More

  Dette er verdens største torsk tatt fra land

  En torsk på over 30 kilo ville vært en drømmefisk for de aller fleste. Å få en slik fisk fra land er nærmest utopisk. Men det går tydeligvis an.

  Av: Endre Hopland

  Det var søndag kveld at de tre britene Tom Ascott, Stu Andrews og Steve Reeve var på fisketur i Saltstraumen i Bodø, under kyndig guiding av John Strange i Guided Fishing Norway. Karene hadde fisket hardt hele uken, og utpå ettermiddagen søndag foreslo guiden at Ascott og Andrews skulle prøve en ny plass like ved campen til GFN. Et par fine torsker på fem og syv kilo havnet på land nokså med det samme, og derfor bestemte de to seg for å fiske videre på denne plassen.  Utpå kvelden kjørte Strange tilbake til campen for å lage mer kaffe, og det var da det virkelig smalt. Rundt klokken 21.30 bøyde nemlig stangen til Ascott seg faretruende mot sjøen, og fiskerne skjønte straks at det her var snakk om virkelig storfisk. Dette ble bekreftet gjennom hele den 25 minutter lange kampen mellom fisk og fisker.

  – To ganger tok fisken nesten 300 meter med snøre, men sakte men sikkert klarte Tom å dra den mot land. Da fisken omsider viste seg var det en helt utrolig opplevelse, sier John Strange til Hooked.

  Å lande en torsk på over 30 kilo fra land er likevel ikke noen enkel oppgave, spesielt ikke i verdens kraftigste tidevannsstrøm. Men en slik fisk må selvsagt på land, koste hva det koste vil.

  – Stu hoppet ned to meter for nå fisken. Han fikk tak i den med hendene, og gjorde rett og slett en veldig god jobb. Da vi fikk fisken opp på land trodde vi nesten ikke våre egne øyne. Den var latterlig diger, sier Strange til Hooked.

  Vekten stoppet på utrolige 30,16 kilo, og dermed kvalifiserer fisken som en såkalt «kaffetorsk». Begrepet «kaffetorsk» spilte i utgangspunktet på Lofotposten sitt stunt om å gi en pose kaffe til alle fiskere som får torsk over 30 kilo under det tradisjonsrike Lofotfisket, men har i senere tid bare blitt betegnelsen på torsk over 30 kilo. Fra båt, og da vanligvis et godt stykke til havs, tas det noen slike fisker på stang hvert eneste år, men fra land er dette en helt unik og nokså oppsiktsvekkende fangst.

  Innen verdens sportsfiskerekorder opereres det med flere forskjellige lister, blant annet allround, tynnline og fangster gjort fra land. Fisken til Tom Ascott er større enn alle tidligere torsker tatt fra land noe sted i verden. Han kan derfor titulere seg som verdensrekordholder straks fisken er offisielt godkjent.

  En kan selvsagt ikke med 100 prosent sikkerhet si at det ikke er tatt større torsk fra land som ikke er registrert noe sted, men dette er høyst usannsynlig. Noen norgesrekord blir det for øvrig ikke på Ascott. I Norge føres det nemlig bare to rekordlister i saltvann, allround og fluefangster. Og norgesrekorden på torsk er betydelig større.

  Britene som besøkte Saltstraumen forrige uke bedriver såkalt surffiske. Her bruker de lange, kraftige stenger og solide sneller med mye snøre. Fisket foregår altså fra land, men det grove utstyret gjør at fiskerne kan kaste store agn langt og fiske på steder med mye strøm.

  – Det var helt klart mye flaks med i bildet da vi klarte å lande denne enorme fisken. Det var dypt på landingsstedet, strømmen var sterk og det var ugrei bunn. Men Tom gjorde en veldig god jobb med å holde seg rolig og konsentrere seg om fisken. Dette var rett og slett gode fiskeferdigheter, sier en strålende fornøyd fiskeguide til Hooked.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles