More

    Elvefiske i Ørretens Rike – Destinasjon Hemsil

     

    Hos Ørretens Rike, får du oppleve førsteklasses ørretfiske blant noen av Norges fremste fiskedestinasjoner. Den mest kjente av dem er Hemsil, en klar og stillerennende elv, der døgnfluene dominerer insektlivet.

      

    Det gode fisket starter i midten av juni, og varer ut juli måned. I midten av juni klekker Baetis Rohdani, en liten oliven døgnflue i krokstørrelse nr. 16. Sist i juni klekker Emphemerella Auriivillii. Denne døgnflua er større, krok nr. 12, og det er under disse klekkingene de virkelig store ørretene viser seg. Er du heldig kan du fange ørreter på mellom 2-3 kilo, men de fleste ligger fra 1-1,5 kg. 

     

    Foto: Tor Grøthe

     

    Julifisket byr også på godt kveldsfiske. Dette er måneden da alle døgnfluene kommer ned til vannflaten for å legge egg. Eggleggende døgnfluer eller spente spinnere som vi kaller dem er aktive på varme kvelder i mer strømmende vann. Du kan fort oppleve en vakfest av ørreter på 1-2 kg, men de kan likevel være vanskelig å lure. Prøv derfor med en lett cdc spent spinner, og med en liten lys vinge på ryggen, for å kunne se flua i mørket. 

     

    Den 16. juni tok jeg med sønnen min på fisketur til Hemsil, målet var at Trond skulle få sin første ørret på over en kilo på tørrflue. Dagen var perfekt med litt regn og god temperatur. Ved elva var det likevel ikke et eneste innsekt eller vak å se. Fra øst kunne jeg se at nye regndråper nærmet seg, og Jeg fortalte Trond på 10 år at vi må være tålmodige, regn vil kanskje føre med seg gode klekkinger. I samme øyeblikk kom det noen små regndråper, og plutselig fikk Trond trua på fisk. Flere regndråper kom, vi nistirret i vannflaten, men noen innsekter så vi ikke. Plutselig fikk jeg høre en merkelig klunkelyd, noe som kunne minne om et vak. Jeg festet blikket oppover elva der hvor den lille sidebekken kommer ut, og i samme øyeblikk får jeg se en stor rød rygg bryte vannflaten. 

     

     

    Foto: Tor Grøthe

     

     

    Når jeg nå nistirrer for å se etter nye vak, får jeg også øye på alle døgnfluene som klekker. I samme øyeblikket ser jeg den røde ryggen på nytt. Jeg roper til Trond, ”fisken vaker, vi må skynde oss å få ut flua mens det ennå regner”. Trond har ikke sett fisken, men jeg forteller hvor han skal presentere flua, men første kastet ble litt kort. Når vi fisker rett oppstrøms er det viktig og ikke kaste for langt, bare fortommen og flua skal lande over vaket. Trond gjør sitt andre kast, flua treffer perfekt, ”fisken tar ikke”, men så plutselig kommer fisken likevel rasende nedstrøms, og tar flua. Å kroke stor fisk på denne måten er vanskelig, fisken var ikke i nærheten av å bli festa til kroken, og Trond blir veldig lei seg!  

     

    Sesongen hadde så vidt kommet i gang, og selv hadde jeg ikke fått noen stor fisk. Regnet var og i ferd med å gi seg, og derfor tok Iveren til pappa overhånd. Fisken var ikke skremt, jeg skyndet meg og satte på en ny flue som fisken ikke hadde sett, og jeg gjorde et nytt kast uten å spørre Trond. Denne gangen skulle alt stemme. Fisken kom opp på nytt, den rullet over flua, slik den tok de naturlige fluene, og da satt tilslaget! Først et utras, og så et hopp på minst en meter over vannflaten, som røpet at dette var årets første 2 kilos på tørrflue! Fisken gikk rett ut brekket, og ned i neste høl, men etter ca 10 minutter havnet den flotte fisken på 58 cm i håven. Neste gang er det kanskje Trond sin tur, eller en av våre gjester. 

    Foto: Tor Grøthe

    For mer info om Ørretens rike sine elver, guider og overnatting, sjå: www.orretensrike.no

     


     

    Fakta

    Hemsil

    Elva renner igjennom Hemsedal, i Buskerud fylke.

    Forvaltes av Hemsedal fiskeforening og har fiskeregler og soner som har skapt kanskje Norges fremste ørret-elv. Les mer på Ørretens Rike


    Høysesong

    Juni – Juli. Med St.Hans som peak periode.

     

    Insektsliv & imitasjoner

    Klikk på bildene for å lese mer om arten, klekkemønster og imitasjoner

    Ephemerella aurivillii    Baetis rhodani

    Ephemerella aurivillii                           Baetis Rohdani

     

    Tor Grøthe

    Nordisk mester i fluefiske 1993, norsk mester og deltaker på landslaget i fluefiske i en årrekke.

    Han er også guide i bl.a. Hemsil og er kvalifisert fluefiskeinstruktør. Deltatt i flere TV-programmer om sportsfiske. 

    Foredragsholder om utvikling og forvaltning av fiske. Sit i styret i ”felles møtearena Grønt reiseliv” Innovasjon Norge. Kommunestyrerepresentant i Hemsedal.

    Kilde: Ørretens Rike

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles