp de nødvendige dataene, det vil si dybde og posisjon for dybdemålingen. Om du gjør det på isen, i båten, kanoen, kajakken, flyteringen eller Kon Tiki spiller ingen rolle så lenge dataene blir gode nok til å brukes. www.dybdekart.no kan ta i mot data fra de fleste merker av maritim elektronikk på markedet, for eksempel Lowrance, Simrad, Eagle, Humminbird, Garmin, B&G og Raymarine. I praksis koster kombienheter som kan brukes fra ca 2.600,- og oppover, de rimeligste på markedet er Lowrance Elite 4 HDI og Lowrance Mark 4 HDI.

  Bak nettsiden står to ildsjeler, Dan Strandberg og undertegnede, sammen med en gjeng sportsfiskere som hjelper til med å samle inn data. Du kan komme i kontakt med oss via Facebook, eller en egen dybdekart.no-tråd på Fiskersiden.

  Dybdekart logo

  Erik Grimsøenhttp://www.teamcolibri.blogspot.com
  Erik Grimsøen, også kjent som Team Colibri, er Hooked sin elektronikkekspert. Som sportsfisker har han prøvd seg på det meste av teknikker og grener her til lands, men det er innenfor trolling, vertikalfiske, småbåter og altså ekkolodd og faktisk også egne dybdekart han har markert seg mest. Erik har det sentrale Østlandet som sin base, og når du ikke finner han bak tastaturet er han sannsynligvis å finne i nærheten av et ekkolodd mens han forsøker å avsløre Oslofjordens eller Tyrifjordens undervannshemmeligheter.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles