More

    Fisk flyndre og andre spennende bunnfisker.

    Utover våren så blir det både lettere og triveligere å duppe rundt i jolla og prøve flatfisken. Og rett som det er så hekter en knurr eller en ulke seg på også. Også andre arter lar seg lokke på et tackle for flatfisk. Det er også glimrende å fiske etter flatfisk på isen. Nå er det mange muligheter til å komme seg til fiske plasser som en sommerstid må bruke båt. Ofte behøver man heller ikke å fiske særlig dypt. Moro er det også for både store og små.

     


    Hva trenger vi til et flyndre tackle?

    1. Mono fra 0,30 til 0,40 eller fluororcarbon.

    2. Noen svirvler som ikke er for store.

    3. Kroker. Gjerne J kroker i litt ymse størrelser tilpasset fiskemulighetene. Andre kroker fungerer også godt. Men ikke for stort gap. Mange flyndrer er små i kjeften.

    4. Litt perler. Og for de som vil et spinnerblad. Og/eller noen slangebiter i div farger.

    5. En glidebom om du ikke foretrekker et rent paternostertackle. (Se tidligere artikkel)

    Glidebommer finnes i mange utgaver og farger, sorte, gule, klare, og metall, med vinkel eller rette.

    6. Søkker og eller pilker/sluker uten treblekrok.
     

     

    Annet utstyr

    1. Flytedress og eller varmedress med redningsvest. (gjerne selvoppblåsende)

    2. Varme klær, mat og varm drikke.

    3. Varmeposer og votter og hansker i den kalde årstid, og fille til å tørke hendene med.

    På sjøen og åpent hav tar både vind og vær mer enn på land og du kan fort få frostskader om en ikke passer på og holder seg varm på kropp, føtter og hender.

    4. Agn som holder seg tint og ikke fryser. Har du agnstrikk kan det og være lurt å ha med seg.
     

     
    Fiskeutstyr

    1. Stang i klassen 6-12lbs eller gjerne 12-20lbs. Og gjerne med toppaksjon. Spinnstang fungerer og helt ok så lenge det klarer nødvendig søkkevekt.

    2. Søkker fra 50-200gr. Ca. 100gr er en grei standard om du drifter en del, eller om strømmen er for sterk for det aller letteste søkkene. Og at du har en stang som bærer 100gram søkke. Ved paternoster så kan og søkke byttes ut med en sluk eller pilk der treblekroken er tatt av. Vi kan lage et slep fra eks toppen av pilken som fisker på bunn. Ved å ha det ut fra toppen på pilken kjenner en nappene litt lettere, og man kan senke pilken slik at den legger seg rolig på bunnen føre tilslag.

    3. En grei snelle med alt fra 0,20 og over med multiline. Multiplikator eller haspel snelle. På isen er det helt ok med mono på snella.

    4. Noen ferdige produserte glidetackler, eller paternostertackle. 

     

     
     

    Agn

    Makrellbiter i litt ymse striper fra 1-5cm er fint universal agn. Sammen med noen reker så har man det en trenger. Husk å lage til agnet dagen før slik at det er tint. Om du ikke da har tilgang på ferskt agn. Skal en ut i kulda så er det lurt å ha en dobbel boks med en varmepose eller to i mellom slik agnet ikke blir steinhardt. To isbokser der den ene er satt i den andre og varmeposen ligger i mellom og agnet i den øverste boksen er et lite triks. Pass på å sette på lokket etter bruk slik at agnet holder seg mykt om det er kaldt.

     

     

    Tacklene for flatfisk

    En del av flatfiskene kan ta store agn som rødspette til eks, og skrubbe. Sandflyndra som en finner mest av er min erfaring at den liker litt mindre munnfuller. De er som regel heller ikke så store. Men er de i bittet er det utrolig hva de og gyver løs på. Ved siden av de flate er det ikke sjeldent en får knurr og annen fisk som bi fangst.

    Et glidetackle er som navnet tilsier et tackle der fisken kan ta agnet og dra det med seg litt uten for stor motstand. Her bruker man en bom som snøre går i gjennom. Enten går hovedlina helt i gjennom eller så lager man det slik at fisken kan gå 0,5 til 1,5 meter føre det er stopp.

    Dette gjøres med en svirvel og en stopp perle. Perla her er kun til beskyttelse på knuter og  bommen.  Om en vil ha kroker over glidebommen så har man og en svirvel både før og etter glidebommen som bestemmer hvor langt fisken kan gå føre det stopper. Også har man et par kroksett over glidebommen også.  Der bruker vi samme fremgangsmåte som paternoster tacklet, men med kortere avstander. Eks. kan være 1ste krok 10 cm over svirvlen som stopper i glide bommen, og en krok 50 cm over denne igjen.  Da sitter vi med et glidetackle, og et kort paternoster tackle som vi kobler sammen til et sammenhengende tackle. Man kan på slepet ha en-to og kanskje til og med tre kroker. Som regel bruker jeg en eller to kroker på slepet, og en eller to kroker over slepet som gjerne fisker andre arter. Men flere kroksett, desto mer surr blir det om det hekter seg sammen.

    Om man velger rent paternoster tackle må du sørge for å ha lengde på den nederste kroken slik at den fisker på bunn og har litt avstand til søkke. Samme prinsipp om du har en pilk/sluk i bunn i stedet for søkke. Det er lurt å ha med litt reserve tackler og kroker mm. Om du sliter så kan du fort skifte om det er bitt i fisken eller du kan reparere kjapt om du ryker av. Det kan være lurt å ha litt tynnere mono etter glidebommen og evnt. ut fra stammen på et paternoster tackle slik at dette ryker og du ikke mister hele tacklet. 

    På et glidetackle kan det være ok fra båt med en lengde på selve slepet fra 0,5-1meter. På isen vil jeg sjelden ha mer en 0,35-0,5meter på slepet. Surrer seg fortere desto lenger det er, og i og med at man ikke drifter så ligger alt rolig i perioder på bunn og fisken blir ikke redd for å plukke opp agnet.

     

    Fisketeknikk

    Her som i alt annet fiske er det å finne plassene. Gjerne med sand og eller mudder bunn. Gjerne litt slake helninger. Men du finner flyndre nesten alle plasser. Skrubba liker seg godt der det renner ut en bekk eller ei elv i nærheten. Faktisk finner du skrubba langt opp i mange elver. Har du et par tre kroksett kan du variere med en med makrell, en med reke, og en med begge deler. Bytte litt om underveis og se hva fisken helst vil ha.

    Her er det fiske på bunnen som teller, og man slipper ned. Er en i båt, og en drifter er det lurt og ikke å ha for stor fart. Her slipper man etter litt slik at søkke ligger rolig, så strammer man opp og løfter søkke fra bunn en meter eller to for så å la det ligge stille. Kjenner man det nappe så gir man litt etter. Venter noen sekunder føre man gir tilslag. På isen er det å bore hull og slippe ned for så å la søkke ligge, og løfte det litt opp slik at det gir en liten lokke effekt føre man slipper med igjen.  Om man ikke får fisk i løpet av 10-15 minutter flytter vi på oss og leter etter fisken.  Flyndra må få litt tid til å lukte seg frem føre en flytter seg. I båt vil en normalt flytte seg hele tiden slik at man får fisket over et større område. Det er og mulig å dregge opp om du finner en plass der flyndra biter. Ofte får en flere på samme område. Om du driver for fort i båt vil et drivanker kunne gjøre nytten som «brems». Fy flate, ut og fisk!


    Tekst og foto: Bjørn Berntzen – Oslo Havfiskeklubb

     

     
    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles