More

  Dupp og mark

  Klassikern! – selve symbolet på ferskvannsfiske og den fiskemetoden de aller fleste først stifter bekjentskap med.

  Å fiske med dupp og mark er ikke bare veldig gøy og visuelt, det også er en veldig effektiv metode og øker drastisk dine sjanser for å få fisk.

  Det er rimelig utstyr som behøves, og du kan fiske med det i nær sagt hele Norge og vite at du har solide sjanser for pannefisk.

  Glemt kunnskap

  For en småbarnsfar som skal vise sine etterkommere at fisk ikke bare kommer i plastpakker i butikken – så anbefales dupp og mark over noe annet. Hvis du nå faktisk skulle være en småbarnspappa, nybakt bestefar eller en liten gutt eller jente – og er på tynn is om hva du faktisk burde gjøre, fortvil ikke – vi får deg hekta på fisking!

   

  Det er skrevet mange gode bøker og artikler om markfiske, og meningene er mange. Her holder vi det veldig enkelt og rett på sak. Ønsker du ytterligere tips og råd, anbefaler vi deg disse gruppene her.

   

  HOOKEDs guide til mark og dupp – the basics

  Utstyr du trenger;

  • Lett stang (9 fot, kastevekt opp til 35gram)
  • Tynt snøre (0.15-0.20 burde holde)
  • Snelle (for de aller minste og førstegangsfiskern er et lukket snelle et godt alternativt)
  • En boks mark (enten gravd i komposthaugen eller kjøpt på sportsbutikken. Som med alt annet er det noe spesielt med selvgravd mark, men tidsklemma og komfort kan fort sende en fortvilet neglløs stakkar i butikken)
  • Små sylskarpe kroker i størrelse XX. (En stor feil mange gjør er å bruke for store gamle halvrustne kroker som har ligget igjen i oldefarsfiskeveske. Det alene sørger for at du sa synligvis ikke får 9 av 10 fisk).

  Hvordan fiske?

  Mark kan fiskes både høyt i vannet, midt i eller på bunn. Det har faktisk litt å si på hvilken tid på året, fiskeslaget du er etter og andre lokale forhold som temperatur og vind.

  Temperatur

  Er det varmt i vannet står abboren og mort ofte høyt (1-3m), mens ørreten slepper seg ned i det nedre vannlaget. Komfort temperatur er Xxx

  Duppene finnes i et utall varianter, størrelser og farger.

  • Isoporduppen har vel alle et forhold til. En klassiker.
  • Antennedupp har blitt en veldig populær variant, og har den fordelen at den gir liten motstand når fisken biter. Den merker ikke at den ‘henger’ fast. Det er jo avgjørende at du gjør tilslaget men la fisken få noen sekunder på å svelge marken.

   

  Dupp og mark – the advaced stuff

   

  Selvsagt kan mark og duppfiske være et nøtt å knekke også for de største entusiastene. Mye av utfordringen ligger nok mer på HVORDAN man utfører fiske fremfor utstyret, men det er penger å bruke også her hvis man ønsker det.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Previous article
  Next article

  Related articles