More

  Fanget enorm permit og to meter lang hai på flue

  I forrige uke landet den norske storfiskeren Asgeir Alvestad ikke bare en, men to virkelige drømmefisker i løpet av en eneste fiskedag på den cubanske øyen Cayo Largo.

  Av: Endre Hopland

  Hver vår reiser Alvestad og en gruppe norske sportsfiskere til Cuba for å måle krefter med tropiske muskelbunter, og Lillesand-mannen er en av ytterst få med norsk pass som har notert seg for den svært vanskelige inshore Super Grand Slam, altså fiskeartene tarpon, bonefish, permit og snook i løpet av en dag. Det var også en av disse artene som spilte halve hovedrollen den dagen Alvestad nok egentlig burde levert inn en Lotto-kupong.

  Den siste fiskedagen under årets Cuba-tur var Alvestad ute på de grunne flatsene sammen med medfisker Martin K. Ellingsen og den lokale guiden William. Her kom de over en stim med nokså store lemon sharks. Alvestad hadde på forhånd rigget fluestangen med solid fortom og wire, og etter et par kast med en enorm tandemflue, fikk han en av haiene til å ta kunstagnet.

  – Den superraske haien raste rundt og ristet sint på hodet, men en drøy halvtime seinere kunne vi hale en fisk på to meter om bord i båten. Vi fikk festet et tau rundt sporden dens, men den var hele tiden ute etter å bite oss. Heldigvis klarte den ikke det, forteller den erfarne fiskeren.

  Haien ble raskt avbildet, målt og satt uskadd tilbake, og Alvestad kunne smile bredere enn på lenge. Å få en stor lemon shark på flue er nemlig noe han har drømt om i mange år.

  Asgeir lemon shark
  Asgeir Alvestad og guiden William med en to meter lang lemon shark tatt på flue. (Foto: Privat)
  Lemon shark 2
  Etter noen bilder blir haien sluppet tilbake. (Foto: Privat)

  En skulle kanskje tro at en slik opplevelse var et naturlig høydepunkt denne dagen, men noe enda sykere var faktisk i vente. Fem timer seinere ble nemlig en svært stor permit observert av de tre i båten. Permiten regnes som den aller tøffeste av alle saltvannsarter for en fluefisker, da den er ekstremt sky, sær og ikke minst en voldsom fighter. Og de store eksemplarene er naturlig nok aller mest vanskelig.

  Etter noen minutter med smyging mot fisken, kom likevel karene seg på kastehold, og et velrettet kast fra Alvestad gjorde at fluen landet innenfor fiskens synsfelt. Permiten tok kunstagnet, og i løpet av sekunder hadde fisken rast av sted med over 200 meter snøre fra snellen hans. 40 minutter senere var permiten omsider klar til å landes, og for en fisk det viste seg å være.

  Kjempefisken ble estimert til rundt 15 kilo, og dette er faktisk en av de største permitene som noen gang er landet med flueutstyr på Cuba Noen få minutter senere svømte fisken tilbake der den kom fra, og her regjerer den etter alt å dømme fremdeles de grunne områdene utenfor øyen.

  Permit
  Asgeir Alvestad og guiden William med en av de aller største permitene som noen gang er tatt på flueutstyr på Cuba. (Foto: Privat)

  – Denne dagen og disse to fiskene er uten tvil noen av det råeste jeg noen gang har opplevd, sier Alvestad, som har 40 år som sportsfisker på nakken.

  Han har fisket med flue på Cuba 14 ganger tidligere, og minst like mange ganger andre steder i verden. Fra før av har han også tatovert to av sine største fiskebragder på kroppen: Hans første Super Grand Slam og en håkjerring på nesten 1,1 tonn fra Rogaland (verdens nest største fisk tatt på stang). Nå blir det trolig mer blekk på kroppen.

  – Det kan godt hende det blir en tatovering eller to til etter dette, ja. Så drøye var faktisk fiskeopplevelsene denne dagen, sier Alvestad.

  Du kan lese mer om de to fangstene på Alvestad sin egen blogg.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles