More

    Fjærlett, råsterk og gjennomført

    Free-Flex-stengene fra ArcticSilver ser ikke ut som tradisjonelle fluestenger, men det er også det vi har å utsette på nyvinningen. Om folk kommer seg forbi dette hinderet, tror vi fort at en 50-åring fra Fauske kan ha revolusjonert det tradisjonelle og vanskelige fluestangmarkedet.

    En kan si mye om både fluefiske og fluefiskeutstyr, men de aller fleste vil likevel i bunn og grunn være enig i at den tradisjonelle fluestangen alltid har sett nokså lik ut. Stengene har riktig nok blitt bygd i forskjellige materialer, der alt fra splitcane til stål har vært representert, men håndtakene har stort sett vært like på dem alle. Normalen er et håndtak av pålimt kork med et tilhørende enkelt snellefeste, der en skrur fast snellen. Det har riktig nok blitt laget noen alternativer, både haspel- og skyvevarianter, men det helt nye Free-Flex-håndtaket har ikke fluefiskeverden sett maken til tidligere. Det er da også det spesielle håndtaket som tilfører den ekstra dimensjonen til den nye stangserien til ArcticSilver-teamet.

    Tanken bak Free-Flex-håndtaket er altså det logiske prinsippet om at kraftpotensialet til en fiskestang ligger i klingens nedre del. I stengene til ArcticSilver er håndtakene hule, noe som gjør at bunndelene får muligheten til å bøye seg fritt inne i håndtakene. Dette høres jo supert ut i teorien, men vi vet jo alle at teori og praksis ikke alltid harmonerer. I dette tilfellet gjør det heldigvis det. Vi har testet stengene under nokså tøffe vindforhold, og med relativt tunge streamere, og de fungerer suverent. Lange, presise fluekast i tøff Vestlandsmotvind er ikke noen selvfølge, men med 6-erstangen fra ArcticSilver gikk dette faktisk helt uproblematisk. At havabboren ikke var i bettet, og at det bare var makrell som snappet streameren, kan ikke stangen lastes for. De første kastene med Free-Flex-en er litt uvante, men det er ikke mange håndbevegelsene som skal til før flyten er der, og du liker at stangen bøyer seg dypere enn vanlig.

    Fluefiske handler vel så mye om presisjon som lengde, og selv om Free-Flex-stengene er suverene på oppspenning og kraftoverføring, er de også utrolig følsomme. Å prikke inn vak med små tørrfluer på blikkstille vann, fungerer like bra som å dundre av sted tungt skyss i ti sekundmeter motvind. Vi prøvde begge deler med bare noen timers mellomrom, og lot oss forbause over at den samme stangen hadde to så ulike kvaliteter. Overraskelser er ikke alltid moro, men når de er positive er det få ting som er bedre.

    I Hooked-magasinet #2, som publiseres fredag 29. august, kan du lese med om ArticSilver-gründer Robert Selfors og de nye Free-Flex-stengene.

    Når du holder en Free-Flex-stang i hendene for første gang, er det tre ting du kommer til å bite deg merke i. Den første er det hule håndtaket, som er beskrevet over. Dette fremstår gjerne som litt stort og klumpete i forhold til de fleste andre fluestanghåndtak, men dette vender du deg faktisk veldig fort til. Kastekomforten er også veldig bra. Du føler virkelig at du har grep om fluestangen, og etter to-tre kast tenker du ikke lenger over det.

    Den andre tingen du vil legge merke til er hvor lett stangen faktisk er. Selv om den er noe tyngre enn de aller letteste stengene på markedet, ligger vektforskjellen i håndtaket. Stangen oppleves som godt balansert, og til sammenligning med mange andre stenger er den ikke spesielt tung under selve kastingen. Det nokså sprøtt å tenke på hvor mye kraft det er i en stang som knapt veier noe i det hele tatt, men slik har det altså blitt.

    Den tredje tingen som virkelig skiller seg ut fra mer tradisjonelle stenger er det spesielle snellefestet. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det såkalte Quick-Lock-systemet er en fjærbelastet snellelås, og den er tilsynelatende så enkel at det nesten er snålt at ikke slike har vært standardutrustning på verdens fluestenger i årevis allerede. Vi har bare testet tre forskjellige sneller i festet, men de har sittet som støypt, alle som en. Produsenten opplyser selv at de har testet flere hundre sneller for å komme frem til den perfekte låsen. De ser ut til å ha lykkes.

    Etter en del testing nå i sommer sitter vi igjen med fint lite negativt å peke på. Stengene er lette, sterke og presise. Dessuten er de en drøm å kjøre fisk på. Nå har vi riktig nok ikke fått de største fiskene i løpet av testen, men verken ørret og makrell gir seg uten en skikkelig fight, og klingen har tidvis fått kjørt seg. Det er ikke vanskelig å tenke seg hvor moro en firekilos havabbor eller sjøørret i motsatt ende hadde vært. Vi er heller ikke i tvil om at Free-Flex-stengene hadde vært vårt førstevalg om en slik sjanse skulle by seg. Stengene koster et par veiavgifter, men du får uten tvil mye stang for pengene.

    Vi triller ikke terningen her i Hooked-magasinet, men vi vet hva den hadde havnet på om vi hadde gjort det. Det rimer passelig nok på Free-Flex.

    – Vurdert av Endre Hopland

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles